Türkiye’de her yıl 3-5 bin kişi AIDS hastalığına yol açan HIV tanısı alıyor. Dünyada ilk kez 1981 yılında tanımlanan HIV, en çok korkulan virüslerin başında geliyor. Ancak tedavide çok yol kat edildi. Eskiden günde bir torba ilaç içen hastalar şu anda tek hapla etkili tedavi alabiliyor. HIV yönetiminde en önemli hedef ise hastaların tanı alması. Bunun için de gerekli olan şart, test yapılması.
#Farkındalık GünüÜlkemizde HIV ile mücadelede önemli bir rol üstlenen beş hekim derneği, Şüphen Olmasın inisiyatifi ile HIV konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaya, düzenli test olma oranını artırma ve HIV ile yaşayanların hayat kalitesini yükseltme hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.
#Sponsorlu İçerikTedavisi olmayan, bulaşıcı ya da zor tedavi edilen birçok hastalığa sahip insan aynı sorunu yaşıyor: “Damgalanma”. Hastalıkların yeterince bilinmemesi ve çeşitli önyargılar nedeniyle birçok insan hastalıklarının yanı sıra sosyal açıdan damgalanma sorunu ile mücadele ediyor. Hepatitliler de bu grup hastalardan.
#HepatitCerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 11 yataklı erişkin yoğun bakım ünitesi, 25 yataklı çocuk yoğun bakım ünitesi ve 18 yataklı yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin açılışı düzenlendi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, Kovid döneminde yoğun bakımların öneminin anlaşıldığına işaret etti ve "Bazı şehirlerde yoğun bakım doluluk oranları yüzde 100'ü buldu. Pandemi hala aktif bir şekilde devam ediyor" dedi.
#Yoğun BakımCovid-19 sürecinde aşılamalar tartışılırken, 1998 yılında çocukluk çağı aşılamaları kapsamına alınan Hepatit B aşısı sayesinde virüsün görülme oranı yüzde 4'ten binde 1'e indi. Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, "1998'den sonra doğanlarda virüsün görülme oranı çok düştü. Aşı Hepatit B'ye karşı korur. Herkesin bu şekilde korunmasını istiyoruz. Hepatit B aşılarında başarı ortada. Aynı durum Covid-19 aşıları için de geçerli. Covid-19 nedeniyle tedaviler aksıyor. Hepatit B ve C hastaları doktora gitmekten çekinmesin" dedi.
#Hepatit B1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü kapsamında uzmanlar bir araya gelerek erken tanının önemine dikkat çekti. Test yapılmadan HIV ile yaşayan bireylere ulaşmanın olanaksızlığı vurgulanan online toplantıda, sosyal baskı, önyargılar ve ayrımcılığın bu süreci olumsuz etkilediğinin de altı çizildi.
#HIVSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca´nın Çin menşeli Sinovac firması ile anlaşmaya varıldığı ve 50 milyon doz aşı temin edileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda oluşan “Alman aşısı mı, Çin aşısı mı” tartışmalarına, aşının Faz 3 klinik denemelerinin yürütüldüğü merkezlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak açıklık getirdi.
#GazetehaberleriSAĞLIK Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Çin’li Sinovac firması ile anlaşmaya varıldığı ve 10 milyon doz aşı temin edileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda oluşan “Alman aşısı mı, Çin aşısı mı” tartışmalarını, aşının Faz 3 klinik denemelerinin yürütüldüğü merkezlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak yanıtladı.
#Çin AşısıSAĞLIK Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Çin'li Sinovac firması ile anlaşmaya varıldığı ve 10 milyon doz aşı temin edileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda oluşan "Alman aşısı mı, Çin aşısı mı" tartışmalarını, aşının Faz 3 klinik denemelerinin yürütüldüğü merkezlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak yanıtladı.
#Çin AşısıKovid-19 Faz 3, gönüllü aşılamaları İstanbul'da ilk kez yapıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki aşılama Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde hasta bakıcı olan Asım Baştürk gönüllü olarak ilk aşıyı oldu. Baştürk, "Kendim gönüllü oldum, hiç kimsenin de baskısı olmadan. Tabi ki Türkiye ve dünyada olan bu belanın gitmesini bir an önce istiyoruz" dedi.
#CerrahpaşaBoğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Umut Şahin ve ekibinin prostat kanseri hücrelerinin ölümüne yol açan ilaç çalışması umut veriyor. Hücrelerden sonra hayvan modellerinde de çalışılan hedefe yönelik akıllı ilaç, kısaca AR denilen ve kanser yapıcıya dönüşen proteini yok ediyor. Boğaziçi Üniversitesi, College de France ve Fransız biyoteknoloji şirketi Ipsen bu yeni tedavi için işbirliği yapıyor. Çalışma Life Science Alliance’da yayımlandı.
#Doç. Dr. Umut ŞahinToplumda Hepatit B bilincini artırmak, daha çok insanın test yaptırmasını ve önlem almasını sağlamak amacıyla Viral Hepatit Savaşım Derneği, “Hayata Sarı Not Bırak” farkındalık projesini Santa Farma’nın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirdi.
#HEPATİT BViral Hepatitle Savaşım Derneği ile Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği’nin Sağlık Bakanlığı organizasyonuyla gerçekleştireceği ‘Viral Hepatitler: önleme, kontrol, eliminasyon’ programı yarın Sheraton Ankara Otel’de gerçekleştirilecek.
#Viral Hepatitle Savaşım DerneğiBulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı İstatistiksel Verileri’ne göre 15-19 yaş arası çocuk ve gençlerdeki HIV pozitif sayısı yıldan yıla katlanarak artıyor. 2011’de 15-19 yaş arasında 8, 20-24 yaş arasında 62 gençte HIV saptanırken, bu rakam 2016’da aynı yaş gruplarında 49 ve 276’ya çıktı. Ancak henüz tanı almayanlar da dikkate alındığında HIV taşıyanların sayısının bu rakamların kat kat üstünde olduğu tahmin ediliyor. Benzer sorun dünyada da var. 15-19 yaş grubundan her saatte 29 çocuk HIV kapıyor. Uzmanların ilgili görüşleri şöyle:
#GazetehaberleriÖnemli kronik hastalıklardan bir tanesi olan ve devamlı kontrol altında tutulmadığında ölüme neden olabilen Hepatit B ile ilgili konuşan Prof. Dr. Fehmi Tabak: "Kronik Hepatit B, neredeyse tek tabletlik ilaçlarla, tedavi süresi belli olmamakla birlikte artık baskılanabilir, kontrol edilebilir bir noktaya gelmiştir" dedi.
#Hepatit B- Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Tabak:- "Kronik Hepatit B, neredeyse tek tabletlik ilaçlarla, tedavi süresi belli olmamakla birlikte artık baskılanabilir, kontrol edilebilir bir noktaya gelmiştir"- "Kronik Hepatit C'de ise tam bir devrim yaşanmıştır. İki üç yıl öncesine giden çalışmaların sonucunda, bugün artık elimizde iki veya üç ayda hastalığı tamamen tedavi edebilecek ortadan kaldıracak tedaviler mevcuttur"