Son günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
#GripCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsSon iki yıldır tüm dünyayı derinden etkileyen Covid-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsünün yeni varyantı Omicron çok hızlı bulaş riskiyle büyük tehlike olmaya devam ediyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tülin Sevim, Omicron’da hem kişinin kendi sağlığı hem de çevresindekilerin sağlığını korumak için uyulması gereken 8 önemli kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronBesinlerden yapılan maske veya bitkisel maskeler her cilt tipine uygun değildir. Cilt tipinize uygun olmayan besin ve otlar içeren maskeler cildinize zarar verebilir. Evde hazırlanan bu uygulamalar ciltte kızarıklıklara neden olabilir. Malzemelere bağlı olarak, cildinizi daha kuru veya daha yağlı hale getirebilir. Örneğin; kuru bir cildiniz varsa limon gibi turunçgillerden uzak durmanızda fayda var.
#Evde Cilt BakımıYönetmen Pekin Azer'in ayrıldığı eşine "Çocuğumuzu görmek için PCR testi yaptır" talebi mahkemelik oldu. Test yaptırmayı reddeden ve koronavirüse yakalanan anne için mahkeme, bir ay boyunca 'çocuğuna yaklaşmama" tedbiri koydu. Hukukçulara göre bu dava, benzer tartışmalar için emsal niteliğinde. Artık eşler birbirlerinden PCR testi ve aşı kartı isteyebilir. İşte emsallik olayın detayları ve hukukçuların görüşleri...
#PCR TestiSivilceler, iyileşirken leke veya iz bırakarak iyileşir. Bu nedenle ciltte meydana gelen izler rahatsızlık verebilir. Stres ve sağlık beslenme gibi durumlar da sivilce oluşumu tetikleyebileceği gibi bazı cilt problemleri de buna neden olabilir. Sivilce lekelerine iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm bulunabilir. Peki sivilce lekeleri nasıl geçer? Evde sivilce izlerine ne iyi gelir? İşte sivilce oluşumunun nedenleri ve sivilce lekelerine çözüm olabilecek öneriler...
#Sivilce Lekelerine Ne İyi GelirCiltteki koyu lekelerin birçok nedeni olabileceğinden, onları ilaç kullanmadan evde doğal yöntemlerle geçirmek ol kadar da kolay değildir. Örneğin yaşlılık lekeleri, güneş lekelerinden farklı bir tedavi gerektirebilir. Belki de nedeni ortadan kaldırabilirseniz, birçok leke kendiliğinden geçer ve yenilerinin ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz. Siz de koyu lekeler nasıl geçer derdinden mustaripseniz, şimdi paylaşacağımız cilt tonu eşitlemeye yardımcı olan doğal çözüm önerilerine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
#Cilt LekeleriPandemi nedeniyle evden çalışıp ek gelir elde etmek isteyen kişiler dolandırıcıların hedefi oldu. İşveren ve iş arayanların eşleştiği platformlarda evde maske ve terlik paketleme ilanları veriliyor. Daha sonra ilanlara başvuran kişilerden 7 liralık kargo ücreti talep ediliyor. Başvuran yüzlerce kişiden ücreti aldıktan sonra ortadan kayboluyorlar. Sadece bir ilana saatler içerisinde 200 kişi başvuru yapıyor. Bu şekilde verilen onlarca ilan var.
#GazetehaberleriSon dakika haberi... Trabzon'da son günlerde koronavirüs vaka sayılarında artış yaşanırken, filyasyon ekipleri, bunun en büyük nedeninin aile üyeleri, akrabalar ve komşular arasında gün, ziyaret ve taziye gibi etkinlikler olduğunu belirledi. Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta sokaklarda herkesin birbirini uyardığını ancak toplanma merkezi halindeki evlerde kurallara uyulmadığını belirterek, "Evlerde, ziyaretler, taziyeler, kadınlar arasındaki günler en çok korktuğumuz topluluk durumları" dedi. Çok dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunan İmran Yoldaş, "Arkadaşım yeni ev aldı. Sonra birbirlerine tebrik için ziyarete gittiler. Şimdi de hepsine virüs bulaştı. Hepsi hastanede yatıyor" dedi.
#TrabzonVaka sayılarındaki artışla birlikte toplumun en büyük korkusu haline gelen COVID-19’a yakalanılması halinde ne yapmak gerekiyor? Vitamin takviyesi almalı mı, bütün gün yatıp uzanmalı mı? Evde maske takmalı mı? Evde bir kişi bile COVID olduysa, herkesin ayrı odalarda izole olması; ortak alanlarda maske, mesafe kuralına uyulması şart. İşte göğüs hastalıkları ve yoğun bakım uzmanı Doç. Dr. Serpil Öcal’ın uyarı ve tavsiyeleri:
#GazetehaberleriCovid-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz bugünlerde lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan gençler, daha fazla stres ve kaygı yaşıyor. Sınavın getirmiş olduğu psikolojik strese bir de salgın sürecinin belirsizliği eklenince öğrencilerin kaygıları büyük anlamda arttı. Sınava hazırlık süreci değişti.
#Sınav Kaygısıİçişleri Bakanlığı’nın talimatı üzerine yurt genelinde denetimlerini sıkılaştıran polis ve jandarma ekipleri, maskesiz dolaşanlara 900’er TL para cezası kesti. Beşiktaş’ta maskesini yarım taktığı için ceza kesilen Emrullah Biyan, “Yarım takmanın yasak olduğunu bilmiyordum. Ceza yemesem iyiydi ama polis abiler kesti. Bundan sonra uyurken bile maske takarım” dedi.
#GazetehaberleriKoronavirüs önlemleri kapsamında maske zorunluluğunun getirildiği İstanbul’da denetimler polis ve zabıta ekipleri tarafından yapılıyor. Bu kapsamda maske takmayan ve yanlış takan vatandaşlara polis ekipleri tarafından ceza uygulanırken, zabıta ekipleri ise uyarılarda bulundu.Maskesini takmayan vatandaşların polis ekiplerini görünce yollarını değiştirdikleri dikkat çekti.
#Maske Takma ZorunluluğuLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsTüm dünyanın salgınla halen mücadele içinde olduğu bugünlerde, toplum sağlığını korumak için yeni kararlar alınıyor. Alınan son kararlardan biri de yeni belirlenen LGS ve YKS tarihleri. Gençlerin alınan son kararlarla birlikte kaygıları artış gösterdi. “Kalan zaman yetecek mi?”, “Eksik kaldığım konuları nasıl hallederim?”, “Ya istediğim okul olmazsa?”, “Ya sınav salonunda virüs kaparsam?” gibi türlü sorular genç zihinlerin içinde dolaşıp duruyor.
#SınavKoronavirüs ile mücadele önlemleri nedeniyle çocuklar bir süredir evdeydi. ‘Yeni normal’ kapsamında, 0-14 yaş grubu, bugün 11:00-15:00 arası sokağa çıkabilecek. Çocuklar bu belirlenen 4 saatlik sokak iznini dört gözle bekliyordu. Peki, ama virüs ortamında çocuklar nelere dikkat etmeli? Bu normalleşme süreci onlara nasıl anlatılmalı? Pedagog Elif İpek, konuyla ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇOCUK