IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 12:26
GAZİANTEP TİCARET BORSASI (GTB) ÜYELERİNE YÖNELİK, “BELGELERDE E-DÖNÜŞÜM, ELEKTRONİK BELGE VE DEFTER UYGULAMALARI” KONULU EĞİTİM TOPLANTISI DÜZENLENDİ.
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) üyelerine yönelik, “Belgelerde E-Dönüşüm, Elektronik Belge ve Defter Uygulamaları” konulu eğitim toplantısı düzenlendi.
GTB Konferans salonunda düzenlenen toplantıda, Yeminli Mali Müşavir Faruk Özkaya tarafından katılımcılara, elektronik dönüşüme geçen Maliye Bakanlığının e-fatura, e-defter ve e-tebligat uygulamaları hakkında bilgi verildi. Türkiye’de, Kayıt Dışı ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde, e-uygulama çalışmalarının ilk adımın 2008 yılında atıldığını belirten Özkaya, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren de yaklaşık 50 bin mükellefin bu uygulamadan faydalanmasının beklendiğini söyledi. Özkaya, Türkiye’de e-fatura sistemine kayıtlı kullanıcı sayısının şuan için 20 bin civarında olduğunu Gaziantep’te ise e-fatura kullanıcı sayısının 192, e-defterden faydalanan mükellef sayısının da 218 olarak bildirildiğini ifade etti. 2016 yılı için getirilen zorunluluk sonrası bu sayının Gaziantep’te bin 300’e ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Özkaya, kimlerin e-fatura kullanma zorunluluğu olduğu söyledi. Özkaya, “2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler e- fatura uygulamasına geçecekler. 2014 yılı satış hasılatı, 10 milyon TL ve üstü olanlar bu uygulamaya 01.01.2016 tarihi itibariyle, 2015 yılı satış hasılatı, 10 milyon TL ve üstü olanlar ise 01.01.2017 tarihinde e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorundalar” ifadelerini kullandı.
E-fatura kesilebilmesi için her iki tarafında aynı uygulamaya kayıtlı olması gerektiğini belirten Özkaya, e-fatura kullanmak zorunda olan mükelleflerin; nihai tüketicilere ya da uygulamayı kullanmayan mükelleflere kâğıt fatura düzenlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.