Ödüllü öykücü Ethem Baran, ilk romanı ‘Yarım’da 12 Eylül darbesi sonrasında küçük bir Anadolu şehrine memur olarak giden yazar adayı Metin ile ders verdiği hapishanede tanıştığı, okumaya ve yazmaya düşkün ülkücü Adıgüzel’in sürpriz sonla biten hikâyesini anlatıyor.
#Yarımİş Sanat, ocak ayında Türk halk müziği sanatçıları Uğur Önür, İsmail Çakır ve Umut Sülünoğlu’nu ‘Bu Muhabbet Bitmez’ başlıklı konserle sahnesinde konuk ediyor. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu türkülerinden derlenen repertuvarıyla ‘Bu Muhabbet Bitmez’ projesi 16 Ocak akşamı saat 20.30’dan itibaren İş Sanat’ın sosyal medya hesaplarında yayında olacak.
#İş SanatMEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce 'Yuva' temasıyla bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'Hasan Ali Yücel Öğretmenler Arası Kısa Öykü Yazma Yarışması' ödülleri online ortamda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
#Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel MüdürlüğüUzun yıllardır edebiyatımızın usta isimlerinin şiir ve hikâyelerini izleyicilerle buluşturan İş Sanat’ta çevrimiçi ‘Edebiyat Günleri’ bugün başlıyor. Üç gün sürecek etkinlikler İş Sanat’ın sosyal medya hesapları Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter üzerinden izlenebilecek.
#YazarUzun yıllardır edebiyatımızın usta isimlerinin şiir ve hikâyelerini izleyicilerle buluşturan İş Sanat’ta çevrim içi “Edebiyat Günleri” başlıyor. 29 Mayıs Cuma gününden itibaren 3 gün sürecek etkinlikler İş Sanat’ın sosyal medya hesapları Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter üzerinden takip edilebilecek. Etkinlik kapsamında Sait Faik Hikâye Armağanı sahibi Pelin Buzluk, Kemal Varol, Ethem Baran, Yalçın Tosun ve Melisa Kesmez hikâyelerini seslendirirken; Cevat Çapan ve Haydar Ergülen şiirlerini okuyacak. Programda hem duayen yazar Doğan Hızlan sevdiği şiirleri, hem de MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi seçme eserleri seslendirecek.
#İş SanatUzun yıllardır edebiyatımızın usta isimlerinin şiir ve hikâyelerini izleyicilerle buluşturan İş Sanat’ta çevrim içi ‘Edebiyat Günleri’ başlıyor. 29 Mayıs Cuma gününden itibaren üç gün sürecek etkinlikler İş Sanat’ın sosyal medya hesapları Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter üzerinden takip edilebilecek.
#İş Sanatİş Bankası Kültür Yayınları tarafından düzenlenen Türkiye’nin en prestijli öykü ödülü 66. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın bu yılki sahibi ‘Döngel Dünya’ adlı kitabıyla Ethem Baran oldu. Usta öykücü, “Aklım erdi ereli yazıyorum ama kendimi daha çok okur olarak tanımlamayı tercih ettim. Romanlar da yazdım ama öykünün yeri başka. Öykünün sıkı dokusunu, anlam derinliğini, billurlaşmış halini, vurucu etkisini seviyorum” diyor.
#Ethem BaranEthem Baran 1980’den beri süren edebiyat yaşamının 10. kitabı ‘Döngel Dünya’da sıradan görünüp iç dünyalarına inilince çok farklı oldukları anlaşılan insanları anlatıyor. Okurunu; herkesin biricik bir hikâyesi vardır düşüncesine ikna eden, Orta Anadolu’nun isimsiz bireylerinin öyküleri bunlar...
#Ethem BaranRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriKüçük bir Anadolu kasabasında yalnız, sessiz bir çocuktu. Bir gün omzuna Edebiyat Tanrısı dokundu. Kendine harflerden, kelimelerden bir dünya yarattı. Yıllarca köşesinde sessizce romanlar yazdı. Ve bir gün edebiyatımızın en büyük yazarlarından biri oldu. Kitapları İsveç’ten Güney Kore’ye pek çok ülkede yayımlandı. Ona “Doğu’nun Kafkası” diyorlar. Ama sanki o daha çok Marquez’le, Borges’le akraba. Bu hafta çıkan ‘Kuşlar Yasına Gider’i babasının ölümünden sonra kaleme aldı.Tıpkı kendisine benzeyen karakterlerine bile kırıcı tek söz söyletmemiş...Yitip giden güzellikleri yaşlı bir adamın sessizliğiyle anlatmış... Bütün dünyanın kederini bir sigaranın boğum boğum dumanına sığdırmış... Hasan Ali Toptaş’la tanışınca, bu ülkede iyiliğin tükenmeyeceğine inancınız tazeleniyor. Bizi Ankara Eryaman’daki evinde misafir ediyor. Çocukluğumdan hatırladığım bir sofrayla...Dolma, cacık, peynir ve rakı... Sonrası için de helva... Arkadaşı Ethem Baran sarıkanatları tavaya atıyor. Cızır cızır sesler içinde Hasan Ali Toptaş’ın büyülü dünyasından içeri giriyoruz.
#Hasan Ali ToptaşGün geçmiyor ki 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın çalışmalarıyla ilgili bir tartışma çıkmasın. İktidar kavgaları kadar projelere yapılan itirazlar da yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Son olay da, yönetmen Mustafa Altıoklar’ın zehir zemberek mektubu.