İnsanlar on binlerce yıldır evcil hayvanlarla bağ kuruyor fakat Melbourne Üniversitesi’nde hayvan bilimci olan Jean-Loup Rault’a göre artık yeni dostlar geliyor: evcil robot hayvanlar. Dijital teknolojiler nasıl birbirimizle etkileşimimizi değiştirdiyse, şimdi de hayvanlarla etkileşimde aynısını yapabilir.
#A+İnsanlar on binlerce yıldır evcil hayvanlarla bağ kuruyor fakat Melbourne Üniversitesi’nde hayvan bilimci olan Jean-Loup Rault’a göre artık yeni dostlar geliyor: evcil robot hayvanlar. Dijital teknolojiler nasıl birbirimizle etkileşimimizi değiştirdiyse, şimdi de hayvanlarla etkileşimde aynısını yapabilir.
#RobotBarcelona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde sergilenen yapay zekâlı robotlar ve uçabilen hava araçları bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz sahnelerin çok uzakta olmadığını gösterdi. Fuar boyunda yapay zekânın günlük hayatımızda neleri değiştirebileceğini yakından deneyimledim. Kahvemi bir robotun elinden alırken başka bir robot ile Türkiye üzerine sohbet ettim. Kendini sevdirmeye çalışan akıllı robot köpekler çok etkileyiciydi.
#RobotOscar’lı bir oyuncu olması kadar çevreciliğiyle de tanınan Leonardo DiCaprio, dünya üzerinde tekrar görülmesi en çok istenen 10 balık türünden biri olan ve kırmızı listede yer alan leopard barbel yani leopar sazanının Türkiye sınırlarında tekrar görülmesiyle ilgili güzel haberi Instagram ana sayfasından yayınladı.
#Leonardo DicaprioAkıllı teknoloji hayatımızı ele mi geçiriyor, güzelleştiriyor mu? Bunun kararını yine biz vereceğiz. Teknolojiyi görmezden gelmek mümkün değil. Örneğin güvenlik sistemleri artık akıllı cihazlar olmadan düşünülemez hale geldi. Ev ya da işyerinizi akıllı güvenlik sistemlerine emanet edebilirsiniz. Üstelik yeni nesil akıllı sistemler evcil hayvanlarla insanları ayırt edebilecek hassasiyete sahip. Böylelikle sadece gerçek tehlikelerde bildirim alabiliyorsunuz.
#Kapı ZiliBilim dünyası günlerdir Google'ın kıdemli yazılım mühendisi Blake Lemoine'ın sözlerini tartışıyor. Şirketin üzerinde çalıştığı LaMDA isimli yapay zekanın bilinç kazandığını 'bir insanla konuştuğumda anlarım' sözleri ile duyuran Lemoine'ın açıklamaları sonrası 'şimdi ne olacak?' sorusu yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Peki bilinçli makineler dünyası nasıl olacak, içinde bize de yer var mı? İşte makinelerin bilinçlendiği bir dünyada insanoğlunu bekleyenler...
#Yapay ZekaBu yıl tüm dünya, her açıdan ve hiç olmadığı kadar hızlı değişti... Bir virüs geldi ve milyarların yaşamını altüst etti.. Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinde görüp de “Yok artık” dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Şimdi yeni bir yıla giriyoruz ama sadece 2021’e değil, geleceğe, önümüzdeki döneme bakalım; bundan sonra neler olacak... Fütüristler Derneği’nden uzmanlar 10 başlıkta geleceği yorumladı.
#GazetehaberleriABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji şovuna yapay zekâlı ürünler damga vurdu. Hemen hemen her türlü teknolojik üründe yer almaya başlayan yapay zekâ altyapısı, kullanıcıların günlük hayatlarını kolaylaştıracak faydalar sunuyor. Fuarda kamera ve sensörler sayesinde sizi analiz eden, hasta olup olmadığınızı söyleyen ayna bile vardı.
#CESSon 20 yıldaki teknolojik gelişmelerle birlikte modern insanın yaşam tarzında önemli değişimler oldu ve son yıllarda bu dönüşümün geldiği nokta, eski bir tabir olan “kuşak çatışması”nı daha da derinleştirecek gibi görünüyor. Bugünün markalarını yöneten ve stratejilerini belirleyenler X ve Y kuşağının üyeleri. Onlar için en önemli konulardan biri, 2000 sonrasında doğan ve Z kuşağı olarak adlandırılan yeni nesli anlamak. Teleperformance Türkiye CEO’su Engin Utkan’a göre ise bugünü ve yarını değiştirecek olan “Dijital Doğanlar”ı anlamak her şeyden önemli.
#TeleperformanceVerilen komutlar doğrultusunda karmaşık, matematiksel ve aritmetiksel işlemleri hatasız bir şekilde yapan hızlı elektronik makinalar, yani bilgisayarlar düşünebilir mi? öğrenebilir mi? akıl yürütebilir mi? algılayabilir mi? ve bulunduğu duruma göre tepki verebilir mi? Evet! Şu an hepsini yapabilir durumda. Bilgisayarın icadından kısa bir süre sonra yapay zekâ konuşulmaya başlandı. Ancak kişisel bilgisayarlar (Personel Computer) kadar üzerinde durulmadığı için eşit derecede ilerleyemedi. Milenyum sonrası ciddi ARGE yatırımları yapılmaya başlandı sadece ABD geçtiğimiz yıl 28 Milyar dolar bütçe ile en fazla yatırım yapan ülke oldu.
#Finans