Güncelleme Tarihi:
BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Avrupa Birliği finansmanıyla hayata geçirdiği ‘Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkânlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi’ projesi kapsamında 10 ilde kurulan kooperatiflerin temsilcileri, işbirliği için İzmir’de buluştu. “Güçlü Geçim Dayanıklı Toplum” sloganıyla yürütülen projede 10 şehirdeki 13 kooperatif, FAO uzmanları ve hukuk danışmanları rehberliğiyle hazırlanan ‘Kooperatifler E-Ticaret İşbirliği Protokolü’nü imzaladı.
DİJİTALDE KALICI PAZAR
Aralarında Adana, Bursa, İzmir, Hatay, Gaziantep, Kilis, Manisa, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Van illerinin olduğu temsilciler ‘HepYerinden’ markası altında bir araya gelerek, üretim aşamalarından, markalaşma, pazarlama ve satış aşamalarına kadar tüm alanlarda ortak stratejiler geliştirerek dijital dünyada kalıcı bir pazar kurmayı hedefliyor.
MARKALARI HEPYERİNDE
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, sürdürülebilir tarımsal kalkınmada kadın istihdamının önemine dikkat çekti. Bu alanda kurulacak işbirliklerinin önemine değinen Ayşegül Selışık, kooperatifçiliğin Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler’in sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonu konusunda da büyük bir etkisi olduğunu belirtti, “Hep Yerinden markasıyla tüm kooperatiflerin kendi yöneteceği ve koordine edeceği ‘E-Ticaret Platformu’nun oluşması için yol göstericilik yapıyoruz. Kooperatiflerin bir araya gelerek somut ihtiyaçlar ve işler odağında resmi iş birlikleri kurmasını öneriyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız Kooperatifler E-Ticaret İşbirliği Protokolü’yle yenilikçi bir uygulamayı daha kazandırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
ÜRETEN KADINA DESTEK
Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Şule Özge İmamoğlu da “Kadın kooperatiflerinin bir araya gelmeleri, işbirliği protokolüne imza atmaları çok önemli. Harcanan her kuruşun orada kalmaması, bunun devam etmesini istiyoruz. Sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz. Bu protokol de bu haliyle ayrı bir önem taşıyor. Kadınlar çok zor bir işi başarıyorlar. Hem evde anne, evin her işinden sorumlular. Tabii aynı şekilde çalışma hayatında da varlar. Özellikle tarım sektöründe çalışan kadınların da hak ettiği kazançı ve değeri elde ettiklerini düşünmüyorum. Bu nedenle kadınların ekonomik anlamda ne kadar desteklersek, üretmelerine, katma değer yaratmalarına bir faydamız olması adına çalışıyoruz” dedi.