Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin EXPO açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise; 2002- 2021 döneminde 32 milyar TL seviyesinden, geçtiğimiz yıl 306,4 milyar TL'ye yükselmiştir. Sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1,36 milyon tonu aşmış durumdadır" dedi.
#Cevdet YılmazBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaBolu'nun doğa harikaları Abant Gölü Milli Parkı ve Gölcük Tabiat Parkı’nın güzelliğine güzellik katan nilüferler ile Yedigöller Milli Parkı’ndaki endemik bitki türü Aubrieta’yı koparmanın cezası, 109 bin 593 lira. Tatilciler bitkilere zarar vermemeleri konusunda tabelalarla uyarılırken, orman muhafaza memurları da kontrollerde bulunuyor.
#BoluKastamonu, nedense sonbaharla özdeşleşen bir rota. Kastamonu’yu sonbaharda anmak gibi bir alışkanlığım olmuş benim de. Oysaki ilkbaharı bir başka güzelmiş, yazı bir başka... Küre ve Ilgaz dağları arasında kalan kentin yüksek kesimlerinde kendinizi İsviçre Alpleri’nde gibi hissedebilirsiniz ama şehri sadece zengin doğasıyla anmak da haksızlık. Bu nedenle önce merkezde, tarihe doğru bir gezintiyle başlayalım yolculuğumuza.
#HürriyetEge Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Dr. Ademi Fahri Pirhan'ın keşfettiği endemik bitki türü 'Allium İzmirense Pirhan', bilim dünyasına tanıtıldı. 'İzmir Soğanı' olarak adlandırılan ve Tire ilçesinde bulunan türün ülke ekonomisine fayda sağlayabileceğini belirten Pirhan, "Soğanlı bitkiler, tarımsal anlamda kullanılırsa ekonomik fayda sağlayabilir. Aynı zamanda bu bitki, içerik itibarıyla tıp ve ilaç sanayinde kullanılabilir" dedi.
#İzmir SoğanıEge Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Dr. Ademi Fahri Pirhan'ın keşfettiği endemik bitki türü 'Allium İzmirense Pirhan', bilim dünyasına tanıtıldı. 'İzmir Soğanı' olarak adlandırılan ve Tire ilçesinde bulunan türün ülke ekonomisine fayda sağlayabileceğini belirten Pirhan, "Soğanlı bitkiler, tarımsal anlamda kullanılırsa ekonomik fayda sağlayabilir. Aynı zamanda bu bitki, içerik itibarıyla tıp ve ilaç sanayinde kullanılabilir" dedi.
#İzmirBolu Yedigöller Milli Parkında yapılan çalışmalarda yeni bir endemik bitki türü keşfedildi. Bartın Üniversitesinde Öğretim Üyesi Dr. Bilge Tunçkol ve ekip arkadaşları tarafından keşfedilen bitkinin oldukça sınırlı bir alanda, bazaltik ve kireçtaşı kayalık habitatlarda bulunduğu ifade edildi. Bilim dünyasına kazandırılan bitki türü ile ilgili bilimsel yayın, dünyanın önde gelen prestijli dergilerinden olan “Phytotaxa”da yer alırken keşfedilen türün endemik bir bitki olarak koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.
#PhytotaxaTunceli Valiliği, merkez Aktuluk ile Pülümür Mamudan bölgelerinde yeni örtü yangınlarının başladığını duyurdu. Örtü yangının başlamasıyla birlikte bölgeye karadan ve havadan müdahale edildiği belirtilen açıklamada, "Kıymetli vatandaşlarımız, ormanlarımız yangın tehlikesi altında. Lütfen ormanlık alanlara girmeyelim" uyarısı yapıldı.
#TunceliTunceli Valiliği, merkez Aktuluk ile Pülümür Mamudan bölgelerinde yeni örtü yangınlarının başladığını duyurdu. Örtü yangının başlamasıyla birlikte bölgeye karadan ve havadan müdahale edildiği belirtilen açıklamada, "Kıymetli vatandaşlarımız, ormanlarımız yangın tehlikesi altında. Lütfen ormanlık alanlara girmeyelim" uyarısı yapıldı.
#HaberGazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Vural, Ankara’nın 400 endemik bitki türü ile bu alanda Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu belirterek, bunların 90’ının kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
#Yasemin KALYONCUOĞLU/AATürkiye'de yetişen pek çok endemik bitki türü vardır. Sevgi çiçeği de o endemik bitkilerden bir tanesidir. Sevgi çiçeği ile ilgili pek çok araştırma yapılmaktadır. Özellikle bu bitkiyi yetiştirmek isteyen kişiler Sevgi çiçeğinin bakımı nasıl yapıldığını merak etmektedirler. Peki Sevgi çiçeği nedir? Sevgi çiçeği özellikleri nelerdir? Sevgi çiçeği nasıl ekilir? Sevgi çiçeği evde yetiştiriciliği yapılabilir mi? Sevgi çiçeği faydaları nelerdir? İşte Sevgi çiçeği ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Sevgi ÇiçeğiKaradeniz, bozkır ve Akdeniz gibi farklı iklim kuşaklarına sahip olması; sıradağlar, ovalar, yaylalar, vadiler gibi çok çeşitli coğrafi özelliklere ev sahipliği yapması Anadolu’yu doğa açısından ayrıcalıklı ve eşsiz kılıyor. Bu ayrıcalığı yaşamanın en güzel yöntemiyse baharda yola düşmek. Bugünlerde rotanızı nereye çevirirseniz çevirin karşınıza çiçeklerle bezeli rengârenk kırlar çıkacak.
#GazetehaberleriGüneydoğu Asya’da bulunan Borneo adası, yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük 3. Adasıdır. Pek çok çeşitli bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan yağmur ormanları bulunmaktadır. Borneo adası nerededir, adaya nasıl gidilir, gezilmesi gereken yerler nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
Pandemi nedeniyle derslerin çevrimiçi yapılması ve sokağa çıkma kısıtlamaları bu yıl sömestir tatilini hem çocuklar hem de veliler için daha anlamlı kılıyor. 15 Şubat’ta derse dönene kadar maske, mesafe, hijyen kurallarına uyarak doya doya tatil yapmak ve eğlenmek onların hakkı. Jürimize tatilde çocuklarla gidilebilecek ve tüm ailenin dinlenme-eğlenme ihtiyacını karşılayabilecek otelleri sorduk.
#Çocukla Gidilecek OtellerBiz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#GazetehaberleriAksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul ile Doç. Dr. Mehtap Tekşen, Tuz Gölü'nün güney sınırlarında arazide endemik bitkileri inceledi. Doç. Dr. Seher Karaman Erkul, ''Tuz Gölü Havzası’nda bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde dünyada eşi olmayan 72 farklı endemik bitki türü tespit ettik" dedi.
#Tuz GölüAKSARAY Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul ile Doç. Dr. Mehtap Tekşen, Tuz Gölü'nün güney sınırlarında arazide endemik bitkileri inceledi. Doç. Dr. Seher Karaman Erkul, ''Tuz Gölü Havzası’nda bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde dünyada eşi olmayan 72 farklı endemik bitki türü tespit ettik" dedi.
#Doç. Dr. Seher Karaman ErkulAYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, yok olma riski taşıdığı için koruma altına alınan endemik bitki türü 'tülüşahın', kent içerisindeki doğal ortamda yetiştiği yeni bölge bulundu. Halk arasında 'Aydın Gaşağı' olarak da bilinen bitkinin çiçek açtığı alanın, Kuşadası Belediyesi tarafından koruma altına alınacağı öğrenildi.
#AydınBartın Üniversitesi’nde görevli Dr. Bilge Tunçkol, Küre Dağları Milli Parkı’nda Kastamonu Horma Kanyonu bölgesinde eğrelti türü olan yeni bitki keşfetti. Bitkiye 'Küçük Asya' anlamına gelen ‘Polystichum asiae-minoris’ adı verildi.
#BartınTuz Gölü, Türkiye’nin önemli göllerinden biridir. Özelliği ve yapısı dolayısıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin tuz ihtiyacını karşılaması bakımından önemli bir yere sahiptir. Tuz Gölü’nün nerede olduğunu öğrenip, gezi planına ekleyebilirsiniz. Tuz Gölü’yle ilgili merak ettiğiniz bütün bilgileri sizler için derledik
#Tuz Gölü NeredeGiresun ve Gümüşhane'de, 1867 yılında tespit edilerek Türkiye endemik bitki türü literatürüne giren ve 150 yıl aradan sonra 3 yıl önce Giresun'da yeniden görülen 'kandamlası' bitkisi bu yıl da kendini gösterdi. Endemik bitki türünü doğadan izinsiz koparmanın cezasının ise 75 bin TL olduğu açıklandı.
#Kandamlası Çiçeği