6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi sonrası artçılar devam ediyor. Uzmanlar, 11 ili etkileyen deprem sonrası artçı şokların bir süre devam edeceğini ifade ediyor. Peki deprem nasıl oluşur? Fay kırılması nedir, fay hattı kırılırsa ne olur? İşte deprem esnasında yaşananlar...
#DepremFay hattı kırılırsa ne olur, sorusu Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından bir kez daha gündeme geldi. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ili etkilerken fay hattı hatlarının hangi bölgelerden geçtiği ve birinci, ikinci, üçüncü derece deprem bölgelerine gözler çevrildi. Resmi internet adresinden deprem risk haritalarını paylaşan AFAD, fay hattı ile ilgili de bilgilere yer veriyor. Peki, Fay hattı nedir? Fay hattı kırılırsa ne olur? İşte birinci, ikinci, üçüncü derece deprem bölgeleri ve konuyla ilgili ayrıntılar...
#Fay HattıDışişleri Bakanı Hakan Fidan, "3. dünya harbi beklentisi de dahil olmak üzere bölgesel küresel bir savaş beklentisi içinde olmalı mı dünya?" sorusuna "Bence dünya bu senaryoyu ciddiye almalı, bu tehdidi ciddiye almalı. böyle bir risk var" diye cevap verdi. Bakan Fidan, "Türkiye'nin terör örgütü YPG konusunda '2,5 ülkeyle sorunlu' olduğunu vurgulayarak "ABD, İngiltere ve biraz da Fransa" dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı görüşmenin detaylarını paylaşan Bakan Fidan "Savaşı durdurma şartlarını sıraladı" diye konuştu. Bakan Fidan, BRICS'e üyelik konusunda da müzakerelerin devam ettiğini ifade eti.
#Hakan FidanMarmara Bölgesi güne Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle uyandı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden hissedilen deprem sonrası insanlar sokağa döküldü. Peki, yaklaşık olarak 15-17 saniye süren depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Depremin meydana geldiği 6,81 kilometre derinlik ne ifade ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremGeçmişte büyük depremlerin yaşandığı Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Peki Bingöl ve çevresinde kaç büyüklüğünde bir deprem bekleniyor? Şehirde deprem için alınan tedbirler var mı?
#DepremTopraklarının tamamına yakını fay hatları üzerinde yer alan Türkiye'de deprem dendi mi akla hemen Kuzey Anadolu Fay Zonu ve olası İstanbul depremi geliyor. Yalnız Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kolu dışında sessizce harekete geçmeyi bekleyen unutulan bir fay daha var: Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun güney kolu! Ne sıklıkla gündeme geliyor ne de hareketlerine dair çok fazla bilgi paylaşılıyor. Peki bu kol ne kadar tehlikeli? Kaç büyüklüğünde bir deprem üretebilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremSon dakika haberi.. Kuzey Ege'de depremlerin devam ettiğine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ganos fayı üzerinde 1912'den beri, Yedisu segmentinde ise 1944'ten bu yana deprem olmadığını söyleyerek, Tekirdağ ve Balıkesir'i etkileyebilecek yıkıcı depremlere karşı uyardı.
#Deprem Araştırma Ve Uygulama MerkeziDün akşam meydana gelen Elazığ depreminin ardından vatandaşlar depremle ilgili bazı terimleri ve bilgileri merak ediyorlar. Özellikle deprem uzmanları tarafından izleyiciye aktarılan bilgiler arasında yer alan Yerkabuğu ve fay hattı kırılması internette aranan bilgiler arasında. Peki Yerkabuğu ve fay hattı kırılması nedir?
#YerkabuğuTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Prof. Dr. Haluk ÖzenerTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Yazarlar100 binin üzerinde ölü... Bu inanılmaz bir sayı ve insanlığın tsunamiye ve depreme yenik düştüğü en büyük felaketlerden biri. Güney Asya’da geçen pazar günü meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından sahilleri vuran tsunaminin yol açtığı felaket, 1900 yılından bu yana en büyük beşinci, son 40 yılınsa en büyük depremi.