Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "BM Dünya Şehirler Günü" programında açıklamalarda bulundu. Emine Erdoğan İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gösterirken, 'Vicdanlarımızda onulmaz yaralar açıyor' dedi.
#Emine ErdoğanTopkapı Sarayı'nda restorasyon çalışmaları tamamlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 20 Nisan'da açılışı gerçekleştirilen Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu, Mukaddes Emanetler Dairesi ve Mecidiye Köşkü'ne 3 gündür yoğun ziyaretçi akını oldu. Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız ise, "Cumhurbaşkanımızın açılışının ardından 3 günde yoğun ziyaretçi ağırladık. Bu ziyarete açık mekanlarda toplam 2500 parçayı ziyaretçiyle buluşturmuş olduk. Bu çok önemli çünkü Topkapı Sarayı'nda taşınabilen eserlerin 3 katına çıkması anlamına geliyor" dedi.
#İstanbulSosyal medyada, Kaşıkçı Elması’nın kaybolduğu iddia edildi. İddialara ilişkin açıklama yapan Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, "Müzeciliğin gerektirdiği her türlü güvenlik tedbirleri altında bunları muhafaza ediyoruz. Bu konu daha önce de speküle edilmişti. Sahtecilikle ilgili bir durum asla söz konusu değildir. Eser, 32 aydır bu salonda sergileniyor" dedi.
#Kaşıkçı ElmasıOsmanlı döneminde Arife günü sarayda düzenlenen bayram merasiminde padişahların kullandığı "Arife Tahtı" Topkapı Sarayı Revan Köşkü'nde sergilenmeye başlandı. Tahtın özellikleri ile ilgili bilgi veren Topkapı Sarayı Dairesi Başkanı İlhan Kocaman, "Arife tahtının ahşabı cevizdendir. Üzeri sedef ve bağ ile kaplanmıştır. Ustası, 1. Ahmed döneminin ser mimarı ve aynı zamanda Sultanahmet Camii'nin de mimarı olan Mehmet Ağa'dır.'' dedi.
#İstanbulTopkapı Sarayı'nın Sarayburnu tarafına bakan kısmında yer alan ve denize doğru kaydığı tespit edilen Fatih Köşkü, ziyarete kapatılarak restorasyona alınmıştı. Cumhuriyet döneminde orijinal ahşap kubbelerin yerine beton kubbeler yapılması nedeniyle yaklaşık bin 500 ton ağırlık taşıyan Fatih Köşkü'nün kubbeleri restorasyonla orijinal haline çevrilecek.
#İstanbulTOPKAPI Sarayı'nın zemin kayması 35 fore, 350 mini kazıkla durduruldu. Kaymanın yaşandığı sarayın içindeki bölge ve çevresi ile Fatih Köşkü'ne sismik hareketleri an be an takip eden 'Aletsel Gözlem Cihazları' yerleştirildi. Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, "Üç farklı kotta sabitlenmek üzere, zemine yaklaşık 1.5 metre çapında 35 adet fore kazık yani uzunluğu 65 metreye varan bir kazık sistemi oluşturuldu. Bu kazık sistemini de birbirine bağlamak için bunların üzerine 4 ile 6 metre değişen bir istinat duvarı oluşturuldu. Bunun arkasında da iki farklı kotta çapları 22.5 santime varan 350 minik kazıklar kayma durdurulmuş oldu" dedi.
#TopkapıTopkapı Sarayı Müzesi’nin Sarayburnu tarafına bakan ve denize doğru kaydığı tespit edilen yamacına, 4.5 metre yüksekliğinde 39 metre uzunluğunda istinat duvarı yapıldı. Ayrıca aynı yamaca 150 cm çapında 35 fore kazık ile 50 cm çapında 578 mini kazık çakıldı.
#Gazetehaberleri- Topkapı Sarayı’nın sahile doğru kayması fore kazıklarla önlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın KDV hariç 32 milyon 400 bin liraya ihale ettiği projeyi üstlenen Zetaş firması kazıkları çakmaya başladı. Kazık çakılacak alanın altında Roma dönemine ait tapınak ve saray kalıntılarının olması, projenin bir süre yavaşlamasına neden oldu. Sonunda alttaki arkeolojik eserlere en az zarar verecek model seçildi ve kazık çakma çalışmalarına başlandı. Sarayburnu tarafındaki yamaca 578 adet 2 sıra minik kazık, 35 adet fore kazık, 129 adet zemin çivisi çakılacak.
#GazetehaberleriTarihinin en büyük restorasyon çalışmasını geçiren Topkapı Sarayı havadan görüntülendi. Görüntülerle sarayda devam eden çalışmalar gözler önüne serilirken restorasyon tamamlandığında 340 bin metrekarelik bir alan Topkapı Sarayı’nın gezi alanına dahil edilecek.
#Topkapı SarayıTarihinin en büyük restorasyon çalışmasını geçiren Topkapı Sarayı havadan görüntülendi. Görüntülerle sarayda devam eden çalışmalar gözler önüne serilirken restorasyon tamamlandığında 340 bin metrekarelik bir alan Topkapı Sarayı’nın gezi alanına dahil edilecek. Gülhane Parkı'ndaki çöken duvar ve Fatih Köşkü'nde meydana gelen çatlaklarla gündeme gelen Topkapı Sarayı, tarihinin en kapsamlı restorasyon sürecini yaşıyor. Topkapı Sarayı’nda restorasyonu tamamlanan alanları ve ziyaretçilere kapalı alanlarda devam eden restorasyon çalışmalarını İhlas Haber Ajansı görüntüledi. Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478'de yaptırılan ve yaklaşık 400 sene boyunca Osmanlı Devleti’nin idare merkezi olan sarayda devam eden çalışmalar havadan drone ile de görüntülendi. Tarihinin en büyük restorasyon çalışmasını geçiren sarayın birçok bölümünde yürütülen çalışmalar havadan çekilen görüntülerle gözler önüne serildi. Restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğü sarayın birçok bölümünde iskelelerin olduğu görüldü. Görüntülerde Topkapı Sarayı'nın binalarından avlu ve bahçelerine kadar birçok noktasında güçlendirme, restorasyon, peyzaj, teşhir ve tanzim çalışmaları sürdüğü görüldü. Asırlardır ayakta olan sarayın çeşitli bölümlerinde restorasyon çalışmaları sürerken bir yandan da Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Saraydaki restorasyon çalışmaları tamamlandığında ise ziyaretçilere kapalı olan birçok alan yerli ve yabancı vatandaşların ziyaretine açılacak. İstanbul Boğazı ve Haliç arasındaki tarihi İstanbul yarımadasının ucundaki Sarayburnu’nda bulunan sarayın havadan görüntüsü yıllarca Osmanlı Devleti’nin yönetim merkezi olan sarayın ihtişamını da gözler önüne serdi. Yaklaşık 300 milyon liraya mal olacak olan restorasyon projesinde yüzlerce işçi, restoratörler, akademisyenler, nakkaşlar, ve çeşitli bilim dallarındaki uzmanlar sarayı eski günlerine kavuşturmak için çalışıyor.
#Topkapı Sarayı300 milyon lira bütçeli restorasyonla adeta yeniden inşa edilen Topkapı Saray’nın hiç girilmeyen bölümleri, gizli geçitleri Hürriyet için açıldı. Eski müze müdürünün lojmanına taşınırken görüntülenen 3. Selim’in tahtı Harem’deki Ömer Hünkâr Sofası’nda yerine konuldu.
#Topkapı Sarayı‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariDuvarlarında büyük yarıkların oluştuğu Topkapı Sarayı kapsamlı restorasyon sürecine girdi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Topkapı Sarayı Müzesi’nde devam eden restorasyonlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Avcı, tarihinin en kapsamlı restorasyon sürecini yaşayan müzede devam eden 24 işin toplam maliyetinin 220 milyon lirayı bulacağını söyledi.
#GazetehaberleriTopkapı Sarayı’nın zemininde Sarayburnu’na doğru bir kayma ve zemin sıvılaşması tespit edildi. Binaların duvarlarında ve kubbesinde oluşan yarıkların zemindeki kaymanın etkisiyle oluştuğu sonucuna varıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı yapının kurtarılması için çalışmalara başladı.
#Topkapı Sarayı