Yazının başlığını “Nereden çıktı bu üçlü salgın meselesi?” diye de koyabilirdim ama hem sizleri gereğinden fazla korkutmamak hem de “sonbahar-kış virüsü salgınları”nın matematiğini az da olsa bilen bir uzman olarak son günlerdeki bu virüs kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonu sayısındaki artışın pek de şaşırtıcı ya da sürpriz olmadığını söyleyebilirim.
#İnfluenza/GripTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Kızıldeniz göçmeni ‘Rhopilema Nomadica’ türü denizanasının Doğu Akdeniz kıyılarında aşırı artış gösterdiği uyarısında bulundu. Bu türün balıkçılık, turizm ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu belirtilerek, 'Lütfen dikkatli olalım, temastan kaçının' uyarısı yapıldı.Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle temas edildiğinde yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama etkilerin görülebildiğini belirten TÜDAV, "Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir" dedi.
#AntalyaBenim mutfağımda hep başroldedir kuruyemişler... Ekmeğe; kırmadan, bolca fındık ekliyorum. Kış keki yapıyorsam, mutlaka içine ceviz koyuyorum. Yoğurtlu mezelere ve salatalara da Antep fıstığı veya yerfıstığı farklı bir doku katıyor. Bademin, cevizin ve fındığın en lezzetlisini bulabildiğimiz ülkemizde, onları sadece atıştırmalık olarak yemek sizce de haksızlık olmaz mıydı zaten?
#Kuruyemişİstanbul'dan Bursa'ya yolcu taşınan deniz otobüsünde, yanına oturan G.Ş. (33) adlı kadını uyurken taciz eden Yusuf Yıldırım (50), yolcular tarafından yakalanıp, özel güvenlik görevlilerine teslim edildi. Şikayet üzerine deniz otobüsünün rotası değiştirildi ve Yıldırım, Yalova'da polise teslim edildi. 'Çocuğa istismar'dan aranan Yıldırım, 'cinsel istismar'dan sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
#Deniz OtobüsüEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, son 15 günde koronavirüs vaka sayılarında 3-5 kat artış yaşandığını belirterek, "Son 15 gündür hastaneye yatırmak zorunda kaldığımız ve yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımız mevcut. Dolayısıyla kırmızı alarm vermeye başladık" dedi. 40 yaş altı vakalarının çok yoğun olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Savaşçı, 65 yaş üstüne de dikkati çekerek, "Özellikle 65 yaş üzerinde de 2 doz inaktif aşı yapanlar da hastalanmaya, yoğun bakıma yatmaya başladı" diye konuştu. Çocuklarda da vaka sayılarının arttığını söyleyen Savaşçı, okul servisleriyle ilgili uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı'nca, Kurban Bayramı'nda hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları (zoonotik) önlemek için kurbanlık hayvan nakli ve alımından etlerin tüketilmesine kadar, sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesinin büyük önem taşıdığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan uyarıda ''Belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda, hijyenik koşullarda, ehil insanlar tarafından kesilmesi gereken kurbanlık hayvan, mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olmalı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının yoğun görüldüğü yerlerde hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına çıplak elle temas edilmemeli, mutlaka eldiven kullanılmalı ve gerekli koruyucu önlemler alınmalı'' denildi.
#Sağlık BakanlığıKontaminasyon sağlıkçıların ve doktorların çok duyduğu ve iyi bildiği bir kavramdır. Aynı zamanda kontaminasyon genel olarak resmi bir kullanım alanına sahiptir. Bu nedenle günlük hayatta çok da sık kullanılan bir kavram değildir. Kontamine nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kontamine Nedir?Her yaşta kişinin karşılaşabileceği kuyruk sokumu ağrıları hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, Şiddetli belirtilerin görüldüğü ve tedavi edilmezde kronik ağrılara sebep olan kuyruk sokumu ağrılarının nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Kuyruk Sokumu AğrılarıMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 15 Şubat'ta kademeli yüz yüze eğitimin başlayacağının duyurulmasının ardından Türkiye genelindeki köy okulları, okul idarecileri, öğretmen ve hizmetlilerin çalışmalarıyla yüz yüze eğitime hazır hale getirildi.
#Köy OkuluMilli Eğitim Bakanlığınca, 15 Şubat'ta kademeli yüz yüze eğitimin başlayacağının duyurulmasının ardından Türkiye genelindeki köy okulları, okul idarecileri, öğretmen ve hizmetlilerin çalışmalarıyla yüz yüze eğitime hazır hale getirildi.
#Köy OkullarıKLİNİK Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından yapılan araştırmayla cep telefonu yüzeyinden alınan sürüntü örneklerinde, hastalık yapma riski bulunan patojen bakteriler tespit edildi. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, cep telefonlarında tahmin edilemeyecek kadar bakteri bulunduğuna dikkat çekerek, "İşin ilginç tarafı; cep telefonu üzerinde üreyen bakteri sayısı, tuvaletteki klozetten daha fazladır" dedi.
#Prof. Dr. Recep TekinKışın kendine özgü yıpratıcı şartlarına; içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi sürecinde hijyenik alışkanlıkların değişmesi, aşırı ve yanlış temizlik, kullanılan dezenfektan ürünler, kolonyalar ve uzun süre değiştirilmeyen maskeler de eklendiğinde cilt sağlığımız kaçınılmaz olarak olumsuz etkileniyor. Bu nedenle pandemi sürecinde önlem almaya çalışırken yanlış uygulamalardan da kaçınmak gerekiyor.
#Cilt BakımıSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, yılbaşını evde geçirenlerin tercih ettiği gıda maddelerinin başında gelen kuruyemişlerle ilgili ‘bulaş’ riskini değerlendirdi. Çalışkan, "Kuru gıdaların koronavirüs açısından bulaşma riski bulunmamaktadır. Ancak karaciğer kanserine neden olan aflatoksini maddesinin risklerine karşı bildiğiniz ve güvendiğiniz yerlerden almalısınız" dedi.
#AnkaraSarılmanın, el ele tutuşmanın, öpüşmenin hatta tokalaşmanın hayatımızdaki önemini, ‘fiziksel temas’ sağlığımız için tehdide dönüşünce anladık. Koronavirüse yakalanmamak önceliğimiz ama dokunamamak da bizi derinden etkiliyor. Uzmanlara göre dokunmaya da sarılmaya da hava, su kadar muhtacız.
#GazetehaberleriSonbahar mevsimi pek çok alerjik hastalığı da beraberinde getiriyor. Gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikâyetlerin habercisi olan mevsimsel göz alerjisi de bunların başında geliyor. Prof. Dr. Budakoğlu, “Her göz kızarıklığı Covid-19 anlamına gelmiyor” dedi.
#GÖZSivas'ta yaşayan Seyfullah İkbal Aktaş (21), koronavirüs sürecinde, insanların sıklıkla dokunduğu yerlere çıplak elle temaslarını engellemek için ’parmakmatik’ ismini verdiği aparat üretti. Aktaş, ATM kullanırken bu fikrin aklına geldiğini belirterek, talep halinde seri üretime geçmek istediğini söyledi.
#ParmakmatikEvden çıktığımız andan itibaren birçok enfeksiyon ajanına maruz kalıyoruz. Asansörler, merdiven korkulukları, kapı kolları, çalıştığımız yerler ve dokunduğumuz her yerde birçok enfeksiyon ajanına ve virüse maruz kalıyoruz. Dezenfektan, kolonya, sabun ve temizlik malzemelerinin bu dönemde daha fazla kullanılması ellerde egzama, kuruma, çatlama ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, pandemi döneminde el bakımını anlatıyor.
#Dezenfektan KullanımıProf. Dr. İsmail Balık, gözlemleri doğrultusunda, “Ankara’da son zamanlarda başlayan artışın en önemli nedeni, kapalı ve açık alan fark etmeksizin kurallara uymayan gençlerin ailelerine ve yakınlarına bu virüsü taşımış olması” dedi ve açık alanda da tedbirsiz davranılması durumda bulaş riski olabileceğine dikkat çekti.
#ANKARA