Ferritin, demirin çözünmesinden, depolanmasından ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. İnsanlar arasında demir depolaması olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Ferritin hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile sizler için derledik.
#SağlıkFerritin eksikliği ya da yüksekliği bazı sağlık problemlerinin işaretidir. Demir eksikliği, mide ve bağırsak hastalıkları, C vitamini eksikliği, alkol ve sigara tüketimi, tiroid ve bağırsak iltihabı gibi eksiklik ve hastalıklar ferritin eksikliğini tetikler. İşte,ferritin ile ilgili bilinmesi gerekenler
#Ferittin EksikliğiVücudumuzda önemli bir etkisi bulunan ferritinin ne olduğu vatandaşlar tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Beslenme bozuklukları, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar sistemdeki ferritin eksikliğine sebep olan durumlar arasında yer alıyor. Peki, ferritin nedir? Ferritin eksikliği neden olur?
#FerritinFerritin nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Demir eksikliği ile bağlantısı olan ferritinin ne olduğu ve ferritin eksikliğinin neler yol açtığı merak ediliyor. Peki, ferritin eksikliği nedir? Ferritin eksikliği neden olur?
#FerritinEksikliği ya da yüksekliği bedensel bazı problemlerin işareti olan ferritinin ne olduğu son günlerde merak konusu oldu. Ferritin eksikliğinin ne olduğunu ve ferritin eksikliğinin nasıl giderildiğini merak eden vatandaşlar, ferritinin ne olduğuna dair bilgi edinmek için araştırma yapıyor. Peki, ferritin eksikliği nedir? Ferritin eksikliği nasıl giderilir?
#Ferritin EksikliğiMIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CMIS-C sendromu son yapılan araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Uzman Dr. Binnaz Çelik, "Çocuklarda koronavirüs sırasında veya 4-6 hafta sonrasında Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) sendromu gelişebiliyor. Bu sendroma yakalanan çocuklarda ateş oluyor, sonrasında ciltte döküntüler, kalple ilgili yorulmalar olabiliyor" dedi. Multisistem İnflamatuar Sendromu yani MIS-C ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulgularla kendisini gösteriyor. Peki, MIS-C sendromu nedir? İşte, belirtileri ve hastalıkla ilgili bilgiler.
#MIS-C Sendromu NedirDünyada artık MIS-C olarak anılan ve koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülen maalesef ölümcül olabilen bu tablo aileleri tedirgin ediyor. MIS-C ilk olarak Nisan ayında Birleşik Krallık’ta koronavirüs enfeksiyonu geçirdikten sonra bazı çocuklarda ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulguların görülmesi ve birden fazla organda bozulmanın eşlik etmesi ile duyuldu. Ardından Avrupa’dan ve özellikle New York’ta vaka sayılarının artmasıyla Amerika’dan da benzer durumlar bildirildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Cenkçi MIS-C ile ilgili merak edilenleri aktardı.
#MIS-CGenellikle çocuklarda yaygın olarak görülen anemi yani kansızlık, kişilerin günlük yaşam kalitesini düşüren sağlık problemleri arasında yer alıyor. Alınması gereken demirin eksik kaldığı durumlarda kırmızı kan hücrelerinde aksaklıklara neden olan kansızlık, kırmızı et tüketmeyen kişilerde de yaygın olarak görülüyor. Peki, anemi nedir nasıl anlaşılır? İşte kansızlık belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylar.
#Kansızlık NedirHer yaş grubunda görülebilen kansızlık (anemi) sorunu, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Kansızlık, vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin kabul edilen miktarın azalması ile yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma, çalışma kapasitesinde azalma, sık hastalanma ile kendisini gösteriyor. Peki, kansızlık nedir? Kansızlık nasıl önlenir? İşte, anemi ile ilgili bilinmesi gerekenler.
#KansızlıkBacaklarınızda zonklama, ürperme, hareket ettirme isteği ve benzer rahatsızlıklar hissediyorsanız Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) hastalığınız olabilir. Her yaştan insanda görülebilen HBS, nörolojik bir hastalık ve ilerleyen yaşla birlikte etkilerini de artırıyor.
#Huzursuz Bacak Sendromu