Kış gelip de havalar soğuduğunda biz çareyi üzerimize kalın bir şeyler giymekte, kaloriferi ya da sobayı yakmakta buluyoruz. Peki vahşi doğada yaşayan hayvanlar kışın soğuklarından nasıl korunuyor?
#HayvanlarTürkiye’nin en iyi kadın oyuncularından. Şehrazat, Feride, Azize... Ekranda birçok önemli karaktere can verdi. Şimdi mesleğe başladığı yılları düşününce “23 yaşında bu mesleğe girdiğimde şoka girdim, hakikaten çok şaşırdım” diyor. Eşi oyuncu Halit Ergenç’le ülkenin rüya çiftlerinden biri olarak görülüyorlar. Bergüzar Korel senaryosunu ilk okuduğunda elinden bırakamadığını söylediği; Kanal D’de yayımlanan ‘Annem Ankara’ dizisiyle karşımızda. Zuhal karakteriyle bizi 90’lara ışınlıyor, kendisi o yılları şöyle hatırlıyor: “Aklıma Nişantaşı’ndaki sobalı evimiz ve Halıfleksli odam geliyor. Jenerikteki gibi mavi bir teybimiz vardı ve en net aklıma gelen şey Nilüfer ve şarkıları.” Korel’le buluşuyor; hayatını, projelerini, anneliği ve evliliğini konuşuyoruz.
#Bergüzar KorelDoğayla iç içe, kalabalıklardan uzak bir hayat yaşamak birçoğumuzun hayali ve bu hayali gerçekleştirenlere özenmemek elde değil. Cecilia Blomdahl da o insanlardan biri. 9 yıldır dünyanın en kuzeyindeki yerleşimde yaşayan Blomdahl, hayatının inanılmaz detaylarını anlattı...
#Kuzey Kutup Dairesi29. BM İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP29) gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele edebilmelerine yardımcı olmak üzere 2035 yılına kadar “yılda 300 milyar dolar finansman sağlaması hedefi” konusunda anlaşmaya varıldı.BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Hem finansman hem de emisyon azaltma konusunda daha iddialı bir sonuç umuyordum." dedi.
#COP29Mirnas Grup kurucusu Fırat Atlıhan, eğitimden inşaata, turizme kadar birçok alanda başarılı projeler hayata geçirerek, hem bölgesine hem de ülkesine önemli katkılarda bulunuyor. Onun başarı hikayesi, genç girişimcilere ilham olacak nitelikte.
#1"Günler ne zaman uzayacak?" sorusunun bilimsel açıklamasına göre, 21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. Kış mevsiminin gelmesi ve havaların da artık erken kararmaya başlamasıyla beraber gündüzlerin ne zaman uzayacağı merak konusu oldu. Öte yandan merak edilen bir diğer konu ise en uzun gece ne zaman? sorusu oldu. İşte, birçok kişinin merakla araştırdığı o konular hakkında bazı bilgiler...
#GünlerAvrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yılının dünya tarihinin en sıcak yılı olabileceği konusunda uyardı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, “Bu, küresel sıcaklık kayıtlarında yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor” dedi.
#ABAvrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus’un verilerine göre, 2024 yılı küresel sıcaklık ortalaması açısından tarihi bir eşik atlıyor. Sanayi öncesi döneme kıyasla, bu yıl sıcaklık ortalaması 1.5 dereceyi aşarak kayıtlardaki en sıcak yıl olabilir. Bu eşik aşılmasına rağmen, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5 derece hedefine resmen ulaşılmadığı düşünülüyor. Çünkü bu hedef, uzun vadeli ortalamalara bakılarak değerlendiriliyor.
#AVRUPADAN HABERİngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre; yeni dönem stajyer doktorlar sıcak çarpması, dang humması, sıtma ve küresel ısınmanın sağlıktaki rolü gibi konular üzerine odaklanacak. Bu amaçla kurulan Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (ENCHE) kapsamında Glasgow Üniversitesi liderliğinde, İngiltere, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden 25 tıp fakültesinde 10 binden fazla öğrencinin eğitimine iklimle ilgili dersler eklenecek. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da Türkiye’de tropikal hastalıkların arttığına ancak tedaviyi uygulayacak uzman doktor olmadığına dikkat çekti.
#Dönem Stajyer DoktorlarMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye 2024 Yılı Erken İklim Değerlendirmesi' verilerine göre Ocak- Ağustos dönemi aylık sıcaklık ortalaması 16,8 derece ölçülen 2024, 1971'den bu yana gerçekleşen en sıcak yıl oldu. 136 merkezde aylık maksimum sıcaklık rekoru kırıldı, 8 ayda 900 ekstrem doğa olayı yaşandı. Türkiye'nin en önemli ekstrem doğa olayları 15-18 Ağustos'ta İzmir'deki orman yangını, 12 Şubat'ta Antalya'daki şiddetli yağış ve sel, 5 Temmuz'da Amasra'daki yıldırım düşmesi olarak kayıtlara geçti.
#MeteorolojiUkrayna son 24 saatte Rus ordusuyla 169 çatışmanın çıktığını, en sıcak çatışmaların Pokrovsk, Kurakhovsk ve Kupyansk yönünde yaşandığını bildirdi. Ülkenin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 29 kişinin yaralandığı öğrenildi.
#RusyaYazarımız Ebru Erke geçen hafta Japonya’ya gidip Türk çayını anlattı. Biz de kendisiyle buluşup çayımızı, kültürümüzdeki yerini, Japonya gibi çay gelenekleriyle meşhur bir ülkede Türk haftasında yaşadıklarını ve yeni markasını konuştuk.
#Melis YılmazTarihteki en sıcak yazın ardından gelen ‘Boris’ fırtınası, pek çok Orta Avrupa ülkesinde sel felaketine yol açtı. Acil müdahale ekipleri yükselen sularla başa çıkmakta zorlanırken yetkililer şiddetli yağmurların devam edeceği uyarısını yaptı.
#AVRUPAİklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?
#İklim DegisikliğiAtlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim Değişikliği