erozyon haberleri sayfasında erozyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1441 erozyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
SAKARYA'nın Karasu ilçesinde, kış aylarının sert geçmesi nedeniyle sahilin 2 kilometrelik kesiminde kıyı erozyonu meydana geldi. Dev dalgalar, son 1 ayda 20 metrelik kısımda aşınmaya neden oldu. Belediye Başkanı İshak Sarı, bu yıl çok hızlı aşınma yaşandığını ve bakanlığın inceleme başlattığını söyledi.
#KarasuBazı kelimeler zaman içerisinde yanlış okunuşu ile beraber aynı zamanda yanlış bir şekilde yazılır. O kelimeler içerisinde özellikle erozyon en çok yazım hatası yapılan sözcüklerden biridir. Peki, erozyon nasıl yazılır? TDK'ya göre Erozyon kelimesinin doğru yazımı üzerine detayları derledik.
#Nasıl Yazılırİstanbul Avcılar'da vatandaşlar sivrisinekler nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Sivrisineklerin ısırdığı çocuklarda yaralar oluşurken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, "Sivrisinek soktuğunda hiçbir şey taşımasa bile, bakteriler için bir giriş kapısı yaratıyor. Böyle bir maruziyet sonrası bu tarz ciddi yaralar açılıyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir" dedi.
#AvcılarSİVAS'ın Divriği ilçesindeki Şeytan Şehri Kayalıkları, peri bacalarını anımsatan görüntüsüyle dikkat çekiyor. Yağmurun oluşturduğu sel suları ve erozyon etkisiyle oluşan ilginç şekiller görenleri hayran bırakıyor. Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gülpınar Akbulut Özpay, aşınma sonucu insan yüzü dahil çeşitli şekillere benzeyen yapının genellikle yöre insanlarını korkutmasından dolayı Şeytan Kayalıkları olarak adlandırıldıklarını, turizm açısından önemli bir değer olabileceğini ifade etti.
#ErozyonTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Erozyonla mücadelede lider ülkeyiz. Yılda ortalama 500 milyon ton olan toprak kaybını, yaptığımız çalışmalar sayesinde 154 milyon ton seviyesine düşürdük. 2023 hedefimiz bu rakamı 130 milyon tonun altına kadar azaltmak" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, küresel ısınma, yanlış gübreleme ve erozyon gibi nedenlerle "zor bir ev ödevleri" olduğunu belirterek, "Bu ev ödevini çözmenin tek yolu da endüstrileşme, mekanizasyon ve teknolojiyi kullanmak. Tasarruf ve verimliliğe yönlendirdiğimiz sürece teknolojiyi sonuna kadar kullanmamız gerekiyor." dedi.
#Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Ahmet İpek, "Erozyon ve çölleşmeyle mücadele amaçlı Erozyonla Mücadele, Yukarı Havza Sel Kontrolü, Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma ve Maden Sahaları Rehabilitasyon eylem planlarını hayata geçirdik." dedi.
#ErozyonKonya'nın Karapınar ilçesinde, öğretmen, öğrenci, veliler ile TEMA gönüllüleri, çölleşme ve erozyona dikkat çekmek için düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Projenin Karapınar ilçesi organizasyonunu düzenleyen TOKİ Yavuz Selim İlkokulu sınıf öğretmeni Oğuzhan Yaşar, yaptığı açıklamada, Karapınar'ın en büyük sorunu olan çölleşme ve erozyona dikkat çekmek amacıyla katılımcılarla ilçede buluşarak bu ayki çalışma çerçevesinde e Twinning ateşini bu bölgede yaktıklarını belirtti.
#KonyaARILAR SAYESİNDE EROZYON OLMUYOR..!! ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz doğadaki bal arıların ve diğer doğal arıların böcekler gibi tozlanma ve döllenme görevleri olduğuna dikkat çekti.Arıların kendi gıdalarını temin etmek için nektar ve polen topladıklarını belirten Prof.Dr. Karadeniz "Arılar erkek organlar üzerindeki çiçeklerdeki polenleri dişi çiçek üzerine taşımaktadırlar. Böylece polinasyonu gerçekleştirmektedirler.Bal arıları başta olmak üzere yaban arıları,böcekler tozlanma işini gerçekleştirmekteler. Bazı bitkilerde rüzgarla tozlanmaktadır.Doğada tozlanan ve döllenen bitkiler tohum vermek suretiyle hem nesillerinin devamını sağlıyor hem de o alanlar yeşil kalıyor, erozyona karşı topraklar yerinde tutuluyor.Ayrıca yaban hayvanları da bu meyvelerden yaz kış faydalanıyor" dedi.Ordu yöresinde 'eşek arısı' olarak da adlandırılan yaban arılarının varlığına da değinen Karadeniz, "bu arıların tehlikeli olmasına rağmen son derece faydalı olduğuna dikkat çekti.
#ArıYılmaz Erdoğan imzalı “Kadınlık Bizde Kalsın” oyunu, 31 yıl sonra yeniden seyirciyle buluşuyor. Erdoğan’ın yeniden yazdığı oyunda daha önce olduğu gibi yine Yasemin Yalçın başrolde. Yılmaz Erdoğan, Yasemin Yalçın ve yönetmen Özer Aslan, cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularına dikkat çeken oyunu özellikle erkeklerin izlemesi gerektiğini söylüyor.
#Kadınlık Bizde KalsınÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSEge Üniversitesi Derin Teknoloji Fabrikası, Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje. Bu fabrikanın kapısını fikri olan herkes çalabiliyor ve ürününün prototipini yaptırabiliyor. Bu sayede aynı fabrikada insan bel kemiği de üretilebiliyor, jet motorunun parçası da.
#Ege Üniversitesi Derin Teknoloji FabrikasıÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSÜLKEDE fiyatlama davranışları tamamen bozuldu. Hiçbir maddi temele dayanmadan talep edilen bedeller, dönüp bu arsızlığı yapanları da vurmaya başladı. En fazla tepki turizm sektöründe. Örneğin Bozburun’un her daim sezonda tıklım tıklım olan butik otellerinde günlük konaklama 25.000 TL. Bir vesile bu otellerden birisine giden dostumuz, doluluk oranının bu ve benzeri otellerde yüzde 20'lerin altında olduğunu gözlemiş. Az katlı bir inşaat, birkaç şık mobilya ve otantik süslemelerden nasıl böylesi fiyatlara ulaşılıyor, bir insaf kalıbına sokmak mümkün değil.
#1Bartın, Karabük ve Zonguldak ormanlarında 2023 yılının kasım ayından 2024’ün haziran ayına kadarki 8 aylık dönemde yaşanan hortumlar sebebiyle binlerce ağaç devrildi. Bartın Üniversitesi’nden (BARÜ) Prof. Dr. Ali Durkaya, “2023 yılı sonu ve 2024 mayıs ve haziran aylarında bölgemizde çok dikkat çekici değişiklikler var. Bu aylarda bölgemizde rekor sıcaklıklar kaydedildi. Buna bağlı olarak da deniz suyu sıcaklıklarında rekor sıcaklıklar tespit edildi. Bölgemizde daha önceden çok alışık olmadığımız hortum olayları görülmeye başlandı. Bu küresel iklim değişikliği sürecinde bunun artarak devam edeceği şu anda tahmin edilebilir” dedi.
#Hortum3 hafta önce, 9 günlük Kurban Bayramı vesilesiyle Ayvalık Limanı’ndan Yunanistan’ın Midilli Adasına gitmek isteyen Türk tatilcilerin oluşturduğu kuyruğu görmüşsünüzdür. Sosyal medyada sıranın uzunluğu konuşulmuştu günlerce. Aynı görüntü, yeniden gündemde. Bu kez bir soru ile: “Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi cennet kıyılarımız dururken neden Yunan Adaları’nı tercih ediyoruz?” 9 günlük tatilin 1 haftasını soruya da konu olan Midilli’de geçiren biri olarak cevap veriyorum: “Paramız çok olduğu için değil daha ucuza hizmet aldığımız için.” Peki Türk turizmci ne diyor? İşte yanıtı.
#Yunan AdalarıLÜBNAN-İsrail sınırında son dönemde yükselen tansiyon, geniş çaplı bir savaşı tetikleme potansiyeli sebebiyle uluslararası endişeleri de zirveye taşıdı. Peki, her iki tarafın da karşılıklı savurduğu tehditlerin gerçeğe dönüşme ihtimali ne? Lübnan- İsrail hattında 2006 temmuzundakine benzer topyekûn bir savaş yolda mı? İşte yanıtı.
#HizbullahAnız, hasat sonrası tarlada kalan bitki sapları ve kökleridir. Özellikle tahıl tarlalarında buğday, arpa, mısır gibi bitkilerin hasadından sonra geride kalan bu kısımlar anız olarak adlandırılır. Anız, toprak yüzeyinde kalan bitki artıklarından oluşur ve çoğu zaman çiftçiler tarafından temizlenmesi gerekir. Anız yakma süreci ise bu durumda ortaya çıkmaktadır. Peki, Anız yangını ne demek ve zararları nelerdir? İşte, anız hakkında detaylar
#AnızÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bakanlık olarak bir gün değil, yılın 365 günü çölleşmenin dünyada sebep olduğu etkilerin anlaşılması için yaptığımız farkındalık çalışmalarıyla toprağımıza sahip çıkmanın gayreti içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığımız her çalışmayla birlikte iklim değişikliğiyle mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıYeşil Üniversite Endeksi Platformu (UI GreenMetric) 2023 verilerine göre, dünyanın en yeşil üniversiteleri sıralamasında Türkiye’den 6 yükseköğretim kurumu ilk 100’de yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 46, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 63, Erciyes Üniversitesi 85, Özyeğin Üniversitesi 89, Ege Üniversitesi 96 ve Yeditepe Üniversitesi 98’inci sıradan listeye girdi. Türkiye’den 45 üniversite ilk 500’de sıralandı.
#YÖKKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Havza Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, ormansızlaşma ile bölge afetselliğinin arttığını belirterek, “Yangınlar, fırtına, sel gibi doğal afetler ve bilinçsiz tarım arazisi oluşturma, kontrolsüz ağaç kesimi, yapılaşma amacıyla ormanlık alanların yok edilmesi, bölgede heyelan ve toprak hareketliğine davetiye çıkarıyor. Karadeniz’de özellikle son 50-60 yılda kızılağaçlar sökülmüş ve yerine çay bitkisi dikilmiştir. Bu bazıları için çok olumlu görülebilir ancak eğimi yüksek olan Karadeniz'de bu faaliyetler için ormanların tahrip edilmesi heyelan gibi tehditlerin çoğalmasına neden oluyor" diye konuştu.
#KaradenizCumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da "İlim Yayma Ödülleri Takdim Töreni"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batı ülkeleri başta olmak üzere toplumların geleceklerinden endişe duymasının sebebi yeni nesillerin avuçlarından kayıp gittiğini görmesidir. Yeni neslimizi yeni iletişim mecralarının sinsi etkilerine karşı korumalıyız. Son dönemde ciddi bir erozyon hatta yozlaşma yaşandığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da "İlim Yayma Ödülleri Takdim Töreni"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batı ülkeleri başta olmak üzere toplumların geleceklerinden endişe duymasının sebebi yeni nesillerin avuçlarından kayıp gittiğini görmesidir. Yeni neslimizi yeni iletişim mecralarının sinsi etkilerine karşı korumalıyız. Son dönemde ciddi bir erozyon hatta yozlaşma yaşandığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDiş erozyonu çocuklarda ve gençlerde daha fazla görünüyor. Diş erozyonunu, süt ve sürekli dişlerde kimyasal etkenlerle meydana gelen, dişlerin geri dönüşümsüz ve ilerleyici madde kaybı olarak tanımlanıyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları nedeniyle meyve ve meyve sularının daha fazla tüketilmesi ile vegan diyet erozyon nedenleri arasında sayılabiliyor.
#Diş Erozyonu