Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından corona virüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının detayları tekrar gündeme geldi. T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya menşeili şirket Toyama Chemical tarafından RNA virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaçtır. Favipiravir grip, Batı Nil ve sarıhumma virüslerinin yanı sıra flavivirüsler, arenavirüsler, bunyavirüsler ve alphavirüslere karşı da etkinlik göstermektedir. Gelen son dakika haberine göre; COVID-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sağlanması ve yanlış kullanımın önüne geçilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile ilaç kullanım broşürleri gönderildi.
#FavipiravirKoronavirüs salgının artması ile birlikte tedavide kullanılan ilaçlarda merak ediliyor. Bunlardan en öne çıkanı ise Favipiravir ilacı.. Sağlık Bakanlığı yayınladığı makale ile Favipiravir ilacının koronavirüs tedavisinde nasıl kullanıldığını açıkladı. Peki Favipiravir ilacı nedir ve corona virus tedavisinde nasıl etki eder? İşte detaylar
#FavipiravirFavipiravir nedir, ne için kullanılır sorusunun cevabı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve 'TÜBİTAK "Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altındaki bilim insanları tarafından geliştirilen Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi ruhsatlandırma aşamasına geldi. İşte koronavirüs tedavisinde kullanılan favipiravir ile ilgili detaylar…
#FavipiravirFavipiravir ilacı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamalar ile gündeme geldi. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yazılı açıklama yapan Bakan Koca, Favipiravir ve Molnupiravir’in kullanımı ile ilgili yeni düzenlemenin tedavi rehberine ekleneceğini bildirdi. T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya menşeili şirket Toyama Chemical tarafından RNA virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaç olarak kullanılıyor. Peki, Favipiravir nedir, yan etkileri var mı? İşte, koronavirüste kullanılan Favipiravir ilacının özellikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
#FavipiravirSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Salgın kontrolünde artık yeni tedavilerin devreye alınacağını belirten Bakan Koca, koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ve Molnupiravir ilaçlarıyla ilgili yeni gelişmeyi paylaştı. Bakan Koca, "Sağlık çalışanlarından 2 doz inaktif aşı olmuş ve hatırlatma dozunu mRNA veya inaktif aşı olanlar bir hatırlatma dozu aşısı daha isteğe bağlı olarak olabileceklerdir." ifadelerine yer verdi. Ayrıca günlük vaka sayılarındaki durağanlığa dikkat çeken Bakan Koca, uyarısını yineledi.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs nedeniyle Türkiye'de kısıtlama olup olmayacağı ile ilgili bir soruya "Türkiye'de yeni dönemde biz kapatmalarla salgın yönetimi düşünmüyoruz." diye konuştu. Bakan Koca, Koronavirüs tedavisinde kullanılan ''Molnupiravir' ilacıyla ilgili de konuştu ve "Türkiye olarak zorunlu lisans vererek Türkiye'de üretimini birden fazla merkezde yaparak vatandaşı en ucuz maliyetle ücretsiz bu ilaçla buluşturmayı hedefliyoruz, bu çok sürmeyecek" ifadelerine yer verdi.
#Fahrettin KocaEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan çalışmada, koronavirüs tedavisinde kullanılan 'Favipiravir' ilacının erken dönemde, özellikle 48 saat içinde kullanıldığında etkili olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi. Savaşçı, "Özellikle akciğer tutulumunu, zatürreyi engellediğini tespit ettik" dedi.
#FavipiravirEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan çalışmada, koronavirüs tedavisinde kullanılan 'Favipiravir' ilacının erken dönemde, özellikle 48 saat içinde kullanıldığında etkili olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi. Savaşçı, "Özellikle akciğer tutulumunu, zatürreyi engellediğini tespit ettik" dedi.
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs ile soğuk algınlığını ayırmanın tek yolunun test yaptırmak olduğunu söyledi. Ceyhan, "Bir aileyi bırakın, ben de ayırt edemem. Sadece Covid-19 için değil, bu virüsler için de testler var, onları da yapmak durumundasınız" dedi.
#KoronavirüsSon 24 saatte Türkiye'de 28 bin 892 kişinin testi pozitif çıktı, 239 kişi yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tedavisi gören çocuklarda hiç ilaç kullanmadıklarını belirterek, "Biz baştan beri çocuklarda hiçbir ilaç kullanmadık. Elde kesin deliller olmadığı sürece bir ilacı ya da aşıyı çocuklara uygulamanız mümkün değil. Biz çocuk ateşlendiğinde ateş düşürücü, belli belirtileri varsa onlara yönelik tedaviler, bol sıvı alması ve izole edilmesi şeklinde bir yaklaşım uyguladık, şu anda da aynı şeyi uyguluyoruz" dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de son 24 saatte 24 bin 832 kişinin testi pozitif çıkarken, 126 kişi hayatını kaybetti. Son durumu değerlendiren Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, geçtiğimiz yıl çok seyrek görülen grip vakalarında bu yıl artış yaşanabileceğini söyleyerek uyardı: Geçen yıl Kovid nedeniyle alınan önlemler, grip salgını da önledi. Ama bu yıl önlemler gevşedi. Grip açısından bu yıl daha uyanık olmalıyız.
#HaberDünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisiyle ilgili akıllarda çok önemli bir soru var: Neden hâlâ kesin bir çaresi bulunamadı bu belanın? Biz de sizin için bu soruya yanıt aradık. Ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz...
#RemdesivirKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınına ilişkin yaptığı açıklamada "Tünelin ucundaki ışığı görüyorum" diyerek Ekim ayını işaret etti. Prof. Dr. Yavuz, "Tam açılma için ise vaka sayılarının 100 binde 10-20, test pozitiflik oranlarının yüzde 3-5 bandına inmesi gerekiyor. Henüz istediğimiz düzeyde değiliz. Haziran'da yapılandırılmış açılmaya gidebiliriz" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzKoronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı hakkında Dr. Ahmet İnal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Dr. İnal, koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının, erken dönemde etkili olduğunu söyledi. İnal, "Örneğin PCR pozitif, öksürük ve boğaz ağrısı varsa Favipiravir etkilidir. Yine PCR pozitif olup akciğer tutulumu varsa da yine Favipiravir’in etkili olduğu görülüyor" şeklinde konuştu.
#Ahmet İnalKoronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı hakkında Dr. Ahmet İnal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Dr. İnal, koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının, erken dönemde etkili olduğunu söyledi. İnal, "Örneğin PCR pozitif, öksürük ve boğaz ağrısı varsa Favipiravir etkilidir. Yine PCR pozitif olup akciğer tutulumu varsa da yine Favipiravir’in etkili olduğu görülüyor" şeklinde konuştu.
#HaberFavipiravir ilacının detayları tekrar gündeme geldi. T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya menşeili şirket Toyama Chemical tarafından RNA virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaçtır. Favipiravir grip, Batı Nil ve sarıhumma virüslerinin yanı sıra flavivirüsler, arenavirüsler, bunyavirüsler ve alphavirüslere karşı da etkinlik göstermektedir. Koronavirüs salgınına karşı tüm dünayada ve Türkiye'de aşı ve ilaç çalışmaları sürerken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Prof. Dr. Ceyhan koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacına ilişkin, "Hidroksiklorokinden farklı olarak, güvenlik açısından önemli yan etkilere yol açmıyor" ifadelerini kullandı.
#FavipiravirKoronavirüs salgınına karşı tüm dünyada ve Türkiye'de aşı ve ilaç çalışmaları sürerken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Prof. Dr. Ceyhan koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacına ilişkin, "Hidroksiklorokinden farklı olarak, güvenlik açısından önemli yan etkilere yol açmıyor" ifadelerini kullandı.
#Ankaraİstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs tedavisi görmüş hastaların 9 aylık takipleriyle ilgili yaptığı açıklamada, 'Özellikle kadın hastalarımızda saç dökülmesi sorununa yüzde 10'lara varan bir oranda rastlamaya başladık' dedi. Tükek açıklamasının devamında ise "Türkiye'de tekrar hastaneye yatış oranları kesinlikle Avrupa ve ABD'deki kadar yüksek değil. En fazla yüzde 5-10 bandında. Bu da muhtemelen sağlık sistemimizin daha iyi olması ve tedavi algoritmalarımızın uyumlu bir şekilde yürütülmesiyle başarıldı" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsKoronavirüs pandemisi baş döndürücü bir hızda yeni veriler ortaya koyarken, son güncel verileri takip etmek oldukça değerlidir. Emziren annelerin en çok merak ettikleri konuların başında; Koronavirüs ilaçlarını emziren anneler kullanabilir mi? Koronavirüs aşısı emziren anneler için güvenli mi? gibi sorular geliyor. Sevgili anneler, iste bu yazıyı sizler için koronavirüs salgınında doğum sonu bakım ve emzirme konusunu en güncel öneriler ve kılavuzlar eşliğinde sunabilmek amacıyla hazırladım.
#KoronavirüsÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, Türkiye'de koronavirüsle mücadelede, hastalarda erken dönemde kullanımına başlanan ilaçların önemini anlattı. İlaç kullanmaktan çekinenlere uyarılarda bulunan Gündüz, "İlacın kullanılmaması durumunda hastalık şiddetlenebilir. Sepsis dediğimiz bir hastalığa yol açabilir" dedi.
#AdanaSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#AnkaraSon dakika haberi.. Koronavirüs hastalarının tedavilerinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sağlanması ve yanlış kullanımın önüne geçilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile ilaç kullanım broşürleri gönderildi.
#Sağlık Bakanlığı