Gaziantep Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Hüseyin Toktamış tarafından geliştirilen ve patenti alınan "Programlanabilir Mutfak Fırınlarında Soğutma Sistemi" ile fırın içerisine konulan yemekler, pişirme zamanına kadar bozulmadan muhafaza edilebilecek
#FırınEnerjiye olan talep gün geçtikçe yükselirken doğal kaynaklar üzerindeki baskı da giderek artıyor. Kaynaklar hızla tükeniyor, çevre kirleniyor, iklim değişiyor, enerji faturaları da kabarıyor. Daha temiz, daha yaşanabilir yarınlar için de öncelikli konu enerji tasarrufu. Zira israf edilen her enerji sürdürülebilir bir dünya hedefinden bizi daha da uzaklaştırıyor. Peki tasarruf bilincine sahip bir birey olarak ne gibi alışkanlıklara sahip olmalıyız? Daha temiz ve güvenli yarınlar için günlük hayatımızda nelere dikkat etmeliyiz? İşte madde madde tasarruf önerileri...
#TelevizyonYiyecek maddelerimizin bazılarını çiğ bazılarını da pişirerek tüketiriz. Çiğ yenen besinlerin çok iyi yıkanarak tüketilmesi gerekirken pişen besinlerin ise doğru pişirilmesi besin değerinin korunması için son derece önemlidir. Çünkü her besinin pişirme şekli farklıdır. Çoğumuz bilinçsizce pişirme işlemini gerçekleştirirken son derece önemli besin ihtiyacımızı karşılayacak gıdaları faydasız posalara dönüştürüyoruz. Öyleyse bir bakalım hangi tür gıda nasıl pişirilir.
#Rüzgar SünbülAkşamdan kalan yemekleri, yeniden ısıttığınızda ilk tadı vermiyor olabilir. Bu da artan yemeklerin ne yazık ki çöpe gitmesine neden olur. Ancak, birkaç basit yöntemle, yemeklerinizi yeniden afiyetle yiyebilirsiniz. İşte yiyeceklerinizin tadının yeni pişmiş gibi olmasını sağlamanın 8 kolay yolu…
#Yemekİtiraf edelim ki hepimiz çıtır çıtır patatesleri yemekten büyük keyif alıyoruz. Hatta bazen gözümüz doymuyor ve daha fazlasını kızartıyoruz. Böyle durumlarda patatesleri ertesi gün yeniden afiyetle yemenin birkaç yolu var. İçlerinden birinin işinize yarayacağını düşünüyor ve en etkili 4 yöntemi paylaşıyoruz…
#PatatesGıda zehirlenmeleri riski yaz aylarında artıyor. Mikroorganizmalar sıcak havalarda çok daha kolay ve kısa sürede çoğalabiliyor. Mikroorganizma sayısı arttıkça ise hastalığın hızı ve etkileri de aynı şekilde artış gösteriyor. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek alınabilecek önlemleri anlattı.
#Gıda ZehirlenmesiMikrodalga fırınlar günümüzün en tartışmalı ev aletlerinden biri. Kullananlar genellikle çok sevse de mikrodalga muhalifleri grubunun da çok güçlü olduğu yadsınamaz bir gerçek. Peki mikrodalga fırınlar söylendiği gibi yiyeceklerin tüm besleyiciliğini alıp götürüyor mu? Dahası mikrodalga fırın sadece yemek ısıtıp buz çözmeye mi yarıyor? Tüm bu soruların cevapları için sizi aşağıya alalım.
#Mikrodalga Fırın- Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde görevli fizik öğretmeni, fındık kurutma cihazı yapmak için başladığı projede, pek çok alanda kullanılabilecek optik fırın geliştirerek patentini aldı - Fizik Öğretmeni Aran: "Optik fırın, özgün bir projedir. Araştırmalarımıza göre dünyada böyle bir fırın yok" - "Evlerde bir ampulün harcadığı enerjiyle pişirme aracı yani fırın olarak kullanılabilir. Evimizde ocakta pişirdiğimiz yemeği optik fırın sayesinde 60-70 vatlık ampulle pişirebilir veya ısıtabiliriz" - "Optik fırında kullandığımız enerjinin yüzde 97'lik kısmını pişireceğimiz cisim alıyor. Dışarıya hiçbir şekilde enerji kaybı olmuyor. Bu nedenle çok büyük bir miktarda enerji tasarrufu sağlamış oluyoruz"
Piliç eti, yumurta, zeytinyağı, sağlık ve lojistik sektörlerinde hizmet veren, “Piliç Kebap ve Pilav” ile “Piliç Döner ve Pilav” ürünleriyle hazır yemek sektörüne giren Keskinoğlu, 2011'de enerjiye 16 milyon lira daha yatırım yaparak, enerji ihtiyacının yüzde 70'ini kendisi karşılamayı planlıyor.