Genç çiftçilerin beklentileri belirlendi. Pınar Enstitüsü tarafından, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde, FAO Türkiye Temsilciliği’nin de katılımıyla hayata geçirilen program kapsamında yürütülen “Genç Çiftçilerin Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Yaşam Algısı ve Beklentisi” konulu araştırmanın sonuçları, İzmir’de gerçekleştirilen çalıştay ile açıklandı.
#Tarım'El Nino' veya 'La Lina' olarak adlandırılan okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olaylardaki değişkenlikler Türkiye'de de etkisini gösterdi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Erol Kesici Türkiye'nin daha kurak sürece gireceği uyarısında bulunurken en çok etkili olacağı Akdeniz ve Karadeniz bölgelerine dikkat çekti. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise sıcaklıkların bu hafta 10 derece artacağını vurgularken, 'Bu bir doğal afettir. Dışarı çıkmayın.' uyarısında bulundu.
#İklimBirleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısı 45’e yükseldi. Afrika ülkelerinin ağırlıkta olduğu listeye Ukrayna da girdi ve böylece Avrupa’dan bir ülke de listede yer aldı. Uzmanlar ekonomik nedenlerle gıda yardımı yapan ülkeler yardımlarda kesintiye gittiğine, Ukrayna’da olduğu gibi kendi kendine yeten ülkelerin yardıma bağımlı hale gelebileceğine dikkat çekiyor.
#GıdaTarımsal arazilerin etkin kullanılmasını amaçlayan arazi bankacılığıyla, tarım alanındaki gelirlerin arttırılması hedefleniyor. FAO’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’de 2 milyon hektarlık atıl tarım arazisi olduğu öngörülüyor. Bu arazilerin üretime kazandırılmasıyla yıllık 13 milyar TL’lik tarımsal gelir sağlanabilir” denirken; küresel tarımsal arazi pazarının yıllık yüzde 10’luk büyümeyle 2025’te 173 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
#Arazi BankacılığıTarla yerine savaşa gitmek zorunda olan Ukrayna’daki çiftçiler nedeniyle ülkenin tarımsal üretiminde riskler devam ediyor. FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, 2022 yılı boyunca gıdada en önemli konunun Karadeniz’deki tedarik hatları olduğunu belirterek, “Ukrayna çiftçisi geçen yıl ektiği ürünlerin tamamını hasat edemedi. Ukrayna’da şu an en büyük risklerden biri çiftçilerin askeri alanda görevlendirilmesi nedeniyle ortaya çıkan işgücü kaybı” dedi.
#FAOBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) geçen hafta açıkladığı rapora göre böyle giderse yiyeceklerin yüzde 95’inin üretildiği toprak, 2050’de nüfusu 10 milyar olacak insanlığın ihtiyaçlarını karşılayamayacak. Kritik noktaya ulaştık. Bugün toprak için yapacaklarımız yarınımızı belirleyecek... FAO’nun raporundan yola çıkıp Türkiye topraklarının durumuna baktık.
#TarımAntalya Ticaret Borsası (ATB), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ’Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı Değerlendirme Toplantısı’ çevrimiçi yapıldı. Toplantı, ATAK Genel Sekreteri Gonca Ertokun moderatörlüğünde gerçekleşti.
#Gıda FiyatlarıTürk milli tenisçi Çağla Büyükakçay, geçtiğimiz Ağustos ayında katıldığı Romanya'daki turnuva sırasında verdiği idrar örneğinde 'yasaklı madde' olan ractopamine tespit edilmesi üzerine; lisansını geçici olarak kaybetti. Maça çıkmadan önceki öğünde köfte yediğini belgeleri ile ispat eden başarılı sporcunun bu itirazı ise dikkate alınmadı. Piyasada satılmayan, sadece et üretimini artırmak için çiftliklerde özel izinle kullanılan bu madde gözleri sporcular başta olmak üzere hepimizi ilgilendiren gıda güvenliğine çevirdi. İşte 'doping' muamelesi gören o madde ve yaşananların hikayesi...
#Çağla BüyükakçayTürkiye denizlerine giren ve Akdeniz'de sayıları 900'ü bulduğunu belirtiği istilacı yabancı türler konusunda bilimsel araştırma yapan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, istilacı yabancı türlerin çeşit ve sayılarının artmasının biyo-güvenlik sorununa neden olduğunu söyledi.
#DenizKoronavirüs tedbirleri nedeniyle kapalı kalınan mayıs ayında tüketicinin enflasyonu yüzde 0.89 arttı. Beklentilerin altında gerçekleşen tüketici enflasyonu yıllık bazda ise yüzde 16.59 oldu. Üretici fiyatlarındaki artış ise aylık bazda yüzde 3.92 olurken, yıllık bazda yüzde 38.33’e yükseldi.
#GazetehaberleriBugün yine muzdan söz etmek istiyoruz. Neden diye sorarsanız, iş vahim bir hal alıyor. Hesap kitap yapılmadan ilgili-ilgisiz yerlerde bu kadar muz ekilirse bundan para kazanılmaz tabii ki. Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Antalya Tarım Konseyi’nin işbirliğinde düzenlenen ve 6 gün devam eden Muz E-Çalıştayı’nda 10 oturumda 5 yabancı uzmanın bildirisi yer aldı. 48 bildirinin sunulduğu çalıştayın sonunda değerlendirme raporuyla sonuç bildirgesi açıklandı. Hiç de parlak şeyler anlatılmıyor.
#YazarBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Konya'da yürütülen Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi'nde, programlı sulama yöntemiyle hem su ve enerji tasarrufu hem de verim artışı sağlanabileceğinin ortaya konulduğunu söyledi.
#Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım ÖrgütüManisalı girişimci Canan Kılıç, öğretmenliği bıraktıktan sonra yerleştiği bağ evinde, FAO (Food and Agriculture Organization) projesiyle aldığı 2 inek ve bir karma makinesiyle başladığı işinde şimdi bir yandan ineklerinin sayısını artırırken, bir yandan da geleceğe yönelik bir süt sağım tesisi kurarak istihdama katkı sağlamayı amaçlıyor.
#ManisaBirleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman, ülkenin en kurak alanlarından Konya kapalı havzasında, tarımsal üretim sistemlerinin değişen iklim koşullarına uyum sağlamasına yardımcı uygulamaları desteklediklerini belirterek, "Bu kapsamda, doğrudan ekim uygulamaları, programlanmış damla sulama sistemleri, biyogaz tesisleri kurulması, mera rehabilitasyonu ve yönetimi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve teşviki gibi iklim dostu ve koruyucu tarım uygulamaları yürütüyoruz." dedi.
#Gıda Ve Tarım ÖrgütüTürkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) son verilerine göre, Türkiye'nin koyun sütü üretiminde dünya birincisi olduğunu, keçi sütü üretiminde ise 6'ncı sırada yer aldığını bildirdi.
#Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez BirliğiFAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, ‘Gıdanı Koru’ kampanyası ve gıda israfının engellenmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Selışık, “Her yıl 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Türkiye’de de en çok sebze ve meyve atılıyor. Bunu önlemek için Tarım Bakanlığı’yla birlikte Gıdanı Koru kampanyasını başlattık. Alınacak küçük önlemlerle israfın önüne geçebiliriz” dedi.
#GazetehaberleriDoğu Afrika’daki çekirge istilası hızla yayılırken gıda güvenliğini de riske atıyor. İstilacı çekirgeler sadece Kenya’da bir gün içerisinde 85 milyon kişiye yetecek yiyeceği tüketti. Uzmanlar istilanın ana nedenini okyanus akıntılarına bağlı olarak değişen iklim koşullarına bağlıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre yaklaşık 800 milyon kişinin geçim kaynakları risk altında.
#Gazetehaberleri