Erken Teşhis haberleri sayfasında Erken Teşhis hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6034 Erken Teşhis haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünya genelindeki sayısının 2050 yılına kadar 153 milyona çıkabileceği uyarısı yapılan demans hastalığının, yüzde 75 oranında erken teşhis edilemiyor. İngiltere'deki bir bakım uzmanı, demans hastalığının erken teşhisinde yardımcı olabilecek 5 işaretini açıkladı.
#DemansSağlık Bakanlığı verilerine göre meme kanseri kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasında birinci sırada. Ancak kendi kendimize yapacağımız düzenli meme muayenesi ve yıllık doktor kontrolleri olası bir meme kanserini erkenden teşhis edip hayatımıza sağlıklı devam etmemizi mümkün kılıyor.
#Meme KanseriTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHande Yener, bir yıl önce kendisine meme kanseri teşhisi konduğunu ve ameliyat olduğunu açıkladı. Kanseri atlatan ünlü şarkıcı, “Altın Kelebek Ödülleri’nden bir hafta önce ameliyat olmuştum. Artık iyileştim. 6 ayda bir yaşadığımı kutluyorum” dedi.
#Hande YenerANKARA'da Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Yamaç, kanser hastalarının pandemi nedeniyle kontrollerini aksatmaması gerektiğini söyleyerek, "Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenen kontroller tanı ve tedavi süreçlerinde aksamalara neden oluyor. Bu aksamalar da sinsice ilerleyen onkolojik hastalıkların erken teşhis olanağını ortadan kaldırarak, tedaviden istenilen sonuçların elde edilmesini engelliyor" dedi.
#Uzman Prof. Dr. Deniz YamaçCovid-19 enfeksiyonuna yakalanma korkusu nedeniyle rutin kontrollerin aksatılması, sağlık kuruluşlarında kaynakların pandemiyi önlemeye odaklanması, özellikle kanser tanısı ve tedavisinde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalar standart kanser taramalarında yüzde 90’a yakın azalma olduğunu gösteriyor. Bu durumun korkutucu yansıması ise ileri evre kanserlerde artış! Öyle ki istatistiki çalışmalar ileri evre kanser tanısının bir öncesi yıla göre yüzde 75 oranında arttığını gösteriyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KanserProf. Dr. Belma Koçer ve Doç. Dr. Yasemin Gündüz, koronavirüs salgını nedeniyle belirti göstermesine rağmen hastaneye başvurmayan çok sayıda kadında ileri derecede meme kanserine rastlandığını belirterek, kadınlara erken teşhis için hastanelere başvurun uyarısı yaptı.
#Meme KanseriAkciğer kanserinin sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Tümör ilerleyip çevredeki dokulara saldırdığı zaman esas bulguyu verir. Sırt ağrısı bu belirtilerden biridir. Göğüs duvarına ulaştığında oradaki kemiklerin istila edilmesiyle sırt ve göğüs ağrısı ortaya çıkar, başlıca belirtisi budur” dedi.
#Prof. Dr. Banu Musaffa SalepçiDiyabette erken teşhisin önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, "Bir damla kan ile açlık kan şekeri ölçülerek yapılan, çok basit olan bu işlemle diyabeti erken teşhis edebiliriz. Tedavi aşamasında da tam uyum çok önemli'' dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıDünya üzerinde her sekiz kadından birinin yakalandığı ve gün geçtikçe artan meme kanseri vakaları hakkında bilgiler veren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, bu hastalığın artık eskiden olduğu gibi tamamen aileden kalıtsal olarak geçmediğini, her kadının risk altında olduğunu söyledi.
#Op. Dr. Sarper IşıkselCOVID-19 nedeniyle rutin kontrollerin ertelenmesi nedeniyle daha geç evre kanser vakaları attı. Yakınması olsun, olmasın virüs korkusundan insanların hastaneye gitmekten çekindiklerini belirten Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, önemli açıklamalarda bulundu.
#Erken TanıSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekTÜRKİYE'de, en sık görülen kanser türü bakımından neredeyse ilk sırada olan mesane kanserinin kadınlara oranla, erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Üroloji uzmanı Doç.Dr. Serdar Aykan, mesane kanserinin çocukluk dahil her yaşta görülebileceğine dikkat çekti.
#Doç. Dr. Serdar AykanHer yıl 4 Şubat tarihi Dünya Kanser Günü olarak kabul ediliyor ve kanserle savaş konusunda farkındalık yaratacak etkinlikler düzenleniyor. Bu önemli gün öncesi yaptığı açıklamada kanser sebebi ile hayatını kaybeden yıllık 9.6 milyon insan sayısını 3’te 1 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, “Davranışsal ve diyet riskleri azaltılarak bu ölümler azaltılabilir” dedi.
#Dünya Kanser GünüDünyaca ünlü kanser araştırmacısı hem babasını hem de annesini kanser nedeniyle kaybetti, hatta kendi de birkaç yıl önce bu hastalıkla savaştı. 36 yılın ardından annesinin ölümüne yol açan nadir kansere karşı en güçlü silahı geliştirmeyi başardı.
#SağlıkÇoğu zaman aldırış edilmeyen gözdeki kızarıklığın önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini ve körlüğe sebebiyet verebileceğinibelirten Op. Dr. Olcayto Çelik, “Gözdeki kızarıklığa ağrı eşlik ediyorsa derhal hekime başvurulmalı” uyarısında bulundu
#1Adana'da endoskopi operasyonu sırasında komplikasyon oluşan gazeteci Meral Kara Delen, hayatını kaybetti. İddiaya göre Meral Kara Delen'in işlem sırasında bağırsağı delindi. Septik şoka giren kadın hemen ameliyata alındı ve delinen bağırsağı dikildi. Yoğun bakıma alınan Kara Delen, maalesef hayatını kaybetti. Bu olay, endoskopi yaptırması gereken pek çok insanın işlemden korkmasına ve tedirgin olmasına yol açtı. Biz de endoskopi işleminin aşamalarını, olası komplikasyon risklerini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral ile konuştuk.
#EndoskopiCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanvekili Yusuf Tancan, Avrupa Birliği'nin yapay zeka ile ilgili tüzük çalışması yaptığını belirterek, "Biz de Türkiye'de söz konusu tüzüğe uyum sağlamaya yönelik olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile birlikte mevzuat hazırlığı çalışmalarını yürütüyoruz" dedi.
#Yusuf Tancan4 Şubat, Dünya Kanser Günü olarak kabul edilir. 4 Şubat Kanser Günü farkındalık mesajları da bu nedenle paylaşılıyor. Bu önemli günün amacı kansere olan farkındalığı yükseltmek ve kanserin tanı, erken tedavi ve engellenmesine teşvik etmektir. Kanserle mücadelede farkındalık yaratmak, erken teşhis ve tedavi konusunda insanları bilgilendirmek amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenlenir. Kanserin önlenmesi ve tedavi yöntemleri hakkında dünya çapında bir bilinç artırılmaya çalışılır. İşte 4 Şubat Kanser Günü farkındalık mesajları ve sözleri 2025!
#4 Şubat Dünya Ne GünüAnkara Hematoloji ve Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, “Kanserde yapay zekâ çağı başlamıştır ve hızla ilerlemektedir. Yapay zekâ, kanser yönetimini çok farklı bir noktaya evirmekte; tanı, tedavi, takip ve yeni moleküllerin geliştirilmesi konusunda her alanda çok ciddi katkılar sağlayacaktır” dedi.
#Ankara Hematoloji Ve Onkoloji DerneğiAnkara'da 2 aylık bir bebek beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda entübe edilmiş ve bebeğin öyküsü incelendiğinde ailenin K vitamini ile aşıları reddettiği, topuk kanı aldırmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşam mücadelesi veren bebeğin hikayesiyle beraber yenidoğanlara yapılanan K vitamini ve rutin aşılar yeniden gündem oldu. Çocukluk dönemi aşıları, K vitamini ve topuk kanı hakkında merak edilen 6 hayati soruyu konunun uzmanına sorduk.
#K VitaminiKadın sağlığı denildiğinde rahim ağzı (serviks) sağlığının hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Op. Dr. Çiğdem Karas,“Servikal lezyonlar, rahim ağzındaki hücrelerde meydana gelen anormal değişikliklerdir ve erken dönemde teşhis edilmezsekansere dönüşebilir” diyerek, HPV, CIN ve rahim ağzı sağlığı hakkında merak edilen konuları ve korunma yöntemlerini anlattı.
#1Çocuklarda kalça çıkığı, özellikle yeni doğan bebeklerde sıkça rastlanan ortopedik sorunlardan biridir. Kalça çıkığı, femur başının (uyluk kemiği başı) kalça yuvasında tam olarak oturmaması durumudur. Bu durum, kalça ekleminin dengesizliğine ve zamanla ciddi ortopedik problemlere yol açabilir. Ancak erken teşhis ve uygun tedavi ile bu sorun büyük ölçüde önlenebilir ve tedavi edilebilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak, kalça çıkığının belirtilerini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#BebekKendisini her zaman zinde ve sağlıklı hissediyordu. Bir gün aniden belinde bir ağrı hissetti. Doktora gittiğinde kendisine antibiyotik reçete edildi ama ağrısı artık yatağa bağımlı hale gelince bu sefer acile gitti. Doktorların bağırsak kanseri belirtilerini üç kez idrar yolu enfeksiyonu zannettiğini iddia eden üç çocuk annesi bir kadın, herkesin bu hastalığın habercisi olan belirtilerin farkında olmasını istiyor.
#SağlıkGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#SağlıkEl ayak hastalığının özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen viral bir enfeksiyon olduğunu dile getiren Özel İzmir Gazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Atilla Van, hastalığa enterovirüs grubuna ait olan coxsackievirüsün neden olduğunu söyledi. Van, hastalığın genellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda görülse de nadiren yetişkinlerde de görülebildiğini vurguladı.
#1Kızını dünyaya getirdikten kısa bir süre sonra felç geçiren 32 yaşındaki anne, sol tarafını kullanma ve bebeğine bakma yetisini kaybetti. Uzmanlara göre doğum sonrası felçler düşündüğünüzden daha sık görülüyor.
#Doğum Sonrası FelçKanada'da, üniversite öğrencileri üzerinde yapılan deney ile manipülasyon yapan kişilerin saniyeler içinde tespit edilebileceği ortaya çıktı. Psikologlar, insanları kukla gibi parmağında oynatabilen bu kişileri tespit etmek için bilinmesi gerekeni açıkladı.
#KanadaUniversity of Chicago Biyolojik Bilimler Bölümü’nde araştırmacı olarak görev yapan Doc. Dr. Neslihan Sarıgül, insan sağlığının sırlarını bir damla idrar içinde bulmanın mümkün olabileceğini belirtti. Başarılı çalışmalara imza atan Sarıgül, Hürriyet’e şunları söyledi paylaştı:
#University Of Chicago Biyolojik Bilimler BölümüDünya genelindeki sayısının 2050 yılına kadar 153 milyona çıkabileceği uyarısı yapılan demans hastalığının, yüzde 75 oranında erken teşhis edilemiyor. İngiltere'deki bir bakım uzmanı, demans hastalığının erken teşhisinde yardımcı olabilecek 5 işaretini açıkladı.
#DemansDünyada milyonlarca Türkiye'de ise on binlerce kişiyi etkiliyor. Zamanla hastaların görme yetilerini tamamen kaybetmelerine yol açıyor. Bu hastalığın tedavisi ise en azından şimdilik ne yazık ki yok. Peki neden oluyor ve en çok kimlerde görülüyor?
#Sağlıkİzmir Ekol Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Egemen Ertaş, yumurtalık kistlerinde erken teşhis ile hastalığın ilerlemeden tedavi edilebildiğini belirterek, düzenli yıllık jinekolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan Doç. Dr. Egemen Ertaş, merak edilen soruları yanıtladı:
#1