Türkiye Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, sektördeki ana maddenin et olduğunu belirterek, "Dolayısıyla etin fiyatının bu şekilde yükselmesi öncelikle bizim bütün psikolojik ve ekonomik dengelerimizi alt üst ediyor." dedi.
#LokantaTürkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek et fiyatlarına ilişkin, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın sözünü yerde bırakmadık, 32 liraya kıymayı, 34 liraya da kuşbaşını satıyoruz ama zarar ediyoruz. Bakanlığımız bizimle bir araya gelsin isteriz. Etin yüzde 90'ı bizde satılıyor. Bakanlıklar bizim fikirlerimizi almalı, karlılığımızdan da fedakarlık yapmaya hazırız" dedi.
#EtTarım, Gıda veHayvancılık Bakanı Faruk Çelik kırmızı et fiyatlarında tavan fiyatuygulamasına gidileceğini söyledi. Bakan kıyma kilogram tavan fiyatının32 TL, kuşbaşı etin kilogramının tavan fiyatının ise 34 TL olacağınıbelirtti. Çelik, bu durumun et piyasasına bir müdahale olarakalgılanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
#Et FiyatlarıTarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik kırmızı et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına gidileceğini söyledi. Bakan kıyma kilogram tavan fiyatının 32 TL, kuşbaşı etin kilogramının tavan fiyatının ise 34 TL olacağını belirtti. Çelik, bu durumun et piyasasına bir müdahale olarak algılanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise et fiyatlarındaki yeni tarifenin 1 hafta içinde tüketiciye yansıyacağını belirtti.
#EtKEBABIN vazgeçilmezleri arasında bulunan kuyruk yağının kilosu etin kilosuna yaklaşınca İzmit’te kebapçılar isyan etti. Kuyruk yağı kilosunun 55 ile 65 lira arasında satılmasının ardından bazı kebapçıların kuyruk yağı yerine daha ucuz olduğu için hayvanlardaki ’kavram’ yağını kullanmaya başladı. 20 yıllık kebap ustası Saltuk Yeter, "Son dönemlerde kuyruk yağında müthiş bir artış var. Bu da bazı kebapçıların işine gelmiyor ve mecbur kaliteden kaçınarak kavram yağı kullanıyorlar dedi.
#KebapSON 4.5 yılda dünyada gıda fiyatları yüzde 20’ye yakın düşerken, Türkiye’de neden yüzde 60’a yakın arttı? Aynı dönemde dışarıda et fiyatı yüzde 8 düşerken, bizde ara ara ithalat kararlarına rağmen neden içeride yüzde 80 arttı? Grafikte de yer alıyor; 2012 sonundan bu yana dünya gıda fiyatları ile Türkiye’deki gıda fiyatlarının ayrı yollardan ilerlemesinin tek görünür nedeni var; uzun süre düz bir çizgi ve bant içinde seyreden ama 2012 sonrası yüzde 100’e yakın artan, yani ikiye katlanan döviz kuru.
#Uğur GürsesSokaktaki vatandaştan, bakanlara kadar herkesin aklında aynı soru var: ‘Ne olacak bu gıda fiyatları.’ Özellikle Tarım Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, fiyatların düşmesi için açıklamalar ya da yaptırımlarla müdahale etmeye çalışıyor. Ancak fiyatlar direniyor.
#Gıda FiyatlarıBakan Tüfenkci, üreticiyi ve tüketiciyi mağdur eden tarladan 1 liraya alınıp markette 5 liraya çıkan sebze meyve fiyatlarına karşı önlem alınacağını belirtti. Tüfenkci, marketlere kâr marjı konulacağını belirterek “Yüzde 25-30 olabilir kâr. 1 lira ise nakliyesi ile en fazla 2 lira olur ama yüzde 500 kâr olmaz” dedi.
#Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci- Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Doğan: - "Henüz uygulamaya direnen üreticilerimiz ve kasaplarımız var. Kırmızı ette uygulanmaya başlanan tavan fiyatlarının yerleşmesi zaman alacaktır ancak fiyat istikrarında başarı sağlanacaktır"- "Alınan karar ile fiyatlara istikrar geldi. Önümüzdeki günlerde bunun faydası hem üretici hem vatandaş hem de ekonomimiz açısından görülecektir"
Güney Marmara illerinden Balıkesir ve Bursa'da bazı kasaplar, kırmızı et ürünlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirlediği tavan fiyatlara göre hatta daha altında rakamlardan satışa başladı. Kasap İsmail Tunca: "Et ve kıymayı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik'in açıklamasının ardından 5 lira ucuza satmaya başladık. Bakanımızın bir sözüyle bu indirimi yaptık" dedi.
#Balıkesir Ve BursaEtte 10 gün önce uygulanmaya başlayan tavan fiyat uygulamasında kafalar karıştı. Kıymada 32 TL ve kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat belirlenirken kasapların çoğunun bu fiyatlara uymadığı görüldü. Birçok kasap karkas eti 25 liradan alarak bu fiyatlara ürün satamayacaklarını söyledi. Satanların da kıymaya taşlık ve yağ karıştırdığını iddia etti. Ancak Et ve Süt Kurumu mağazalarında kıymayı tavan fiyatın bile altında satıyor.
#Bakan Faruk ÇelikGıda, Tarım ve Havancılık Bakanlığınca başlatılan kırmızı et fiyatlarındaki tavan fiyat uygulaması, ham maddesi et olan pastırma ve sucuğa yansımadı. Kayseri Ticareti Borsası Şaban Ünlü Kayseri'de fiyatların yaklaşık bir yıldan beri değişmediğini, zam yapılmadığını bu yüzden sucuk ve pastırmaya da indirim gelmeyeceğini söyledi.
#PastırmaÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevinin ardından Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı görevini yürüten Faruk Çelik kısa bir süredir görevde olmasına rağmen tüketicinin yanında olan çıkışlarıyla dikkat çekiyor. Çelik'in fırıncıları eleştirmesinin ardından yurdun bazı bölgelerindeki zamlar geri çekilirken, et fiyatlarını eleştirmesinin ardından yapılan çalışmalar sonucu ette tavan fiyat uygulamasına gidildi.
#EKMEKAralık ayında tüketici fiyatlarıyla (TÜFE) yüzde 0.30 gerileyen, üretici fiyatlarıyla (ÜFE) ise yüzde 1.31 artan enflasyon, yıllık bazda TÜFE’de yüzde 6.40, ÜFE’de 8.87 oldu. Yıllık bazda yüzde 6.5 olan hedefin de altında kalan 2010 enflasyonu, 41 yılın da en düşüğü oldu. Aralık ayı enflasyonun eksi çıkması nedeniyle memurun alacağı enflasyon farkı ise yüzde 0.21’de kaldı.