Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te önemli değişiklikler yapıldı. Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. İkinci el otomobil ticaretinde garanti süresi ve kapsamından, yetki belgesine, ekspertiz sorumluluğundan 6 ay 6 bin kilometre şartına kadar detaylar yönetmelikte yer aldı.
#Motorlu Kara TaşıtıÖzel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, sürücü belgesi sınavlarına başkasının yerine girenler veya girmeye teşebbüs edenler ile kendi yerine başkasını sınava sokan veya buna teşebbüs edenlerin sınavlardan men süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
#EhliyetDarphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla 1 Ocak 2025’te zorunlu hale getireceği ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) ilişkin olarak UTTS Taşıt Montaj Firmalarına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
#AraçAkaryakıt sektöründe usulsüz fatura uygulamalarının ve vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hayata geçireceği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için geri sayım sürüyor.
#Ulusal Taşıt Tanıma SistemiE-Fatura'da karekod zorunluluğu resmen başladı. 17 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan kılavuzda hangi belgelerde karekod bulunması gerektiği ve bu belgelerdeki karekodların hangi bilgileri içermesi gerektiği ile ilgili tüm bilgiler yayımlandı. Peki, E-Fatura'da karekod zorunlu mu olacak? İşte, o detaylar
#Karekod ZorunluluğuE-Fatura'da karekod zorunluluğu için harekete geçildi. 17 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan kılavuzda hangi belgelerde karekod bulunması gerektiği ve bu belgelerdeki karekodların hangi bilgileri içermesi gerektiği ile ilgili tüm bilgiler yayımlandı. Peki, E-Fatura'da karekod zorunlu mu olacak? İşte, o detaylar
#Karekod ZorunluluğuAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklifle, Vergi Usul Kanunu'na "elektronik defter beratı" ve "elektronik muhasebe fişi" tanımları ekleniyor; mükelleflere, defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edilebilme imkanı sağlanıyor. Ayrıca iktisadi kıymetlerin değerleme ölçüsü olarak dikkate alınan "maliyet bedeli" tanımına girmesi zorunlu olan ve olmayan unsurlar kapsamlı sayılıyor. Öte yandan, teklife göre banka, ödeme kuruluşu ve PTT tarafından düzenlenen belgeler ile belge düzenleme yükümlülüğü bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları diğer ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler, bazı durumlarda gider pusulası yerine kabul edilecek. Belge basımıyla ilgili bildirim görevinibelirlenen sürede yerine getirmeyen ya da bildirimi eksik, hatalı yapan matbaa işletmecilerine 1400 lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Varlık yönetim şirketlerine,kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen 5 yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilecek. Bu şirketlere tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisna kaldırılacak. Mükellefler, usulüne uygun çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümlerine aykırı vergilendirilmesi veya bu şekilde vergilendirileceğine dair kuvvetli emareler bulunduğu iddiasıyla "anlaşmanın karşılıklı anlaşma usulü" hükümlerine göre Gelir İdaresi Başkanlığına başvurabilecek. Teklife ihdas edilen bir maddeyle de konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2022'den 1 Ocak 2023'e ertelendi.
#AK PartiSon dakika haberi... AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak. Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında olacak. Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak. Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacak.
#TBMMBasit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları devlet tarafından belirlenen 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren ve diğer mükellefler ise 1 Ocak 2019'dan itibaren geciktirmeden defter beyan sistemini kullanma zorunluluğu altına girmişlerdir. Defter beyan sisteminde işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri, envanter defteri, çiftçi işletme defteri, amortisman defteri, damga vergisi defteri, bitim işleri defteri ile ambar defteri tutulabilmektedir. Peki pek çok kişi tarafından hakkında bilgi edinilmek istenen defter beyan sistemi nedir ve nasıl başvuru yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Defter Beyan Sistemi Nedir Ve Nasıl Başvuru Yapılır?Gelir İdaresi Başkanlığı, e-belge uygulamalarına ilişkin bazı haberlerin yanlış yönlendirici nitelikte olduğunu bildirdi. Başkanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında ‘Lokantalara e-Adisyon zorunluluğu getirildi’, ‘Lokanta, kafe ve pastanelere e-Adisyon zorunluluğu getirildi’, ‘Kapalı Dükkâna e-Adisyon Yükü’, ‘e-İrsaliye Kalktı’ başlıkları ile yer verilen haberlerde elektronik belgeler ve kullanımına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı genel tebliğ düzenlemesiyle ilgili gerçeği yansıtmayan yanıltıcı bilgiler yer aldığı ifade edildi.
#GazetehaberleriTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan bugün yaptığı açıklamada, "Hem tüketicilerimizi hem de firmalarımızı sahte servislere karşı korumak için Servis Bilgi Sistemi'ni (SERBİS) hizmete sunuyoruz." dedi. Peki SERBİS nedir? İşte SERBİS bilgi sisteminde en çok sorulan soruların cevapları ve detayları
#Serbis NedirGelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mal ve hizmet satışı bedellerinin yeni teknolojilere uygun şekilde mobil ödeme gibi yöntemlerle tahsil edilebilmesi amacıyla belgelerin elektronik ortamda oluşturulmasına yönelik altyapı için harekete geçti. Bu kapsamda, söz konusu belgelerin elektronik olarak oluşturulması, iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesi süreçlerini içeren Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi oluşturulacak.
#Mobil ÖdemeYurt dışından getirilen varlığa ilişkin vergi düzenlemesi, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere bayram ikramiyesi ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
#TBMMMuayene ücreti, reçete katılım payı gibi bedeli devlete faturalandırılmış ve devlet adına alınan bedelleri tahsil eden bazı eczaneler, kredi kartı ile satışları durdurdu. Yasa ve yönetmeliklerde, eczacıların pos cihazı bulundurma şartının olmadığını belirten Bursa Eczacı Odası Başkanı Kubilay Aydın, "Cebinde parası olmayan vatandaş 50 kuruşluk bedeli bile kredi kartıyla ödüyor. Katılım ücretleri gibi bedelleri de hastadan alan eczaneler tahsilat bürosu haline geldi. Kredi kartıyla tahsil edilen paralar eczacının eline bir ay, bir buçuk ay sonra geçiyor. Bu yükü taşıyamayan eczacılar kredi kartı uygulamasını kaldırıyor." dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektronik fatura (e-fatura) ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirilen mükelleflerin, en geç 1 Eylül 2013 tarihine kadar sisteme geçmek için başvuru yapmaları gerektiğini bildirdi. Şimşek, uygulamaya başlama tarihinin ise 1 Ocak 2014 olduğunu kaydetti.
#E-FaturaKuyu sularına sayaç zorunluluğu getiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu suların fazla kullanımını engellemek için her kuyu için belli bir su kullanma limiti belirledi. ‘Sayaç taktık, istediğimiz kadar su kullanırız, kullandığımız kadar öderiz’ düşüncesi söz konusu olamayacak.