2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞGalataport’un hizmet vermeye başlamasıyla bölge tekrar hareketlenmiş, İstanbullular kültür-sanat, yeme-içme ve eğlence için rotasını Karaköy’e çevirmişti. Kısa süre önce de Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi İstanbul Modern buradaki yeni binasında kapılarını açtı. Çok önemli bir koleksiyona ev sahipliği yapan müze vesilesiyle semti ziyaret etmeyi planlayanlara yardımcı olacak bir rehber hazırladık. ‘Cool’ mekânlardan lezzetli restoranlara, butiklere ve tarihi yapılara uzandık...
#KaraköyOnlar Türkiye’nin en ünlü şefleri. Hepsinin mutlaka şık bir restoranı olmuş ya da halen var. Ama şu anda hepsinin baş tacı sokak lezzetleri; artık kimi dürümcü, kimi burgerci... Peki sokak yemekleri, şef restoranlarının tahtını sallıyor mu? ‘Fine dining’ diye bilinen üst düzey mutfağın pabucu dama mı atıldı, yoksa gönüllerinde, planlarında hâlâ yer tutuyor mu? Dürümde, burgerde, taco’da farkı nasıl yaratıyorlar? Zincirleşmek istiyorlar mı? Yakın zamandaki yeni projeleri neler? Akımın öncüsü şeflerle bir sofraya oturup enine boyuna konuştuk.
#Şef2012’de Newsweek dergisi kapaktan duyurmuştu: Cool İstanbul. Şimdi ise İstanbul’un sadece bir semti “cool” bulunuyor: Kadıköy. Time Out’un “cool semtler” listesine 43’üncü sıradan dahil olan Kadıköy’ü yakın zamanda New York Times da övdü, “minimum bütçeyle maksimum eğlence” diyerek... Vapura atladım ve yeni cool semtimizde neler var neler yok diye şöyle bir dolandım. Buyurun notlarıma...
#Onur Baştürk“Onlar beş senedir İstanbul’u dünya çaylarıyla buluşturuyorlar. Şimdi, Karaköy’den sonra açtıkları Moda şubelerinde son derece yenilikçi bir şey de deniyorlar. İlhamını çaydan alan, hatta bazen içinde çayın kendisinin de bulunduğu 35 çeşit çok farklı ve gıcır gıcır cheesecake yarattılar. Dem’in ortakları Eylül Görmüş-Ömer Çağatay ile şefi Merve Gül Şenol Özen’le bu tatlı hamleyi konuştuk.”
#Moda