Son dönemde, artan kiralarla birlikte uygun fiyata ev arayanlara bir de üniversite öğrencileri eklenince emlak dolandırıcılarının sayısı arttı. Yirmi yaşındaki üniversite öğrencisi Faati İlir Llapashtica o dolandırıcıların yeni kurbanı oldu. Llapashtica, sözleşme yaptıktan sonra 20 bin lira depozito ücreti verdi ama anahtarını teslim alamadı. Ev arayışında olan Özlem Yel ise, 'Site üzerinden şu anda da ev arıyorum. Bugün bir dolandırıcılık yaşayacaktım ki, ramak kala döndüm.' dedi.
#İstanbulAnkara'da, polisin 3 katlı villaya düzenlediği operasyonda, 470 kök esrar maddesi elde etmeye elverişli 'Hint keneviri bitkisi' ve bu bitkiyi yetiştirmede kullanan düzenekler ele geçirildi, 3 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden M.Y.'nin İran'da böbreğini satıp, elde ettiği parayla villada uyuşturucu imalathanesi kurduğu belirlendi.
#ANKARAİstanbul Başakşehir'de kendini emlakçı ya da mal sahibi olarak tanıtan Erdal İ.'nin, yabancı uyruklu çok sayıda kişiyi dolandırdığı öne sürüldü. Mağdurların 20'den fazla olduğu belirtilirken, Erdal İ. 4 kişiden yaklaşık 500 bin dolar kapora alarak kayıplara karıştığı iddia edildi. Şikayetçi olan mağdurlardan bazıları, Erdal İ.'nin emlak ofisinin camlarına "hırsız" yazısı yapıştırdı.
#İstanbulBAŞAKŞEHİR'de kendini emlakçı ya da mal sahibi olarak tanıtan Erdal İ.'nin, yabancı uyruklu çok sayıda kişiyi dolandırdığı öne sürüldü. Mağdurların 20'den fazla olduğu belirtilirken, Erdal İ. 4 kişiden yaklaşık 500 bin dolar kapora alarak kayıplara karıştığı iddia edildi. Şikayetçi olan mağdurlardan bazıları, Erdal İ.'nin emlak ofisinin camlarına "hırsız" yazısı yapıştırdı.
#BaşakşehirAylardır internetten kiralık ev arayan genç kadın, istediği lokasyonda tam bütçesine uygun bir ilan gördü. Emsallerinin fiyatı neredeyse iki katıydı, kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu düşünüp hemen ilan sahibini aradı ama ev için o kadar çok arayan vardı ki kriterlere uygun bir kiracı mı diye sıraya alındı. Şans yüzüne güldü ve artık çok istediği dairede o oturacaktı. Hiç tereddüt etmeden bir kira bedelini depozito olarak ödedi ama ilan sahibi o günden sonra kayıplara karıştı. İşte size film gibi bir dolandırılma hikayesi…
#Emlak Dolandırıcılığıİstanbul’da, internet ve radyolarda “Kimliği getir daireyi götür” şeklinde ilanlar verip, kurdukları paravan emlak ofisleri üzerinden 100 milyon TL’lik vurgun yapan 30 kişilik emlak çetesi çökertildi. Çete üyelerinin tarla olan arazileri arsa olarak sattıkları, hayali daireler için kaparo aldıkları, düşük metrekareli evleri yüksek metrekare olarak gösterdikleri, ipotekli daireleri sattıkları anlaşıldı. Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, Beylikdüzü, Esenyurt’ta emlak dolandırıcılığı olaylarının artış göstermesi üzerine planlı çalışma başlattı. Polis yaptığı araştırmada vurgun olaylarının organize bir çete tarafından yapıldığını tespit etti. Çete, Beylikdüzü ve Esenyurt bölgesinde emlak alışverişinin yüksek olmasını nedeniyle bu bölgeyi hedef seçmişti. Normal inşaat-emlak firması görünümünde bir ofis açan çete, güvenli olduğunu hissettirmek adına kadın elemanlar çalıştırıyordu. Organizasyonu yöneten kişiler bu ofislere hiç gelmedi. Örgüt lideri tarafından verilen talimatlar doğrultusunda tarla olan yerler arsa olarak satıldı. Düşük metrekareli daireler yüksek metrekare olarak gösterilip satıldı. İpotekli daireler müşterilere satıldı. Orta kat bir daire gösterilip bahçe katı satıldı. Ağlarına kurban düşürmek için internete ve radyolara “Kimliği getir daireyi götür” ilanları verdi. Çete, satıştan önce kaparo alıyordu. Satış sırasında da satışta problem çıktığını söyleyerek kaparoyu geri ödemiyordu. Çete bu yöntemlerle çok sayıda kişiyi 100 milyon TL dolandırdı.Yapılan tespitlerin ardından Esenyurt’ta 24, Avcılar’da 4, Küçükçekmece‘de 2, Beylikdüzü, Başakşehir ve Arnavutköy’de birer adrese, 32 şüphelinin yakalanması için operasyon başlatıldı. 30 kişi gözaltına alındı. Aramalarda, 20 tapu, 40 çek ve senet, 35 telefon, çok sayıda bilgisayar belleği, çok sayıda taşınmaz gayrimenkul satış sözleşmesi, müşteki şahısların isimlerinin ve müştekilerden dolandırılan meblağların yazılı olduğu notlar bulundu. Çetin AYDIN/İSTANBUL
#EmlakEsenyurt’ta kendilerini emlakçı gibi tanıtarak vatandaşları ev satma vaadiyle dolandıran 3 kişilik çete, Asayiş Büro ekiplerince çökertildi. Dolandırıcılar sevk edildikleri mahkemece tutuklanırken, yetkililer vatandaşları emlak dolandırıcıları konusunda uyardı.
#DolandırıcılıkSahte ilanlarla dolandırıcılığın önüne geçmek için yapılan düzenleme sözde emlakçıları durduramadı. Emlak ilan sitelerine düşük fiyatlarla hayali evler ekleyenler, tüketicileri ağına düşürmeye devam ediyor. Kimi kaparo dolandırıcılığı yapıyor, kimi de satış ofisine çağırıp başka ev pazarlamaya çalışıyor. İlan girişlerinde kimlik doğrulamanın yetmediğini, yetki belgesi de istenmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, bir diğer riskin sosyal medyadaki ilanlar olduğuna dikkat çekiyor.
#Sahte İlanİlan sitelerine gelen düzenleme sonrası sahte ilanlar silinmeye başlandı. Sektörün en çok bilinen üç ilan sitesinde dahi ‘satılık konut’ kategorisindeki düşüş 15 bini buldu. Yine bu sitelerdeki tüm emlak ilanları ve kiralıklarla düşüşün 25 bini aştığı belirtiliyor. Sektör temsilcileri düzenleme ve denetimlerle yanıltıcı ilanların sona ereceğini, dolandırıcılıkların önüne geçileceğini dile getirirken, sahte ilanların sosyal medya platformlarına kayabileceği uyarısında bulunuyor.
#GayrimenkulGayrimenkul ve ikinci el araç ilanlarıyla ilgili yapılan düzenlemeyle kimlik doğrulama zorunluluğu yürürlüğe girdi. Fiyat istikrarına katkı sağlaması amaçlanan düzenlemeyle ilgili İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "1 Kasım itibari ile yürürlüğe girdi. Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin sahibiyim diye verdiği ilanlar hepsi şu an da silinmeye başladı. Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı" dedi.
#Emlak20 yıl içinde 7 farklı kimliğe bürünüp 4.5 milyon sterlin değerinde bir vurguna imza atan 45 yaşındaki Jody Francis Oliver suçlarını itiraf edip 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İngiliz medyası adamın akılalmaz hikayesini mercek altına aldı.
#Jody Francis OliverSahte ilanlarla yapılan dolandırıcılıklar ve spekülatif fiyat artışları Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Kasım ayında yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle, ilan sitelerinde kimlik doğrulaması yapmadan gayrimenkul ve araç ilanı verme dönemi bitiyor. Buna göre, şahısların kendisine, birinci veya ikinci dereceden akrabasına ait olmayan ilanları yayınlaması yasaklanırken, işletmelerin de yetki belgelerini doğrulaması gerekiyor. Uymayana ihlal başına 100 bin TL’ye kadar ceza var. Biz de düzenleme öncesi yaşanan sıkıntıları ve atılan adımları mercek altına aldık. İşte tüm yönleriyle sahte ilan düzenlemesi...
#Ticaret Bakanlığı2 Temmuz 2023 ile 2 Temmuz 2024 tarihleri arasında kiracılara en çok yüzde 25 zam yapılacağı açıklandı. Uygulamadan memnun olmayan ev sahipleri zam sınırına takılmamak için ilanları geri çekti ve beklemeye geçti. Bugünlerde yapılan kiralamada yıllık artış dönemi uygulama kapsamında olacağı için 2 Temmuz sonrası bekleniyor. Kimi ev sahipleri de anlaşılsa dahi sözleşmeye ileri bir tarih yazarak yüzde 25 sınırından kaçıyor.
#KiracıTürkiye çapında emlak ve devre mülk dolandırıcılığı yaptığı belirlenen şebekeye operasyon düzenlendi. Sabah erken saatlerde başlayan operasyonda şu ana kadar 85 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Şüphelilerle birlikte aralarında son model bir Ferrari marka otomobilinde bulunduğu onlarca lüks otomobile el konduğu belirtildi. Şüphelilerin yaptıkları dolandırıcılık olaylarından kazandıkları paralarla 24 lüks ev aldıkları iddia edildi. Mağdur olduğunu belirten bir kişi, " Bir odayı 50 kişiye satıyorlar. Benim şu anda 1 milyon liraya yakın zararım var" dedi.
#Emlak DolandırcılığıTürkiye çapında emlak ve devre mülk dolandırıcılığı yaptığı belirlenen şebekeye operasyon düzenlendi. Sabah erken saatlerde başlayan operasyonda şu ana kadar 85 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Şüphelilerle birlikte aralarında son model bir Ferrari marka otomobilinde bulunduğu onlarca lüks otomobile el konduğu belirtildi. Şüphelilerin yaptıkları dolandırıcılık olaylarından kazandıkları paralarla 24 lüks ev aldıkları iddia edildi. Mağdur olduğunu belirten bir kişi, " Bir odayı 50 kişiye satıyorlar. Benim şu anda 1 milyon liraya yakın zararım var" dedi.
#İSTANBULAdana merkezli 33 ilde devre mülklerini satmak isteyen kişileri 20 milyon TL dolandıran şüphelilere yönelik operasyonda gözaltına alınan 57 şüpheliden 12’si tutuklandı. Tutuklanan şüphelilerden Okan Onat’ın operasyondan 2 gün önce yerel bir haber sitesine verdiği röportajda devre mülk dolandırıcılığı uyarısı yaptığı ortaya çıktı.
#AdanaGeçtiğimiz aylarda yayımlanan bir rapor, şirketlerde görülen hile, hata, yolsuzluk ve suistimal gibi vakaların mali boyutunu çarpıcı verilerle ortaya koydu. Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği (ACFE) tarafından hazırlanan Mesleki Dolandırıcılık 2022 raporunda, şirket içi hilelerin şirket gelirlerinin yüzde 5’ine mal olduğu belirtildi.
#Fikriye AslanEmniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığınca örgütlü şekilde mali suç işleyen gruplara yönelik sabah saatlerinde 43 ilde eş zamanlı “Dümen Operasyonu” başlatıldı. Operasyon kapsamında mali suç örgütleri üyesi 226 şahıs hakkında gözaltı kararı bulunurken, 176 kişi gözaltına alındı. 268 şahıs ise ifadelerine başvurulmak üzere Emniyete davet edilecek. CNN TÜRK İstihbarat Şefi Nihat Uludağ canlı yayında operasyonun detaylarını ve dolandırıcıların akılalmaz tekniklerini aktardı.
#Dümen OperasyonuDolandırıcıların son kurbanı ünlü teknik direktör Bülent Uygun oldu. Kendisini televizyon kanallarında DNA uzmanı olarak tanıtan Ulaş Birihan isimli kişinin, "Milli Emlak Genel Müdürü akrabam" diyerek güven telkin edip teknik direktör Bülent Uygun dahil onlarca kişiyi arsa alma vaadiyle dolandırdığı ortaya çıktı.
#Bülent Uygun