Tarihte bilim konusunda çok güzel işler yapmış olan kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler yaptıkları icatlar ile bilime büyük katkılar sağlamışlardır. Bunlardan biriside Claude Chappe olarak bilinen bilim insanıdır. Claude Chappe neyi buldu ya da icat etti? Claude Chappe buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#SözlükGerçekleştirdiği farklı projelerle çocuklara nitelikli eğitim desteği sağlayan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Lloyd’s Register Vakfı ile birlikte hayata geçirdiği Bilim Ateşböceği sayesinde Aksaray’da çocuklara bilimi sevdiriyor. Projeyle bilime karşı olumlu tutuma sahip bireylerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
#Türkiye Eğitim Gönüllüleri VakfıMelek Zeynep Bulut’un “Duo” (İki) adlı eseri, 28 Ekim’de Londra Tasarım Festivali’nde sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Eser Birleşik Krallık’ta yer alan, doğu ve batı yarımkürelerinin birleşimi, Başlangıç Meridyeni olarak kabul edilen ve Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan Greenwich’te, ikonik Painted Hall’de sergilenecek.
#Melek Zeynep BulutBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacağı sürede yaptığı deneylere ilişkin bilgi vererek, “Mikro yerçekimi ortamı, bilimsel araştırmalar için Dünyada sahip olmadığımız çok farklı fırsatlar yaratıyor.” dedi.
#Alper GezeravcıTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacağı sürede yaptığı deneylere ilişkin bilgi vererek, “Mikro yerçekimi ortamı, bilimsel araştırmalar için Dünyada sahip olmadığımız çok farklı fırsatlar yaratıyor.” dedi.
#Alper GezeravcıYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Türkiye’de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) ALICE deneyine kabul edilen tek üniversite oldu. YTÜ öğrencileri, ALICE deneyinde çalışarak evrenin başlangıcını bulmaya çalışacak ve CERN’e giderek deney üstünde birebir çalışabilecek.
#ALICEFizik uzmanı Dr. Melvin Vopson kaleme aldığı makalede ve yayımladığı YouTube videosunda katı, sıvı ve gaz halleriyle bildiğimiz, dördüncü halini plazma olarak öğrendiğimiz maddenin beşinci halinin ‘bilgi’ olabileceğini anlatıyor. Vopson’un teorisi kanıtlanabilirse, fiziğin biyoloji, atomik fizik ve kozmoloji gibi dallarında yeni ve önemli açılımlar gerçekleşebilir.
#Umut Fırat Eroğlu2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan isimler açıklandı. Bu sene ödülü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferench Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Bu gelişmeyle beraber Anne L'Huillier hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Anne L'Huillier kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte İşte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Anne L'Huillier hakkında bilgiler...
#Nobel Fizik Ödülü2023 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu. Üç bilim insanı, atom ve moleküllerin içindeki elektronların dünyasını keşfetmek için yeni araçlar sağlayan deneyleri nedeniyle ödüle layık görüldü. Peki, 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kimler aldı? İşte o isimler...
#Nobel Fizik Ödülü 2023En ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserFütürist Ufuk Tarhan, yeni kitabı ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’da uzak gelecekte dünyada neler yaşanacağını anlatıyor. Diğer gezegenlerle iletişim, çipler, genetik takviyeler, ölümsüzlük, metaverse sigortacıları ve dahası… Ama Tarhan’a göre her şeyin ötesinde insanlık sürdürülebilir yaşam için sınırsız enerji kaynağı bulmalı.
#Fütürist Ufuk TarhanFizik, kimya ve elektrik biliminin öncülerinden olan Alessandro Volta; hayat hikayesi ve bu hikayede yer alan buluşları ile merak uyandıran bir bilim adamıdır. Başarılı projelere ve ses getiren icatlara imza atan ünlü bilim adamına dair Alessandro Volta kimdir, neyi buldu ve icat etmiştir? Alessandro Volta hayatı, buluşları (icatları), sözleri ve biyografisi konu başlıkları ile ilgili detayları sizler için derledik.
#Alessandro Volta Kimdir?Biyoloji bölümü, canlı organizmaların ve yaşam ile ilgilenen çalışmaları gerçekleştiren doğal bir bilimdir. Biyoloji, hayatımızın her alanında gerekli olan bir bilim ve disiplindir. Biyoloji bölümü okumak isteyen kişilerin en çok merak ettiği sorular arasında yer alan Biyoloji Bölümü nedir? Biyoloji Bölümü mezunları ne iş yapar? Sizler için derledik.
#Biyoloji Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Kimya öğretmenliği bölümü pek çok kişinin kariyer hedefleri içerisinde yer alır. Peki, kimya öğretmenliği nedir, ne iş yaparlar, bölüm kaç yıllıktır? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını sizler için derledik.
#Kimya Öğretmenliği Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Rusya Ulusal Araştırmalar Nükleer Üniversitesinden Rus fizikçiler, nükleer reaktörlerin uzaktan izlenmesinin doğruluğunu neredeyse bin kat artıran bir dedektör geliştiriyor. Fizikçiler, eylül ayında gerçekleştirdikleri bir dizi deneyle elastik tutarlı nötrino saçılımının ağır çekirdekler üzerindeki etkisine dayanan bir yaklaşımla yeni iki aşamalı emisyon dedektör ile nötrino kontrol yöntemini iyileştirmeyi başardı. Yeni dedektörle evrenin sırlarını keşfetmek için bir adım daha atıldı.
#FizikçiDünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarları CERN ve Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda (Fermilab) çalışmalar yürüten Dr. Emrah Tıraş (33), ABD'de çalıştığı laboratuvarı gezen annesi Durkadın Tıraş'ın (66), 'Biz senin öğretmen olmanı bekliyorduk' sözünü sosyal medya hesabında paylaşınca binlerce beğeni aldı. İlk ve ortaokul hayatını Antalya'daki köy okullarında tamamladığını söyleyen Dr. Emrah Tıraş, “Anadolu liseleri sınavını kaçırdım ve Karatay Süper Lisesi'nde okudum. Üniversite sınavında aldığım puan çok yüksek bir puan değildi. Önümde iki seçenek vardı. Puanımın yettiği bir üniversiteye gitmek ya da bir yıl daha hazırlanıp aynı zamanda aileme yardım etmek. Babam pazarcılık ve çiftçilik yapıyordu, aynı zamanda hayvanlarımız vardı ve onlara bakıyorduk. Bir sene daha sınava hazırlanmayı göze alamadım ve Atatürk Üniversitesi Fizik Bölümü'nü kazandım" dedi.
#CernMardin'de yaşayan, bilim ve teknoloji tutkusuyla ürettiği projelerle dikkati çeken Markus Acar, TÜBİTAK'ın desteğiyle İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Merkezinin lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada, Şili ve Çin vatandaşı arkadaşlarıyla hazırladığı ‘Parçacık Hızlandırıcılarında Elektron Işınları için Alan Etkili Transistör (FET) Tasarımlarına Dayalı Düşük Maliyetli Grafen Dedektörü’ projesiyle finale kaldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, online görüşmede Acar'ı kutladı.
#Markus Acar