Son günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetTürkiye, arka arkaya işlenen kadın cinayetleri ile saldırıları konuşuyor. Diyarbakır’da Narin’in kaybolması ve cinayete kurban gittiğinin anlaşılması ile başlayan zincir, İstanbul Ümraniye’de 26 ayrı suç kaydı olduğu öğrenilen 19 yaşındaki Yunus Emre G.’nin polis Şeyda Yılmaz’ı şehit etmesi, Beyoğlu’nda genç bir kadının sokak ortasında 2 erkek tarafından duvara sıkıştırılıp taciz edilmesi ve de Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in yarım saat ara ile hayatının baharında iki genç kadını vahşice katletmesi ile devam etti.
#Kadına ŞiddetKarşı cinsle romantik ya da cinsel ilişki kuramayan ve bunun sorumlusu olarak kadınları gören erkekler sosyal medya platformlarında bir araya geliyor. Kadınlara yönelik saldırganlık ve şiddet içeren bir dili benimseyen ve ‘incel’ olarak adlandırılan bu topluluklar bir altkültürken giderek etkin hale geldiler. Nedenlerini siyasetbilimci Prof. Dr. Alev Özkazanç’la konuştuk.
#Meltem Fıratlıİngiltere bu aralar Instagram’ın süresiz olarak yasaklanmasını konuşurken gelin sürece şöyle bir göz atalım. Hatırlarsanız 2017 yılında yine İngiltere’de “İntihar vakalarında sosyal medyanın etkisi” konulu bir araştırma yapılmış, Instagram’ın “Ruh sağlığını en kötü etkileyen platform” olduğu sonucu çıkmıştı.
#InstagramABD’nin California eyaletinde 22 yaşında hâlâ bakir olduğu gerekçesi ile altı kişiyi katleden Elliot Rodger’ın ailesine gönderdiği manifestoda kadınlara karşı nefretinin kaynağı olarak tanımladığı ilk aşkı 20 yaşındaki model Monette Moio’nun, katili en son 10 yaşındayken gördüğü ve onu tam olarak hatırlayamadığı ortaya çıktı.
#AbdABD’nin California eyaletinde önceki gün ‘Hunger Games’ (Açlık Oyunları) filminin yönetmen yardımcısı Peter Rodger’ın oğlu olan 22 yaşındaki Elliot Rodger’ın katlettiği 6 kişinin kimlikleri açıklandı. Rodger’ın katliamdan önce ailesine 140 sayfalık bir elektronik posta göndererek katliam yapacağının sinyallerini verdiği de ortaya çıktı.
#SaldırıCuma günü arabasına binip sokaktaki insanlara ateş açan 22 yaşındaki Elliot Rodgers'in, olaydan önce üç kişiyi bıçakladığı saptandı. Katil geriye korkunç planını tasarladığı 140 sayfalık bir yazı ve video görüntüsü bıraktı. Babası olan ünlü Hollywood rejisörü Peter Rodgers, aiilelere başsağlığı diledi.
ABD'nin California eyaletinde Santa Barbara Üniversitesi öğrencisi 22 yaşındaki Elliot Roger, sosyal medyada 'intikam alacağım' diye video yayınladıktan sonra ölüm saçtı. Üniversite yerleşkesinde, düşük bir hızla ilerleyen otomobili içinden rastgele ateş eden Elliot Roger, 6 kişiyi öldürdü, 7 kişiyi de yaraladı. Polislerle çatışmaya da giren Elliot Roger, otomobili içinde başından vurulmuş olarak ele geçirildi. Olay yerinde yaşamını yitiren Roger'ın polis tarafından mı vurulduğu yoksa intihar mı ettiği kesinlik kazanmadı. İngiltere doğumlu ve İngiliz vatandaşı olan Elliot Rodger’ın babasının Hunger Games filmlerinin yönetmen yardımcısı Peter Rodger olduğu ortaya çıktı. Elliot Rodger'a otizmin ileri bir türü olan Asperger Sendromu teşhisi konulduğu, bu nedenle de sosyal etkileşimde zorluk çektiği belirtiliyor.Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK /DHA
#Abd