Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Bilgi Sistemi (YÖKSİS) verilerine göre 7 milyonu aşkın öğrencinin üniversite eğitimi gördüğünü açıkladı. Özvar, "Farklı engel düzeylerindeki öğrencilerimizin sayısı ise 58 bin civarında. Bu sayı, yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin yaklaşık yüzde 0,8'ine teşkil ediyor" dedi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Engelli öğrencilerimizin yaklaşık 3'te 1'i kadınlardan oluşmaktadır. Kadın engelli öğrenciler, erkek öğrencilere kıyasla daha fazla dezavantajla karşı karşıya kalmakta ve üniversiteye erişimde sorunlar yaşamaktadır" dedi.
#Erol ÖzvarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Engelli öğrencilerimizin yaklaşık 3'te 1'i kadınlardan oluşmaktadır. Kadın engelli öğrenciler, erkek öğrencilere kıyasla daha fazla dezavantajla karşı karşıya kalmakta ve üniversiteye erişimde sorunlar yaşamaktadır" dedi.
#YökDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulunca düzenlenen '2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nde başarı kazandı. DEÜ, Engelsiz Program Nişanı kategorisinde 7 nişan almaya hak kazanırken, Engelsiz Üniversite Bayrakları kategorisinde de bayrak sayısını artırdı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Göreve geldiğimiz günden bu yana engelleri aşmak için kararlılıkla mücadele ediyoruz. Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde bu yıl yakaladığımız başarı, geçmişte yaptığımız çalışmalarımızın ne kadar doğru olduğunu kanıtlamış oldu" dedi
#Dokuz Eylül Üniversitesi'Yükseköğretimde Engelsiz Ufuklar Çalıştayı ve 2019 Yılı Engelsiz Üniversite Ödül Töreni' yapıldı. Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Yükseköğretim sistemimizde bugün itibarıyla yaklaşık 7 milyon 730 bin öğrencimiz var. YÖKSİS verilerine göre bu öğrencilerimizin 39 bin 243'ünü engelli öğrencilerimiz oluşturuyor. Engelsiz Üniversite Ödülleri için geçen yıl 44 üniversiteden farklı kategorilerden 399 başvuru yapılmışken bu yıl 81 yükseköğretim kurumu tarafından yapılan başvuru sayısı 653. Bu sonuç, yükseköğretimde engelsiz ufuklar için çok ümit verici" dedi.
#YÖKYÖK'ten, engelli öğrencilerin YKS tercihlerini yaparken mekanda, sosyokültürel faaliyetlerde ve eğitimde erişilebilirlik konularında öne çıkan üniversiteleri takip etmeleri önerisi geldi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, "Bütün üniversitelerin tüm programlarının engelli öğrenciler için erişilebilir olması için gayret sarf ediyoruz ancak henüz tüm yükseköğretim kurumlarında yapısal ve içeriksel erişilebilirlik sağlanamadı. Dolayısıyla engelli öğrencilerin, tercihlerini yaparken ilgili üniversiteler ve programları hakkında güncel bilgileri takip etmeleri yararlı olur" dedi.
#YÖKYÖK’te düzenlenen ‘Engelsiz Üniversite Ödül’ töreninde konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların kontenjanının yüzde 10’unun engelli öğrenciler için ayrıldığını söyledi. Törende, 18 üniversiteye engelsiz üniversite bayrak ödülleri, üç üniversiteye de nişan ödülü verildi.
#Engelsiz ÜniversiteYÖK Başkanı Yekta Saraç, YÖK’ün ilk kez düzenlediği ‘Engelsiz Erişim Çalıştayı’nda, yükseköğretim kurumlarındaki engelli öğrenci sayısının 13 bin 655 olduğunu söyledi. Saraç, "Bu sayı konunun özelliği dolayısıyla tam olarak gerçek durumu yansıtmıyor da olabilir. Bununla birlikte daha çok engelli bireye üniversitede okuma imkanı sunmak istiyoruz" dedi.
#YÖKMustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Eren, herkesin birer engelli adayı olduğunu belirtti. Eren, "Bu nedenle engellilerle ilgili çalışmaları her düzeyde yürütmek, bilimsel veriler toplamak, engellilerin hayata sıkı sıkı bağlanması için yapılması gereken çalışmaları bilimsel olarak belirlemek ve bu doğrultuda politika yapıcılara önerilerde bulunmak, bizlerin en temel görevleri arasında yer almaktadır" dedi.
#Mustafa Kemal ÜniversitesiMerhabalar sevgili okurlar. Türkiye’nin engellilik konusunda çalışan Sivil Toplum Örgütleri ile ilgili bilgilerim, sizlerle bu satırlarda buluşmaya başladığım günden beri sürekli artıyor. Elektronik postalarım arasında, sık aralıklarla, o güne değin tanıma fırsatını bulmamış olduğum derneklerle ilgili bilgilere rastlıyorum. Eğitimde Görme Engelliler Derneği de işte bunlardan biri.
ANKARA Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Ziraat Fakültesi Dekanlığı görevini yürütürken İtalya’da engellilerin hayata tam katıldıklarına şahit olduğunu belirterek, “Türkiye’nin dünyanın 16., Avrupa’nın da 6. en iyi ekonomisine sahip ülke olmasının hiçbir anlamı olmadığını fark ettim” dedi.