TBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası düzenlemesiyle ilgili Doç. Dr. Cahit Suluk, Türkiye’nin haberciyi ve haberin niteliğini korumak için zaman kaybetmeden bir uygulama yapması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Suluk, "Bu düzenlemenin yapılması zorunlu. Aksi halde haber sektörü göz göre göre yok oluyor. İçerik üretenler, üretemediklerinde 'misenformasyon' diye adlandırılan yalan yanlış bilgileri ve şirketlerin reklamvari bilgilerini haber diye topluma yutturacaklar. Avrupa'daki telif hukukçuları buna karşı çıkıyor. Buna rağmen AB bu konuda gerekli düzenlemeyi yaptı. Türkiye'de de düzenlemelerin yapılması zorunlu" ifadelerini kullandı.
#Dijital Telif YasasıDijital Mecralar Komisyonu, Dijital Telif Yasası için toplandı. Tarihi toplantıda sunum yapan Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türkiye’deki mevcut telif hakları mevzuatından bahsetti ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) AB Direktifine uygun olarak yapılabilecek değişikliklere yönelik maddeler paylaştı.
#Dijital Mecralar KomisyonuDijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TİKTOK, X ve Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Topluma yönelik tehdit içerdiğini aktaran Yayman, TikTok temsilcilerinin Mayıs sonunda yeniden Meclis'e çağrılacağını söyledi. Yayman, X platformunun da Türkiye'de temsilcilik açması gerektiğini aktardı. Dijital Telif Yasası'nın yenilenmesi gerektiğini belirten Yayman, "Haberin de bir fikir eseri, telif olarak bir çalışmamız var. 22 Mayıs tarihinde tüm bileşenlerin olduğu komisyon toplantımızı yapacağız" ifadelerini aktardı.
#Hüseyin YaymanDijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TİKTOK, X ve Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Topluma yönelik tehdit içerdiğini aktaran Yayman, TikTok temsilcilerinin Mayıs sonunda yeniden Meclis'e çağrılacağını söyledi. Yayman, X platformunun da Türkiye'de temsilcilik açması gerektiğini aktardı. Dijital Telif Yasası'nın yenilenmesi gerektiğini belirten Yayman, "Haberin de bir fikir eseri, telif olarak bir çalışmamız var. 22 Mayıs tarihinde tüm bileşenlerin olduğu komisyon toplantımızı yapacağız" ifadelerini aktardı.
#Hüseyin YaymanEDEBİYAT dünyasının son gündemi sonuçlanan bir intihal davası. Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi gazeteci yazar Mine Kırıkkanat’ın 2021 yılında açtığı intihal davasını karara bağladı ve yazar Elif Şafak’ın ‘Bit Palas’ romanında Kırıkkanat’ın ‘Sinek Sarayı’ romanından intihal yaptığına hükmetti.
#Elif ŞafakDijital dünyadaki telif hakları sorunu, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gündeminde yer alıyor. Japonya'da iki genç, film özetlerini internete yükleyerek 50 bin dolar reklam geliri elde etti. Film şirketleri dava açınca da 3,6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildiler. Dijital Telif Yasası ile ilgili konuşan Fikri Mülkiyet Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Keser, “İlim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar ve sinema eserlerinin tamamının mecraları değişti ve her biri internette yerini aldı. Mevcut kanun bu köklü değişim dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleAvrupa ve Avustralya'da başlayan Dijital Telif Hakkı kanunu düzenlemelerine son olarak geçtiğimiz kasım ayında Google ile telif konusunda anlaşmaya varan Kanada katıldı. Anlaşmaya göre içerik üreticileri, teknoloji devinden 74 milyon dolar ödeme alacak. Türkiye'deki uzman isimler, bu tarz bir düzenlemenin ülkemizde de yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerken Telif Hukuku alanında uzman Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, günümüzdeki kanunun dijitalleşmeye uygun olmadığını ve yapılacak düzenleme ile sektörün önünün açılacağına dikkat çekti.
#GoogleKanada ve Avustralya'da Google'ın içerik üreticilerine telif ödemeyi kabul etmesinin ardından gözler Türkiye'deki çalışmalara çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilileri, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Dijital platformların gönüllü anlaşmalar yapmaması durumunda zorlayıcı mekanizmaları barındıran mevzuatların uygulamaya konulması” gerektiğini vurguluyor.
#GoogleGoogle'ın Kanada'da 'Çevrim içi Haberler Yasası' kapsamında her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin ardından Türkiye'de de yasa çalışması hızlandı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Google ile masaya oturulacağını açıkladı.
#GoogleGoogle'ın Kanada’da dijital yayıncılar için 74 milyon dolar ödeme yapacağını duyurmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Prof. Dr. Filiz Aydoğan, “Bizler teknoloji şirketlerinin bedava çalışanı konumunda oluyoruz. Dijital Telif Yasası habercilere, yazarlara ve yayıncılara kazanım sağlayacak” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
#Dijital Telif YasasıGoogle, Kanada'da Çevrim İçi Haberler Yasası doğrultusunda, Kanada merkezli haber kuruluşları ve şirketlerine yıllık yaklaşık 74 milyon dolarlık ödeme yapmayı kabul etti. Türkiye’de de ‘Dijital Telif Yasası’ ile ilgili çalışmalar start aldı. Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Sezercan Bektaş, yasanın yürürlüğe girmesi için gerekli tüm aşamaları anlattı.
#Dijital TelifTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Dijital teklif yasasının kırmızı çizgi olduğunu belirten Yayman, 'Fikir ve sanat eserleri kanunu güncelleyeceğiz.' dedi.
#AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin YaymanTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin konuştu. Dijital teklif yasasının kırmızı çizgi olduğunu belirten Yayman, 'Fikir ve sanat eserleri kanunu güncelleyeceğiz.' dedi. Yayman, 'Tiktok kapatılacak mı?' sorusunu ise, 'Biz yasaklamalara, sansüre karşıyız. Dijital mecrayı kapatmak gibi bir durumumuz yok. Bu konuda bir farkındalık yaratabiliriz.' şeklinde yanıtladı.
#TBMM Dijital Mecralar KomisyonuKanada'da çıkan yasayla ülkenin Google'dan her yıl 74 milyon dolar telif ödemesi alacağı açıklanmıştı. Google'ın Kanada ile anlaşmaya varmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Anlaşmaya varılması hususunda Fransa örneğini gösteren Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat, "Google, ceza ödememek adına kabul etmek zorunda kalacak" dedi.
#Bilişim Hukuku DerneğiDijital içerik üreticilerinin Google'a karşı verdiği mücadele sonrası Kanada'da telif hakları yasası için harekete geçildi. Böylelikle Google, Kanada'da her yıl dijital yayıncılar için yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapacak. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Murat Kırık, bu gelişmeyi değerlendirdi.
#GoogleMüzik sektörünün en önemli problemlerimden biri olan otel, motel, pansiyon ve konaklama tesislerinde çalınan müzikler için lisans alma sorunu çözüldü. Sorunun çözülmesi üzerine Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür etti.
#Müzik6 Mayıs 2023 tarihinde uygulanan 2023 İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı’nın (2023-İSG/1) Temel Soru Kitapçıkları ile Cevap Anahtarlarının %10’u erişime açıldı. İSG sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, sınava katılan adaylar İSG/1 sınav soruları ve cevap anahtarları için araştırmalara hız kazandırdı. İSG sınav soruları nasıl, nereden öğrenilir? İŞte, ÖSYM 2023-İSG/1 Sınav soruları ve cevapları sorgulama ekranı...
#2023 İSG/1CEM Karaca’ya ait bir portreyi NFT formatında satışa çıkaran ressam Yiğit Mohaç Yücel’e satışın önlenmesi için mahkemeden tedbir kararı aldıran oğlu Emrah Karaca’nın davasında son sözü İstinaf Mahkemesi söyledi. Karara itiraz eden Yiğit Mohaç Yücel’i haksız bulan İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararın yasaya uygun olduğu gerekçesiyle itiraz talebini reddetti.
#İstinafÜniversitelerde öğrenci affına başvuruda bulunacak kişilerin, başvuru tarihleri ve başvuru şartları araştırmaları hız kazandı. YÖK öğrenci affının yasal düzenlemesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları 22 Temmuz’da yayınlamıştı. Peki, öğrenci affı başvuruları ne zaman bitecek?
#Öğrenciİstanbul’da polis ekipleri önce Kenan Doğulu ardından da Sertab Erener konserine ‘telif’ baskını yaptı. Konsere sivil polisler eşliğinde gelen MESAM ve MSG avukatı ile bir gözlemci, konser organizatörüyle beraber söylenen şarkıları tespit etti. Bunca yıllık meslek hayatımda ilk kez ‘telif baskını’ diye bir şey duydum. Hem telif baskınının ne demek olduğunu hem baskınlar ile müzik emekçilerinin haklarının nasıl korunacağını hem de sosyal medyada polis ile konser basmanın sanatçı ve seyircinin onurunu kırmak olduğu yönündeki eleştirileri muhataplarına sordum. İşte işin gerçek yüzü!
#Sertap Erener'Hakan Muhafız’ isimli eserin uyarlandığı 'Kara Kalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikayesi' isimli senaryoyu 3 kişinin yazmasına rağmen, kendi romanından uyarlamış gibi toplumda algı yarattığı iddiasıyla yazar Nilüfer Gökdel hakkında açılan davada karar çıktı. Mahkeme, Gökdel’in kamuoyu nezdinde tek eser sahibi olarak anılmasının diğer 2 yazarın haklarına tecavüz ettiğine kanaat getirerek Gökdel’in 15’er bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.
#Hakan Muhafız