Öğretmen Gülşen Köylü (25) Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde depremde yıkılan evde, Öğretmen Raziye Sanlav (23) ise Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde sarsıntıyla birlikte evinden çıktığında devrilen minarenin altında kalıp, hayatını kaybetti.
#ŞanlıurfaÖğretmen Gülşen Köylü (25) Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde depremde yıkılan evde, Öğretmen Raziye Sanlav (23) ise Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde sarsıntıyla birlikte evinden çıktığında devrilen minarenin altında kalıp, hayatını kaybetti.
#AksarayUzaktan eğitimde daha verimli dersler için ebeveynlere önerilerde bulunan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seher Akbaş, "Anne babalar uzaktan eğitim sırasında çocuğun dikkatinin daha kolay dağıldığını ve daha çabuk sıkıldığını bilmelidirler. Çocuğun bireysel özellikleri ve bu zorlu koşulları göz önüne alarak beklentilerini esnek tutmalılar" dedi.
#Eğitim10 erkek öğrenciye cinsel istismarda bulunmaktan 600 yıla yakın hapsi istenen öğretmen Muharrem B. ile ilgili iddianamenin detayları dehşet verici. İddianameye göre Ensar Vakfı ve KAİMDER’in yurtlarında yaşanan istismarlar 3 yıl sürmüş. Öğretmense kendini şöyle savunmuş: “Erkeklere ilgi duyuyorum, çocuklarla ilişkiye girdim.”
#KaramanErkek, jandarma albay; kadın sağlık yarbay... Van, Ankara, Diyarbakır ve İstanbul’dan sonra şu an Tunceli’de görev yapıyorlar. Lise çağında ayrıldıkları çocuklarının ikisi de şehir dışında okuyor. Sadece izin günleri ve tatillerde buluşuyorlar ve buna “Mesleğin cilvesi” diyorlar.
Psikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem CoşkunardaBilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından birinci dönem ara tatil tarihleri 11-15 Kasım 2024 olarak belirlenmiş ve beklenen tarih de gelmiştir. Bu hafta itibariyle okullar bir hafta süreyle tatile girmiştir. Gerçekte eğitim öğretime verilen molalar çocuklar, öğretmenler ve aileler için rutinin bozulması, kısa süreliğine de olsa günlük yaşamın yeniden düzenlenmesi anlamına gelmesi olarak yorumlanabilir. Bu noktada tatil planlarının yapılması önemli.
#Konuk YazarÇocukların yaşam boyu kendilerini gerçekleştirebilen bireyler olmasında ebeveynlerin yetişkin olma becerileri çok önemli. Çocuklar, kadın ve erkek rollerini sağlıklı olarak yaşayabilen anne ve babalara ihtiyaç duyarlar. Bu olgunluğa sahip olan ebeveynlerin olduğu evlerde yaşam; sınırlar, denge, adalet, sevgi ve saygı çerçevesinde ilerler. Çocuklar böyle bir çevrede kendilerini güvende hisseder.
#Konuk YazarBu yıl Cumhuriyet Bayramı nedeniyle paylaşılan fotoğraflar arasında bir tanesi çok dikkat çekti. Sosyal medyada milyonlarca kişi tarafından paylaşılan fotoğrafı çeken İngilizce öğretmeni Niyazi Gürgen kendisinin çocukluğuna ait bir kare bile fotoğrafının olmadığını bu yüzden şimdi bol bol çocuk fotoğrafı çektiğini söyledi. Ödüllü bir fotoğraf sanatçısı olan Niyazi öğretmenin üstlerinde mavi önlük, ellerinde Atatürk Portresi taşıyan çocukları çektiği fotoğraf karesi, Hadise, Nil Karaibrahimgil ve Gülse Birsel gibi ünlü isimler tarafından da paylaşıldı.
#Niyazi Gürgen'An', 'na', 'ana', 'anna', 'nana'... Bugünlerde 1 milyonu aşkın ilkokul birinci sınıf öğrencisinin evinden bu sesler yükseliyor. Değişen müfredatla okuma yazma öğrenmeye çalışan öğrenciler, ilk önce a,n,e seslerini görüyor, ardından bunları birleştirerek “an,ne” gibi hecelemeye başlıyor. Heceler de kelimelere dönüşüyor. Ardından “anne ete nane at” gibi cümleler çıkıyor. İlk okuduğu ve yazdığı “Ali bak” olan nesil için çocuklarının bu yöntemle eğitim alması ilginç bir deneyime dönüşüyor. Ancak çocuğunun bu işin mantığını kavraması için durmadan aynı sesleri tekrar ediyor olması anni babaları kaygılandırıyor.
#Prof. Dr. Vesile AlkanCumhuriyet deyince akla ne geliyor? Bu topraklarda yaşayan milyonlarca insanın gözünde Cumhuriyet, sadece bir yönetim biçimi değil. Özgürlüğün, modernleşmenin, kimlik arayışının ve birlikte yaşamanın en önemli simgesi. Cumhuriyet deyince o sabah pırıl pırıl, umutla dolu bir gün geliyor akla.
#1Okuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk YazarBitlenme her yıl hem Türkiye’de hem de dünyada binlerce evi etkiliyor. Vakalar pandemi sırasında azalsa da şimdi yeniden artmaya devam ediyor. Peki bit sorunu neden genelde çocukları etkiliyor? Bit sorununa nasıl müdahale edilmeli ve en önemlisi önlemek için yapılabilecek bir şeyler var mı? Tüm merak edilen soruları Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer yanıtladı.
#BitlenmeEğitimci ve yazar Bahattin Gemici, yeni çıkan Almanca-Türkçe resimli çocuk kitabı ‘Param Kayboldu! Kim Aldı?’ ile ilkokulda arkadaşının parasını alan bir çocuğun yaşadıklarını ve sınıfta gelişen olayları anlatıyor. Gemici, çocukların küçük yaşlarda suç işlememeleri ve kriminal olaylara karışmamaları için eğitimin önemine dikkat çekiyor.
#Bahattin GemiciMerkezi sınav sisteminde öğrencilerin sıralama rekabeti ebeveynler arasında özel ders arayışına neden oluyor. Bu yıl Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ya da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilerin ebeveynleri çocuklarının ‘özel ders ihtiyacını’ çoğu zaman doğru analiz edemiyor. Bu da hem zaman hem de para kaybına neden oluyor. Eğitim uzmanları, “Toplumumuz, eğitim hizmeti alma sürecinde artık rasyonel düşünme becerisini yitirdi. Bu konuda çevresine mesaj verme, benzerlerinden geri kalmama, bir anlamda reklam ve gösteriş yapma davranışı hakim oldu” diyor.
#Eğitim UzmanlarıOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme Kanseri8 yaşındaki Narin Güran’ın katledilmesi haber mecralarında ve sosyal medyada geniş yer buldu. Yaşananların günlerce bütün ayrıntılarıyla anlatılması çocukları derinden etkiledi. Ebeveynlerin onlara yaşananları nasıl anlatması gerektiğini psikologlara sorduk.
#ÇocukYeni öğretim yılının bir haftasını geride bıraktık. Ne kadar alışkın olsalar da her yaştan çocuk için okulların açıldığı günler heyecanlı ve stresli geçiyor. Onları yeni döneme alıştırmanın en iyi yoluysa ebeveynlerin uyum sürecine önce kendilerini hazırlamayı başarmaları.
#Çocuk