Güncelleme Tarihi:
ÖNÜMÜZDEKİ yıl 20’nci yaşını kutlamaya hazırlanan İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji, Ege’de de büyümesini sürdürüyor. İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, hem kurumun Ege’deki konumunu ve hedeflerini, hem pandemi döneminde yaptıkları çalışmaları, hem de salgının eğitim sektörüne yansımalarını değerlendirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 248 yıllık birikimini Ege’ye de taşıdıklarını söyleyen Ali Rıza Lüle, pandemi döneminde müfredatı zenginleştirdiklerini ve İTÜ’nün değerlerinden büyük destek gördüklerini dile getirdi. “Örneğin, Prof. Dr. Celal Şengör, Akademisyen Buluşmaları başlığı altında, online seminer veren İTÜ hocalarından biriydi” diyen Lüle, şöyle devam etti:
BİR YILDA 274 YAŞ BÜYÜDÜK
“Salda Gölü çalışmalarıyla Mars araştırmalarına yöne veren isimlerden Prof Dr. Nurgül Çelik Balcı, iklim değişikliği ve kuraklık sorunları uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu gibi çok sayıda isim, öğrencilerimiz ve velilerimizle bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Dahası, başta Celal Şengör olmak üzere pek çok İTÜ değeri, TÜBİTAK projelerinde öğrencilerimize kılavuz oldu. İşte tam da bu yüzden, ‘1 yılda 247 yaş büyüdük’ cümlesini kurabildik. Osmanlı’dan Cumhuriyet’in kuruluşuna, o günden bugüne, ülkenin yapı taşlarına dönüşmüş İTÜ değerleri, K12 seviyesinde öğrencilerimize, eğitimcilerimize ve velilerimize katkı sağlamaya başladılar.”
LABORATUVAR DA SANALA TAŞINDI
Yeni oluşumla birlikte pek çok yeniliğin de pandemi döneminde uygulamaya geçtiğine dikkat çeken Lüle, “Eğitim online oldu, çocuklar evde kaldı, biz laboratuvarları onlara taşıdık. VRLab uygulaması, bizim tarafımızdan geliştirildi. Ortaokulda fen bilgisi, lisede fizik, kimya, biyoloji deneyleri, sanal ortamda ama bire bir uygulanabildi. VRLab ile 180 farklı deney yapılabildi. Toplam 420 bini aşkın deney yapıldı. Bir maddeyi fazla koyduğunuzda gerçekleşecek patlama, bu deneylerde de gerçekleşti. Ancak VRLab deneylerinin en büyük farkı da buydu; yüzde yüz gerçekçi ama yüzde sıfır risk... Doğam Evimde Eğitim Programı’yla müfredatı kesintiye uğramadan uyguladık. Bu süreçte öğrencilerimiz; 1 milyar 106 milyon 500 bin dakika e-doğa sistemini kullandı. 18 milyon 750 bin ders içeriğine erişim sağladı, 7 milyon 51 bin 250 adet testle toplamda 72 milyonun üzerinde soru çözdü. Yaklaşık 3 bin sanal sınıfta, 2 milyon 760 bin saat canlı ders işlendi. 21 LGS denemesi, 31 DAGİS, 18 YKS denemesiyle birlikte toplamda 170 sınav gerçekleştirildi. Velilerimiz de e-doğa sistemi içinde 34 milyon 500 bin dakika geçirdi. Öğretmenlerimiz, canlı dersler haricinde e-doğa’da 330 milyon 500 bin dakika geçirdi. Sanat, bilim, eğlence alanları dahil olmak üzere, yüzlerce içerik sunduk. Tümü, veli memnuniyeti olarak yeni kayıtlara ve kayıt yenilemelere yansımış durumda” ifadelerini kullandı.
BÖLGEYE BEŞ YENİ KAMPÜS
EGE Bölgesi’nde 15 kampüsle eğitim olanağı sunduklarını dile getiren Ali Rıza Lüle, “13 bini aşan öğrenci sayımız, sağladığımız veli memnuniyetinin de göstergesi. İTÜ’nün 250’inci yaşı için 2023’e geri sayımı sürerken, biz de önümüz yıl kutlayacağımız 20’nci yaşımıza hazırlanıyoruz. Okulumuz, Türkiye genelinde 40’ı aşan ile yayılan 100’ü aşkın kampüste, 200 bin kişiyi geçen devasa bir aileye dönüştü. Ege Bölgesi de değerli bir yapı. Kurumumuzun, özel istihdam hedefleri olan bölgelerden. Adım adım gerçekleşen hedeflerimiz içinde, 5 yeni kampüs çalışmamız bu anlayışı destekliyor” diye konuştu.
VELİYE DE EĞİTİM VE İÇERİK
İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, özel eğitim sektörünün salgın sürecindeki durumuyla ilgili de değerlendirmelerde bulurdu. “Online ve hibrit eğitim sürecine hızla, doğru içerikle adapte olabilmek gerekiyordu” diyen Lüle, şöyle devam etti: “Sektörde, ne yazık ki bunu hakkıyla uygulayamayanlar oldu. Hem çocuklar hem de kendileri olumsuz etkilendi. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılına başlarken biz, bilinmezliklere karşı hazırdık. Tüm içeriğimiz dijitalde hazırdı. Akademik kadromuz online süreç için eğitimini almıştı. Hem yüz yüze hem online eğitimde, dahası ikisinin de uygulanabildiği hibrit süreçlerde, çocuklarımıza kesintisiz eğitim sunduk. Eğitimimiz asla kesintiye uğramadı. Online eğitimin bir de evde geçen süresi var. Veliler, anne-babalar, ablalar, ağabeyler, yani öğrencinin evindeki aile büyükleri de bu süreci doğru yönetmeli. Doğru bilmeli, öğrenciye yardımcı olmalı. Sadece akademik olarak değil, çocukların gelişiminde aktif rol almalı. Onlara yönelik eğitim ve içerik de sunduk. Yakında, ücretsiz bir kampanyamız gerçekleşecek. Velilere de katkımız, desteğimiz olacak.”