Güncelleme Tarihi:
AIDS hastalığına yol açan HIV taşıyanlar için umut olan araştırmaya, yüzde 40’ı eşcinsel olan bin 166 çift katıldı. Bu çiftlerin yaklaşık 58 bin korunmasız cinsel birleşme gerçekleştirdiği, toplam 4 yıl süren PARTNER çalışmasına katılan çiftlerde iki koşul arandı: Tedaviyle kandaki virüs oranının sıfıra indirilmiş olması ve ilişki esnasında prezervatif kullanılmaması.
Araştırma boyunca, HI virüsü ‘taşımayan’ yani HIV negatif olan partnerler, HIV testi dahil rutin cinsel sağlık taramalarını yaptırdı. Taramalar sonucu, HIV bulaşma oranının ‘0’ olduğu ortaya çıktı.‘aldatana’ bulaştıAraştırmanın ilginç sonuçlarından biri de, 11 bireyin (10 eşcinsel, 1 heteroseksüel) HI virüsü kapmasıydı.Ancak bu kişilere yapılan genetik testler, HI virüsünü, araştırmaya birlikte katıldıkları partnerlerinden değil, cinsel ilişkiye girdikleri başka AIDS hastalarından aldıklarını gösterdi. Araştırma, “Partner Çalışması 2” başlığıyla eşcinsel çiftlere odaklı bir şekilde 2019’da kadar sürecek.
‘PREZERVATİF YİNE LAZIM’
Araştırmanın sonuçlarını Hürriyet’e yorumlayan, HIV Enfeksiyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, “Bu çalışma tedavinin ne kadar etkin olduğunu gösteriyor. Ayrıca tedavi altındaki hastaların virüsleri saptanamaz düzeye geldiğinde bulaşmanın olmayacağını da kanıtlıyor. Ancak prezervatifi kaldırın demiyor” dedi. HIV pozitif hastalara uygulanan tedavinin avuç dolusu ilaçtan, bir veya iki hapta toplanan kombinasyonlara dönüşerek basitleştiğini ve etkinliğinin arttığının belirten Prof. Dr. Tabak, şu bilgileri verdi:“İlaçların yan etkileri neredeyse yok. Bu büyük bir devrim. Ancak şu da bir gerçek ki virüsü vücuttan tamamen silip, atabilecek bir tedavimiz henüz yok. Ama hastalar ilaçlarını düzenli aldığı sürece, hastalığı kontrol edebiliyoruz. Virüs kanda saptanamaz düzeylere indikten sonra hastaların ortalama yaşam süresi, diğer insanlarla neredeyse aynı oluyor.”
TÜRKİYE'DE YILDA 2 BİN KİŞİ AIDS OLUYOR
Prezervatİfİn zührevi hastalıklara karşı korunmada önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fehmi Tabak, bu konuda da şunları söyledi: “Ülkemizde son yıllarda eşcinsel ilişkiyle bulaşmalar ön plana geçti. Bu kişilerde, ilişki esnasında prezervatif kullanmak istenmesi dahi, ‘HIV pozitifli’ damgalanmasına yol açıyor. Teklif dahi etmekten kaçınıyorlar. Halbuki Türkiye’de yılda 2 bin yeni hasta, HIV pozitif tanısı alıyor. Virüsü kapanlar, yaşam boyu sürecek ve sürekli ilaç almaları gerekecek kronik bir hastalığa sahip oluyorlar.”