Endüstri 4.0 olgunlaşıyor. 2011 yılında Hannover Messe’de ‘öncü Alman projesi’ olarak başlayan proje, Bosch’un çalışmalarının da katkısıyla küresel ilgi odağı oldu. Endüstri 4.0 ile ağa bağlı üretimin kendisini otomatik olarak optimize etmesi ve tek bir üründen oluşan bir parti bile olsa özelleştirilmiş ürünler üretilmesini ekonomik hale getirmek amaçlanıyor. Bosch, 2012 yılından bu yana hem kendi hem de müşterilerinin fabrikalarını bu yeni sanayi çağında sistematik olarak yönetiyor ve bu taahhüt karşılığını veriyor. Şirket son on yılda, Endüstri 4.0 ile 4 milyar Euro’nun üzerinde satış gerçekleştirdi. Bu satışın, ağa bağlı üretim çözümleriyle 700 milyon Euro’nun üzerindeki kısmı sadece 2020 yılında yapıldı.
#BoschSchneider Electric, 10 Haziran’da düzenlediği ilk dijital ‘Innovation Day’ ile Orta Doğu ve Afrika bölgesinden 2.000’i aşkın teknoloji liderini bir araya getirdi. ‘Innovation Day: Resilient Digital Transformation’ adıyla düzenlenen etkinlikte uzmanlar, kurumların bugünün ekonomik koşullarına uyum sağlaması ve büyüme kaydetmesinde teknolojinin rolü ve işlevini tartıştı. Bu kapsamda bölgeden fikir liderleri, kuruluşların yaşanan zorluklarda ayakta kalmak ve büyüme için fırsatlar yaratmak üzere teknolojiyi en iyi nasıl kullanabileceğine dair içgörüler paylaştı.
#Schneider Electric“Dijital Yönetim ve Kırılma” Konferansı’nda konuşan Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi, eski Ekonomi Bakanı Işın Çelebi, Türkiye’nin fiber optik altyapı uzunluğunu 5 milyon km’ye çıkarması gerektiğini belirterek bunun için 50 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtti.
#İnternetYÖK tarafından, Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında seçilen sekiz yeni üniversitenin proje protokollerinin de imzalandığı ‘Türkiye'nin Fırsat Penceresi: Türk Yükseköğretimi’ toplantısı Muş Alparslan Üniversitesi'nde düzenlendi.
#YökAkıllı trafik ışıkları o anda yolda olan arabaların sayı ve hacmine bağlı olarak değişiyor. Ambulans ve itfaiye araçları acil durumlarda yolda hiçbir kırmızı ışıkla karşılaşmıyor. Çin’in doğusunda önemli teknoloji merkezlerinden biri olan Hangzhou şehri burası. Boston değil. Zürih değil.
#YazarlarSiemens, makine sektörünün Avrasya bölgesindeki en büyük buluşması MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı'nda, takım tezgahlarında dijitalleşmenin getirdiği avantajları ve endüstriyel internet platformu MindSphere’in makine üreticilerine sunduğu yeni iş modellerini tanıtacak.
#SiemensHuawei, sektörün ve toplumun geleceğine ilişkin niceliksel ve niteliksel tahminlerini içeren ileriye dönük yeni raporu Global Industry Vision (GIV) 2025’i yayınladı. Huawei’in ticari gücüne ve sektörel eğilimlere ilişkin bilgilere dayanan GIV 2025, özgün bir araştırma metodolojisine sahip. Raporda, küresel ICT eğilimleri detaylandırılırken, sektöre dönük bir gelişim planı ortaya koymak için bir veri ve eğilim analizi ortaya koyuluyor. GIV 2025’te kullanılan veriler 170’den fazla ülke ve bölgeyi kapsıyor. Bu rapor, üretilen veri miktarı, yapay zeka (AI) kullanan işletmelerin oranı ve kişisel akıllı cihazların sayısı dahil olmak üzere 37 ölçü birimini kapsıyor.
#Huaweiİlk yabancı sanayi yatırımcılardan biri olarak 1948 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan GE, dünyada 125’inci, Türkiye’de ise 70’inci yılını “Değişimin Işığında 125 yıl” mottosu ile düzenlediği, bir çok üst düzey yöneticinin katıldığı özel bir etkinlikle kutladı.
#GeYENİLENEBİLİR enerji kaynakları kullanımının önümüzdeki yıllarda hızla artması beklenirken, güneş enerjisinin de öne çıkan kaynaklardan biri olduğu görülüyor. Bunun yanında bu enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması için öngörülebilir hesaplamaların yapılması da kritik önem taşıyor.
#GESanayi devrimlerinin kaderi makinelerden geçiyor. 19'uncu yüzyılda buharla çalışan makinelerin endüstrilerde kullanılması bunun ilk örneği oldu. O dönemden günümüze kadar insanlarla makineler işbirliği içinde çalışmaya başladı. Seri üretim bantları oluşturuldu ve üretimdeki verimlilik her dönemde artarak gelişti. Daha fazla teknolojiye kavuşan üretim hatlarında, insanlarla makinelerin yani robotların etkin işbirliği, otomasyon verimliliğine ciddi bir katkıda bulunmaya başladı.
#Dijital SanayiSantral sahipleri piyasada rekabet için türbinlerini en yüksek verimlilik noktasına taşımak istiyor. Ancak bu durum, formunun zirvesinde olmayan ekipmana zarar da verebiliyor. Santral sahiplerinin diledikleri zaman ekipmanın her bir parçasının sağlamlık durumuna ilişkin net bir bilgi elde etmeleri kısa bir süre öncesine kadar mümkün değildi. Bu yüzden pek çok operatör böyle bir riski almaya hazır değildi.
#GETeknoloji her alanda devrim yaratan etkisini arttırmaya devam ediyor. Günlük yaşamda ve endüstrilerde bu etki hızla hissedilmeye başlandı. Dönüşüm artık hayatımızın bir parçası oldu ve gelecekte de hızla olmaya devam edecek. Özellikle endüstriyel internet gelecekteki dijital dönüşümün başrol oyuncusu olacak. Gelecekten bahsedilince en önemli konuların başında eğitim geliyor. Şu anki eğitim sistemini düşünelim. Yüzlerce yıllık tasarımla ve onlarca yıllık müfredatla gerçekleştirilen eğitim sistemi, özellikle gelişmemiş ülkelerde oldukça geride. Endüstriyel internet ve dijital sanayi devrimi gibi yenilikçi konularda eğitim için dünyada birçok çalışma yapılmaya başlandı. Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) hazırladığı rapor, yeni sanayi devriminde eğitimin önemini örnekleriyle ortaya koyuyor.
#GEEndüstriyel internetin sektörlerdeki kullanımı her geçen gün artıyor. Sensörlerle toplanan veriler, şirketlerin verimliliği için oldukça kritik bir noktada. Endüstriyel internet konusunda diğer bir kritik olan teknoloji ise giyilebilir teknolojiler. Akıllı eldivenler, kasklar ve tulumlar endüstrilerde giyilebilir teknoloji kullanımı alanında ilk akla gelen örneklerden. Endüstrilerde kullanılan giyilebilir teknoloji uygulamaları çalışanları verimliliğini arttırmaya yönelik birçok farklı çözümler sunuyor. Ancak artık bu çözümlere bir de güvenlik ekleniyor. Bu çalışmalardan biri de Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından gerçekleştirildi. 'Safety++' adındaki yeni konsept, endüstriyel internet ile giyilebilir teknolojinin entegre olarak çalışıyor.
#GEGÜNÜMÜZDE artık dijital dönüşüm, genetik, enerji gibi konuları konuşuyoruz. Hatta yapay zekâ, nesnelerin interneti gibi konular giderek daha sık gündeme geliyor. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, bir röportajında “Bunların hepsinin birleşimine bakıldığı zaman bunun sanayiye dönüşüm biçimini ve toplumsal etkilerini uygarlığın evrimi hatta devrimi olarak tanımlayabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullanıyor. Dijitalin birçok farklı boyutu bulunuyor. Endüstriyel internet, artırılmış gerçeklik, dijital ikizler ve son dönemde drone’lar bu alanda yaygın olarak kullanılan uygulamalar olarak öne çıkıyor. Yeni dönemin getirdiği ihtiyaçlarla artık tüm bunların entegre bir biçimde kullanıldığı bir model de gittikçe görünür oluyor.
#GEKİŞİSELLEŞTİRME uzun zamandır yenilikçiliğin ve rekabetin önemli alanlarından biri haline geldi. Kişiye özel ürün geliştirme, tüketiciler açısından önümüzdeki yıllarda da vazgeçilmezler arasında olacak. Endüstriyel internet, insanların üretim süreçlerinden dışlanmasını değil aksine insanların üretim süreçlerini daha da etkin dizayn edebilmesine olanak sağlıyor. Son zamanlarda konuşulan hiper kişiselleştirilmiş üretim modeli tam da bu duruma işaret ediyor. Daha kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için bu model öne çıkıyor.
#GEENDÜSTRİLERDE beklenmeyen duruşlar ve iyileştirmeler, operasyonlardan alınan verimi arttırıyor. Bu alanların başında ulaşım sektörü var. Özellikle havacılık sektöründe kullanılan sensörler, uçakların zamanında kalkmasını ve bakıma alınmasını sağlıyor. Şirketler de önemli derecede verimlilik sağlıyor. Ancak ulaşım sektöründeki dijital dönüşüm sadece uçaklarla sınırlı değil. Demiryolları sektörü de son yıllarda dijital dönüşüm sayesinde kendini geliştirmeye başladı.
#GEGE Yenilenebilir Enerji, Kuzey Amerika'nın en büyük bağımsız ve özel yenilenebilir enerji sağlayıcısı olan Invenergy ile şirketin tüm rüzgar türbini filosunu güvenceye almak üzere bir siber güvenlik anlaşması imzaladığını duyurdu.
#GEDrone denilince aklınıza ne geliyor? Üzerine bir kamerası bulunan ve havadan görüntü çekmeye yarayan bir cihaz mı? Büyük olasılık şu anda birçok kişinin aklına bu geliyor. Ancak dronelar teknoloji dünyasının belki de en devrimsel cihazlarının başında geliyor. Her ne kadar şu anda genellikle havadan görüntü çekmek için kullanılsalar da gelecekte çok daha fazlası olacak.
#GEGEÇMİŞTE buhar gücünün ve elektriğin hayatımıza girmesiyle gerçekleşen sanayi devrimleri günümüzde dijital teknolojilerin finanstan enerjiye, tarımdan sağlığa tüm sektörlerde şirketleri ve tesisleri dönüştürmesiyle gerçekleşiyor. Dijital teknolojiler, etkiledikleri geniş yelpazedeki sektörlerin üretim ve tüketim süreçlerinde devrimsel bir değişim yaratıyor. Dijital enerji imkânlarının gelişmesi, daha eski teknolojilere sahip enerji santrallerinin dönüşümü konusunun da gündemde kalmasına neden oluyor. Bu dönüşüm, dijital teknolojilerin daha esnek ve uygun maliyetle hale gelmesiyle hızlanıyor.
#GEGeleceğe yönelik fütüristik filmler her zaman akıllarda yer edinir. Bunlardan bir tanesi var ki, akıllı şehir konseptinin ilk kez zihinlere kazandığı yapıtlardan biri. Bu film, Bruce Willis ve Milla Jovovich'in başrollerinde oynadığı 1997 yılı yapımı '5'inci Element'. Uçan araçların, birbirine bağlı nesnelerin, 3 boyutlu (3D) yazıcıların ve hatta uzayda kolonileşmenin anlatıldığı film, birçok açıdan 2050 yılındaki akıllı şehirleri hayal etmemizi sağlıyor. İşin aslına bakacak olursak 2050 yılına gelmeden akıllı şehir konseptleri artık kurulmaya başlandı.
#GETürkiye'de temiz enerjinin gelişimi için öncü çalışmalarını sürdüren GE Yenilenebilir Enerji ve Fina Enerji, iş birliklerinin kapsamını on yıl süreli Servis Anlaşması ile genişletmeye yönelik görüşmeleri tamamladı. Anlaşmaya ek olarak GE'nin Predix platformunda çalışan Dijital Rüzgar Santrali çözümleri iki yıllık bir deneme süresiyle sağlanacak.
#General Electric