Milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiren finansal okuryazarlık eğitimi ile ilgili gelişmeler gündemde öne çıkıyor. Finansal okuryazarlık kimlere zorunlu? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Tasarrufların etkin şekilde yönetilmesi ve olası risklerden korunması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Finansal okuryazarlık, bireylerin finansal bilgilerini, becerilerini ve anlayışlarını kullanarak sağlıklı finansal kararlar alabilme yeteneğidir. Bu kavram, bütçeleme, tasarruf yapma, yatırım yapma, borç yönetimi ve finansal riskleri anlama gibi temel finansal konuları kapsar. Peki, Finansal okuryazarlık eğitimi nedir? İşte merak edilen detaylar…
#Finansal OkuryazarlıkİŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP), iş arayan bireylerin işgücü piyasasına daha hızlı adapte olmasını hedefleyen bir destek programıdır. Program, mesleki eğitimlerle birlikte kişisel gelişim ve iş sağlığı gibi konularda da eğitim sunuyor. Kadınlar, gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplara yönelik olan bu programda katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Katılımcılar 140 gün boyunca eğitim alabilir ve program en fazla 10 ay sürebilecek. Öte yandan Bakan Işıkhan'dan İUP başvuruları hakkında açıklama geldi. Peki, İUP nedir? İşte, şartlar ve detaylar.
#İşgücü Uyum ProgramıParis2024 Paralimpik Oyunları tarihimizin en büyük başarısıyla sonlandı. Oyunlardan geriye 10 branşta alınan 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz madalya tam 28 madalya kaldı. Oyunlarda hem altın madalyası hem dünya rekoruyla öne çıkan paralimpik okçumuz Öznur Cüre Girdi’yi Paris dönüşü yakaladık.
#Paris2024İUP başvuruları, Bakan Işıkhan'ın açıklamasıyla gündeme geldi. Işıkhan yaptığı açıklamada, "Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hayata geçirdiğimiz İşgücü Uyum Programı (İUP) için başvurular başladı" dedi. İŞKUR İşgücü Uyum Programı (İUP), işsiz bireylerin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla düzenlenen bir eğitim programıdır. Katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık, motivasyon gibi konularda eğitimler verilecek. Program ile kamu kurumları iş birliğiyle uygulanacak ve katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Hedef kitlesi arasında kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler yer alacak. Program, en fazla 10 ay sürer ve katılımcılar 140 gün boyunca yararlanabilecek. Peki, İUP nedir? İŞKUR İşgücü Uyum Programı ile günlük 566 TL ödeme yapacak!
#İşgücü Uyum ProgramıBorsa yatırımcılarına seslenen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘kolay para kazanma yollarının risklerine’ karşı uyardı. Şimşek, “Borsa bir oyun alanı değil. Burası yatırım yapılan bir alan. Bilgiye, analize dayalı dağerlendirmeler üzerinden karar verilmesi gerekiyor. Bu yüzden SPK’dan finansal okuryazarlık eğitimi alın” diye konuştu.
#Mehmet ŞimşekHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı OECD ortalamalarına ulaşırsa Türkiye’nin milli geliri 20 puan yani yüzde 20 daha yüksek olur. Dolayısıyla kadınların iş hayatına katılımını teşvik edecek her türlü adımın arkasındayız" dedi.
#Mehmet Şimşek“Sürdürülebilirlik anlayışında küresel standartları yakalayarak hem ülkemizde hem de sektörümüzde rol model olma hedefimiz var” diyen TEB Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı M. Aşkın Dolaştır, “Bu alanda yaptığımız çalışmalar global ortağımız BNP Paribas’ın bu alandaki küresel tecrübeleriyle de destekleniyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları da değerli bir referans bizim için” diye konuştu.
#GazetehaberleriKişinin bütçesini, tasarruf ve yatırımlarını akıllıca yönetmesi olarak ifade edilen finansal okuryazarlığın önemi son yıllarda daha bir anlaşılır oldu. Pandemi süreci de finansal okuryazarlığa olan ihtiyacı çok net hissettirdi. Bugün pek çok şirket çalışanlarına, kendi bütçelerini yönetebilmeleri için finansal okuryazarlık eğitimi veriyor. Herkesin kendi bütçesine uygun şekilde tasarruf edebileceğini söyleyen uzmanlar, hedef koymanın, akıllı harcamalar yapmanın, kararlı olmanın ve bütçe yapma disiplinine sahip olmanın önemine vurgu yapıyorlar.
#GazetehaberleriÇiftçilerin finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgilendirilmesi ve finansal refahının artırılması amacıyla hayata geçirilen "Bütçesini Bilen Çiftçi Projesi" kapsamında 1 milyon çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi hedefleniyor. Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz: "(Araştırmaya göre çiftçilerimiz) Finansa erişimi, devletin finansa ve üretime dair verdiği destekleri, tasarruf etmeyi, yatırım yapmayı, dolayısıyla finansal okuryazarlığı bilmiyor. Üreticilerimize tarımsal işletmelerinin bütçelerinin ayrı, aile bütçelerinin ise ayrı olduğunu anlatmamız, bütçelerini yönetmeyi ve bütçe planlamasını nasıl yapmaları gerektiğini öğretmemiz gerekmektedir.(Proje kapsamında) Hazirandan beri 10 bin çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verildi. Hedefimiz, kooperatifimize kayıtlı yaklaşık 850 bin ortağımız ile birlikte 1 milyon çiftçiye ulaşmak." açıklamalarında bulundu. FODER Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen: "Dünyada gıdanın 3'te biri israf oluyor. İsraf büyük bir sorun ve tasarruf dönemindeyiz. Finansal okuryazarlık ise tasarrufun temelidir, davranış ve tutumların altyapısıdır." ifadelerinde bulundu.
#Finansal Okuryazarlık Eğitimi9 yıldır Türkiye’nin tüm illerine yayılan finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi projesi ‘Paramı Yönetebiliyorum’ kapsamında yaklaşık 1 milyon kişiye birebir eğitim verildi. 1900 gönüllü eğitmen ile geniş etki alanına ulaşan projeyle 6 farklı sürdürülebilir kalkınma hedefine de katkı sağlanıyor.
#Haber18 milyon öğrenci heyecanla beklediği yarıyıl tatiline kavuştu. Bu sürede eğlenmek isteyenler için her yaşa uygun etkinlik bulunuyor. Kamp programları, sanat atölyeleri, tiyatro gösterileri bunlardan birkaçı. Sizin için bu aktiviteleri derledik. Ayrıca tatili verimli geçirmek için yapılabilecekleri bir uzmana sorduk.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türk Ekonomi Bankası A.Ş. arasında, öğretmen ve öğrencilerin finansal okuryazarlığı konusunda bilinçlendirilmesi için bir protokol imzalandı. Bu kapsamda öğrenci ve öğretmenler seminerler aracılığıyla bütçe, tasarruf ve yatırım yapma, gelir-gider dengesini sağlama, borçlanma, finansal hak ve yükümlülüklerini bilme gibi temel kavramlar hakkında bilgilendirilecek.
#ÖğrenciEkonominin önemli yapı taşlarından olan girişimcilik; fırsat ve ihtiyaçları görerek, bu ihtiyaçlara uygun yenilikçi, yaratıcı çözümler üretmek olarak tanımlanıyor. Sosyal girişimciler; yaşadıkları toplumu daha adil, daha sürdürülebilir, daha yaşanabilir bir ortama dönüştürebilmek için çevrelerinde gördükleri sosyal sorunlara yönelik yaratıcı ve kalıcı çözümler geliştirir.
#Girişimcilik