Erteleme ya da geciktirme davranışı olarak tanımlanan davranış, akademik hayattan iş hayatına kadar yaşamın her alanını olumsuz etkiliyor. Uzmanlara göre en çok sınavlar, ödevler gibi akademik konuda erteleme davranışında bulunuyoruz. Rutin işler, karar verme ve kompulsif erteleme de diğer yaygın erteleme davranışında bulunduğumuz alanlar.Peki ertelememek için ne yapmamız gerekiyor? Uzman Klinik Psikolog Elif Kandaz, gündelik hayatta sıkça karşılaştığımız erteleme davranışına ilişkin değerlendirmede bulundu.
#Erteleme DavranışıNeredeyse her 10 kadından 1’inde görülen ve Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerine göre daha yaygın olan vajinismus hastalığının tedavi edilebilir olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Vajinismus korkulu rüyanız olmasın, uzman doktorla tedavisi mümkün” diyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Esra Can Beyazlı, vajinismusla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:
#VajinismusLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#Lgs"Çeşitli stres verici durumla karşılaştıktan sonra durumu kontrol edemeyeceğimizi düşünürüz. Bu yüzden fırsatımız ve yeterliliğimiz olsa dahi durumu değiştirmeyi denemeyiz" diyerek öğrenilmiş çaresizliği tanımlayan Uzman Klinik Psikolog Nazan Cankılıç, öğrenilmiş çaresizliğin sonuçları ve nasıl ortadan kaldırılabileceğiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Öğrenilmiş ÇaresizlikBaşbakan Bülent Ecevit, Kemal Derviş'in kendisine İsmail Cem'in başbakanlığını önermediğini, ancak rahatsızlığını hissettiğini söyledi. Ecevit, ‘‘Derviş'i Türkiye'ye çağırmakla hata etmiş olabilirim. Zaman zaman düşünüyorum da, keşke daha önce Masum Türker'i çağırsaydık’’ dedi.