Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi. Bakan Kurum, İzmir Körfezi ile ilgili yapay zeka ile tasarlanmış, Körfez’in 10 yıl sonraki halini resmeden bir görseli milletvekillerine gösterdi. Kurum, “Yapay zekaya 2034 yılında Körfez’in ne durumda olacağını sorduk. Fotoğrafın fikir sahibi yapay zeka, eser sahibi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Körfezi müdahale edilmezse 10 yıl sonra maalesef böyle olacak. Demek ki neymiş; İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış” diye konuştu.
#Murat KurumEdirne'nin tarım alanlarının sulanmasında kullanılan Tunca Nehri'nin bir kısmı kurudu, bazı bölümleri yosunla kaplanıp, yeşile büründü. Meriç Nehri'nin ise debisi düştü. Çeltik üreticilerine Tunca'dan dönüşümlü su verildiğini söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, "Meriç genelinde de artık kritik seviyelere gelmiş durumdayız" dedi.
#EdirneEdirne'nin tarım alanlarının sulanmasında kullanılan Tunca Nehri'nin bir kısmı kurudu, bazı bölümleri yosunla kaplanıp, yeşile büründü. Meriç Nehri'nin ise debisi düştü. Çeltik üreticilerine Tunca'dan dönüşümlü su verildiğini söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, "Meriç genelinde de artık kritik seviyelere gelmiş durumdayız" dedi.
#EdirneSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarı, iddiası ve güçlü liderliğiyle, ekonomik ve siyasi bağımsızlığımızın teknolojik bağımsızlığımızdan geçtiği anlayışıyla kritik teknolojileri üreten ve geliştiren Türkiye'yi inşa ediyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda; savunma sanayimizin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık ediyoruz. Geçmişin acı tecrübeleri bize gösterdi ki; ateş çemberi içerisinde güvenli bir liman olan Türkiye'nin bekası ancak ve ancak savunma sanayisinde milli ve özgün teknolojiler geliştirerek mümkündür" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaptıkları proje ve çalışmalarla su kazanımının sağlanmasını desteklediklerini belirterek, "Tüm bu attığımız adımlarla ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerle sanayimizin yeşil ve çevreci dönüşümünü tesis edeceğiz. Hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımının sağlanması" dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da "Suda sıfır kayıp ilkesiyle seferberliği hep birlikte yürütmeye davet ediyorum" dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "OSB'lerimizin Yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandırmak adına Dünya Bankası Türkiye OSB Projesi ile 300 milyon dolar finansman kullandırıyoruz. Proje ile Türkiye'deki seçilmiş OSB'lerin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmayı amaçlıyoruz. Ülkemizde sanayi işletmelerinin etkin yeşil dönüşümünü sağlamak üzere Dünya Bankası ile iş birliği halinde 450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni de hayata geçiriyoruz" dedi.
#Mehmet Fatih KacırÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Meriç Nehri’nin bir bölümünde meydana gelen köpüklenme ve kirliliğe ilişkin yapılan açıklamada, “Nehrin bir bölümünde meydana gelen köpüklenme ile ilgili olarak çevre denetim ekipleri ile yetkili çevre laboratuvarı ivedilikle bölgeye sevk edilmiştir” denildi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikli BakanlığıTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya Bölgesi'nin yer altı sularının yüzde 85'inin tükendiğini belirterek, 'Yer altı suları üzerindeki en büyük baskı oluşturan tek havza, Ergene Havzası'dır. Bunun böyle bilinmesi gerekiyor. Bu on yıllarca devam ettirilebilecek, sürdürülebilecek bir durum değildir. Kalıcı bir çözüm, sularla ilgili kalıcı bir netice alabileceğimiz konusunda kaygılıyız. Bölgede özellikle sulama suyunda kullandığımız ve endüstriyel faaliyetlerde tükettiğimiz suyun miktarını mutlaka azaltmalıyız' dedi.
#TrakyaTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya Bölgesi'nin yer altı sularının yüzde 85'inin tükendiğini belirterek, 'Yer altı suları üzerindeki en büyük baskı oluşturan tek havza, Ergene Havzası'dır. Bunun böyle bilinmesi gerekiyor. Bu on yıllarca devam ettirilebilecek, sürdürülebilecek bir durum değildir. Kalıcı bir çözüm, sularla ilgili kalıcı bir netice alabileceğimiz konusunda kaygılıyız. Bölgede özellikle sulama suyunda kullandığımız ve endüstriyel faaliyetlerde tükettiğimiz suyun miktarını mutlaka azaltmalıyız' dedi.
#KuraklıkMüsilajın oluşmasında deniz suyu sıcaklığının önemli bir faktör olduğunu ve son dönemde Marmara Denizi’nin soğumadığını söyleyen Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Sıcaklığın düşmemesi bir etmen. Fakat deşarjların da bu bölgede günlük 8 milyon metreküp civarında olduğu düşünüldüğünde müsilajın olası etkilerinin görülmesi muhtemel” dedi.
#MüsilajProf. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'nde durağan deniz koşullarının devam ettiği sürece müsilaj tehlikesinin olduğunu söyledi. Müsilajın sadece sıcaklık ile ilgili olmadığını belirten Tecer, "Tabii ki insan eliyle yapılan en büyük etki Marmara Denizi'ne hem evsel hem endüstriyel atık suların deşarj edilmesidir. Bunu yadsıyamayız" dedi.
#Marmara DeniziProf. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'nde durağan deniz koşullarının devam ettiği sürece müsilaj tehlikesinin olduğunu söyledi. Müsilajın sadece sıcaklık ile ilgili olmadığını belirten Tecer, "Tabii ki insan eliyle yapılan en büyük etki Marmara Denizi'ne hem evsel hem endüstriyel atık suların deşarj edilmesidir. Bunu yadsıyamayız" dedi.
#MüsilajYıldız Dağları’ndan doğan ve 283 kilometre yol kat ederek, Meriç Nehri ile birleştikten sonra Ege Denizi’ne dökülen Ergene Nehri, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle çevreye zehir saçıyor. Son olarak Edirne Uzunköprü Belediyesi’nin yaptığı su analizine göre, nehrin su kalitesi 4. sınıf çıktı.
#Ergene NehriTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya'da yeraltı sularının her geçen gün tükendiğini vurgulayarak, 30-40 metre derinliklerden yeraltı suyu çıkar iken bugün kuyularda 300-400 metre derinliklere kadar inmeniz gerekiyor” diye konuştu.
#GazetehaberleriEpirojenez, sık kullanılan coğrafi terimlerden bir tanesidir. Özellikle de coğrafyaya ilgisi olan kişiler bu kelimenin anlamını ve açılımını merak eder. Kara kütlesinin yükselmesi ya da alçalması durumu epirojenez olarak adlandırılır. Epirojenez nedir, özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Epirojenez Nedir Özellikleri Nelerdir?Son dakika... TRT Haber'e konuk olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj (deniz salyası) sorununun nasıl kontrol altına alınacağını açıkladı. Müsilajın oluşmasında madde madde açıklayan Bakan Kurum, "Yapacağımız Eylem Planı ile Marmara Denizi 5 senede eski haline gelir" ifadelerini kullandı.
#Murat KurumHavza coğrafyada önemli bir kavramdır. Aynı zamanda genel kültürünü artırmak isteyenlerin de bilmesi gereken bir kavramdır. Ülkemiz havza bakımından son derece zengindir. Peki havza nedir ve çeşitleri nelerdir? Coğrafyada havza ne demektir? Havza hakkında merak edilen bilgileri sizler için derledik.
#Havza Nedir?Trakya'da, kirliliğiyle gündemde olan Ergene Nehri'nin önemli kollarından Çorlu Deresi, son günlerde endüstriyel atıklarla simsiyah akmaya başladı. Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, bölgede muazzam endüstriyel faaliyet olduğunu belirterek, "Bu da doğal olarak Ergene Nehri'ni besleyen dereler üzerinden atık su kirliliğini oluşturmaya devam ediyor. Yüzeysel suların bu kadar kirlendiği başka bölge yok, Ergene Havzası dışında" ifadelerini kullandı
#Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer