Google ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikSon günlerde, siber korsanlar Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) borcu iddiasıyla vatandaşlara sahte SMS mesajları göndermeye başladı. Bu dolandırıcılık yöntemiyle kişisel bilgileri çalmayı hedefliyorlar. Peki, siber korsanlar telefon ve kimlik numaralarına nasıl ulaşıyor ve HGS borç bilgilerine nasıl erişiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık hurriyet.com.tr’ya anlattı.
#Siber KorsanlarABD Adalet Bakanlığı (DoJ), ABD Ordusu'nda görevli olan Çavuş Korbein Schultz'un askeri sırları Çin'e sattığını itiraf ettiğini açıkladı. Çavuş Korbein Schultz, FBI ve ABD Ordusu Karşı İstihbarat Komutanlığı'nın (ACIC) bir soruşturmanın ardından Mart ayında tutuklanmıştı. Yapılan soruşturmada düzinelerce hassas güvenlik kaydı karşılığında Schultz'a 42 bin dolar ödendiği iddia edilmişti. Olayın akılalmaz detayları Schultz'un itiraflarıyla ortaya çıktı.
#ABDAmerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), hem ABD hem de Türk vatandaşı olan ve Pentagon için sözleşmeli olarak çalışan elektrik mühendisi Gökhan Gün’ü Virginia eyaletindeki konutunda “devlet sırrı içeren belgelere izinsiz olarak sahip olmak ve iş yerinden dışarı çıkarmak” suçlamalarıyla önceki gün gözaltına aldı.
#FBIOpen AI, metni videoya dönüştüren yapay zekâ teknolojisi Sora’yı tanıttı. Böylelikle bir süredir hayatımızda olan yapay zekâ ile üretilmiş görseller artık yerini ‘kurgu’ videolara bırakacak. Uzmanlar, videoların gerçeğinden ayırt edilememesi nedeniyle manipülasyon tehlikesine dikkat çekiyor.
#YönetmenÇin Donanması'nın geçtiğimiz gün Filipinler gemilerine müdahalesi bölgede ipleri gererken, Çin için çok önemli bir gerçeği de gözler önüne serdi. Uzmanlara göre Çin'in bu hareketi altında, okyanuslara açılmak için önündeki en büyük engel olarak Filipinleri görmesi yatıyor. Ayrıca Çin, Filipinleri ticaret yolları için tehdit olarak görüyor. Öte yandan bu adım Filipinler ile ortak hareket eden ABD'ye de bir mesaj.
#ABDÜniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığında tam zamanlı olarak istihdam edilmek üzere, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek altıncı maddesine dayanılarak 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Büyük Ölçekli Bilgi İşlem Birimlerinde Sözleşmeli Bilişim Personeli İstihdamına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik" uyarınca 5 (beş) adet sözleşmeli bilişim personeli alınacaktır.
#Türk-Alman ÜniversitesiHayatımızı kolaylaştıran akıllı ev aletlerinin güvenilirliğine dair tartışmalar devam ederken İngiltere merkezli 'Which' şirketinin yaptığı bir araştırma kullanıcıları korkuttu.
#Akıllı Ev AletleriMuvasala kelimesi vusul sözcüğünden türetilmiştir. Vusul, bir yere ulaşmak, erişim sağlamak anlamına gelir. Bu kelime mecazen uzun zamandır görüşülmeyen bir kişiyle bir araya gelmek, kavuşmak ve hasret gidermek manasında da kullanılır. Bulmacalarda sık sık karşımıza çıkan muvasala kelimesinin birden fazla cevabını sizler için derledik.
UFO tartışmaları ABD Kongre'sindeki oturum ile dünyanın gündemine bir kez daha birinci sıradan giriş yaptı. ABD ordusunda görev almış 3 istihbarat yetkilisi tanık olarak ifade verirken tanıklardan biri ABD'nin UFO kalıntıları topladığı ve bu nesnelerden birisinden 'insanlara ait olmayan organik canlı bileşenleri' çıktığını açıklaması sonrası Pentagon'dan açıklama geldi.
#UFOKalabalık bir ortamda herhangi bir konu hakkında sohbet edilirken 10 dakika sonra sosyal medya akışlarına o konuyla alakalı reklamlar düşmeye başlıyor. Ardından gelsin ‘Aaa bu telefonlar kesin bizi dinliyor’ tartışması... Peki bizi dinleyen gerçekten de telefonlarımız mı? Uzmanlar yanıtladı…
#TeknolojiMyanmar’ın Kaçin eyaletinde ayrılıkçı Kaçin Bağımsızlık Ordusu’nun (KIA) kuruluşunun 62’inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen konsere ordu tarafından düzenlenen hava saldırısında en az 50 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 100 kişinin de yaralandığı bildirildi.
#MyanmarMyanmar’ın Kaçin eyaletinde ayrılıkçı Kaçin Bağımsızlık Ordusu’nun (KIA) kuruluşunun 62’inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen konsere ordu tarafından düzenlenen hava saldırısında en az 50 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 100 kişinin de yaralandığı bildirildi.
#MyanmarHemen hemen her internet kullanıcısı, en kazançlı kötü amaçlı yazılım türlerinden biri olan scareware yani korkutma amaçlı siber saldırı ile en az bir kez karşılaşmıştır. Scareware'nin en belirgin işaretlerinden biri, bir virüsün tespit edildiğini iddia eden korkutucu ani bir uyarıyla karşılaşmanızdır. Bunu ve diğer işaretleri bilmek, dolandırılmanızı engelleyebilir.
#Alev AkkoyunluMilli Eğitim Bakanlığına bağlı e okul hizmetlerinin yer aldığı internet portalı olarak bilinen Mebbis üzerinden tüm öğretmenler tarafından kullanılmaktadır. Mebbis içerisinde başta okul yöneticileri olmak üzere öğretmenler ve idari personellerine tanınan yetkiler dahilinde hizmet erişimlerini sağlamaktadır. İşte, tüm detaylar.
Teknoloji hayatımızı kolaylaştırırken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Evimizin dört bir yanında konumlanan akıllı cihazların kameraları bu risklerin başında gelirken, elimizden ayırmadığımız cep telefonlarının saçtığı tehlikeyi atlıyoruz. Peki artık telefon kameramızı da mı kapatacağız? Tehlike altında olduğumuzu nasıl anlarız? Uzmanlara sorduk…
#TelefonInstagram pek çok alanda içerik üretilmesine yardımcı olan platformlardan biridir. Sosyal medya kullanımının artması ile birlikte bu uygulama üzerinde de çeşitli güncellemeler gelmektedir. Son zamanlarda siber saldırıların arttığı görülmektedir. Bu nedenle instagram güvenlik yöntemlerini arttırarak kullanıcıların bu gibi sorunlar ile karşılanmasını önlemektedir. Instagram hesabı çalınmalarını önlemek için pek çok kullanıcı hesabını iki faktörlü koruma sistemine geçirmektedir. İşte, Instagramda iki faktörlü kimlik doğrulama kodu hakkında detayları derledik.
#InstagramWindows 10’ da kullanıcı eklemek ya da kaldırabilmek mümkündür. Kullanıcılar bilgisayarı paylaşıyor ise yani bir bilgisayarı birden fazla kişi kullanıyorsa her biri kendi adına oturum açabilir. Sistem her kullanıcıya kendi bilgileriyle hesap açma – oturum açma izni verebilmektedir. Windows 10’da kullanıcı nasıl eklenir? Windows 10 kullanıcı ekleme işlemleri hakkında detayları derledik.
Snapchat oldukça fazla kullanılmakta olan bir anlık mesajlaşma uygulaması olarak bilinmektedir. Günlük hayat içerisinde en fazla kullanılan snapchat uygulamasına kayıt olurken istenilen bilgiler arasında telefon numarası da yer almaktadır. Bu yüzden snapchat hesabınızda yer alan telefon numarasının başkaları tarafından görülüp görülmeyeceğini de öğrenmek isteyebilirsiniz. Snapchat'de telefon numarası görünür mü? Snapchat telefon numarası kaldırma nasıl yapılır detayları ile derledik.
#SnapchatDünyadaki en flaş haberlerden canlı büyük etkinliklere kadar uzanan geniş bir yelpazede, tüm dünyada olup biteni rahatlıkla görmek için en uygun platform, Twitter'dır. Tüm dünyada olup bitenleri Twitter hesabınızdan canlı olarak görmek ve paylaşmak için kolay bir şekilde canlı video oluşturabilirsiniz. Twitter'da canlı yayın nasıl açılır ve yapılır sizler için derledik.
#TwitterGiderek artan sayıda akıllı telefon kullanıcısına bağlı olarak mobil uygulama geliştirme büyük bir sektör haline geldi. Bugün kullanıcılara günlük yaşamlarının neredeyse her alanında yardımcı olan milyonlarca uygulama mevcut. Siber suçlular bu gerçekten hareketle kendi uygulamalarını geliştirerek kullanıcıların farkındalık eksiliğinden yararlanmaya çalışıyor.
#Güvenlik