Borsa, çıkış için beklenti ve gündem ihtiyacını güvercin tondaki TCMB metninde bulmuş görünüyor. Bu beklentinin tek başına BIST100 Endeksi’ni çok yukarılara taşımasını öngörmek fazlaca iyimserlik olacak. Ancak borsadaki hareketle birlikte işlem hacmi tekrar 100 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu durum borsaya ilginin arttığının göstergesi olarak kabul edilebilir.
#BorsaABD’de 5 Kasım’da seçim, 7 Kasım’da da Fed toplantısı var. Harris ve Trump arasındaki yarış başa baş giderken muhtemelen Fed’in faiz kararı seçim sonuçlarından önce gelecek. Piyasalar temkinli, borsalarda satış dikkat çekiyor. Altının kâr satışlarına karşı daha dirençli kalmasının arkasında da ABD seçimlerinin belirsizliği var. Özetle bu hafta gözler Amerika’da.
#ABDBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiSon 3 yılda yatırım fonlarının sağladığı getirinin oldukça altında kazanç sağlayan TL mevduat faizi, uygulanan sıkı para politikası sonrası fonlarla yarışır hale geldi. 2021’de yatırım fonlarındaki ortalama getiri yüzde 41 iken mevduat faizindeki getirinin yüzde 18’de kaldığını söyleyen Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral, “Bu yılki getiri oranları ise yüzde 41-42’ler seviyesinde kafa kafaya gidiyor” dedi.
#TKYDABD Merkez Bankası Fed faizi yüzde 5.5 seviyesinden 50 baz puan indirerek yüzde 5'e çekti. Böylece Fed 54 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu. Fed Başkanı Jerome Powell, önceliklerinin enflasyonu aşağı getirmek olduğunu söyledi ve faiz kararlarını toplantıdan toplantıya vereceklerini belirtti.
#FedGeçen hafta ABD’den gelen ÜFE ve TÜFE verileri ile Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı sonrası rekor üstüne rekor kıran altın fiyatlarında ‘zirveye tırmanış’ sürüyor. Dün itibarıyla ons altın 2 bin 585 dolara; yurt içinde gram altın ise 2 bin 825 TL’ye yükselerek rekor tazeledi. Bunda, Fed’in bu hafta 25 yerine 50 baz puanlık faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin etkili olduğu belirtildi. Aynı zamanda, Husilerin İsrail’e füzeli saldırısı ve Netanyahu’nun misilleme sözüyle tırmanan jeopolitik gerilim de altındaki artışı destekledi. Bu hafta altında geri çekilme yaşanabileceğini söyleyen uzmanlar, Fed’in 50 baz puanlık indirime gitmesi durumunda ise rallinin süreceğini öngörüyor.
#Gram AltınBu hafta altın fiyatları, Fed’in önümüzdeki çarşamba günü alacağı faiz kararı öncesi rekor üstüne rekor kırdı. Geçtiğimiz çarşamba 2 bin 535 dolara yükselen ons altın, önceki gün de 2 bin 565 dolara çıkarak rekor tazeledi. Yurtiçinde fiyatı ons altın ve dolar/TL kuruna göre belirlenen gram altın ise bu hafta önce 2 bin 764 TL’ye, sonra 2 bin 804 TL’ye ulaşarak yeni rekor seviyesine ulaştı. Bunda, ABD’den gelen ÜFE ve TÜFE verileri ile Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı da etkili oldu.
#Gram AltınTCMB verilerine göre 29 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar 682 milyon dolarlık tahvil bono alırken hisse senetlerinde 19 milyon dolarlık satış yaptılar. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırması olumlu karşılanmakla birlikte piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem atacağı faiz indirimi adımlarının büyüklüğüne ilişkin belirsizlikler devam ederken, bugün istihdam alanındaki verilerden alınacak sinyallerin piyasalarda oynaklığı artırabileceği öngörülüyor. Analistler, söz konusu verilerin beklentilerin altında gelen özel sektör istihdamı sonrası artan durgunluk endişelerini sınırlı da olsa baskıladığını belirterek, tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirli olacağını söyledi. ABD'de Fed'in para politikası için kritik önemdeki tarım dışı istihdam verileri, petrol, kripto para, altın ve dolar üzerinde etkili olacak. Peki ABD tarım dışı istihdam verisi ne zaman, saat kaçta açıklanacak? İşte ayrıntılar...
#ABD Tarım Dışı İstihdam VerisiTCMB verilerine göre yapılan kabaca bir hesapla yılbaşından bu yana tahvil bonoya yabancı girişleri 25 milyar dolar civarında. Bu ilgi artarak devam ediyor. Tahvil bonoyu tercih etmelerinin arkasında halen yüksek olan faizde sonbahar veya yıl sonu gibi enflasyondaki düşüşle birlikte indirim beklentisi var. Talep yetersizliği ve beklenti ihtiyacına bağlı olarak Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor. Umutlar eylül ayına kalmış görülüyor.
#Bono