Sonbahar mevsimi memleketin dört bir yanında hep tablo gibi güzel manzaralarla gelenleri karşılar, yaşayanları bereketiyle mutlu eder. Doğu Karadeniz’de Kaçkarlar ve Şavşat bölgeleri de sonbaharın en güzel hallerini görebileceğiniz mekânlara ev sahipliği yapar. Doğanın zenginliğini cömertçe sergilediği günlerde, Karadeniz’in en sakin yaylalarını, çalıların ikram ettiği meyveleri yiye yiye gezelim mi?
#Uğur BiryolYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaYaz tatili dendi mi akla hemen deniz, kum ve güneş üçlüsü gelir. Ama hem pandemi hem de müsilaj insanları doğanın içinde tatile yönlendirmiş durumda… Biz de uzmanlara bu yıl kamp atılacak, bungalov ya da butik otellerde hatta Tiny House’larda da konaklama yapılabilecek yaylaları sorduk. 5 bölge ve 14 şehirden harika 22 yaylayı hurriyet.com.tr’ye anlattılar…
#YaylalarKar, büyük şehirde zorluk, doğadaysa tadına doyulmaz bir güzellik. Jürimize istersek parkurunuzu günübirlik planlayabileceğimiz, istersek konaklayıp kar keyfini kısa bir kaçamakla taçlandırabileceğimiz yerleri sorduk. O etkileyici beyaz örtüye özlemimizi giderecek 10 rotayı sıraladık.
#BoluDoğu Karadeniz’de eylül ayının son haftasından itibaren kasımın ortalarına kadar devam eden sonbahar, zirvelerden başlayıp alpin çayırlardan vadi tabanına inen bir görsel şölen sunuyor. Yaylacılara artık dönün diyen çiğdemi, kokulu üzüm ‘isabella’dan yapılan ‘Laz muhallebisi’ni, kızıllaşan yapraklarla yaşlı ormanları, zorlaşan patikalarıyla Avusor Yaylası’nı ve yaylalardaki göç heyecanını yerinde görmenin tam sırası.
#Avusor YaylasıYaz aylarıyla birlikte Karadeniz’in zirvelerindeki yaylalarda binbir çeşit çiçek açar. Engebeli ve dik arazide kıvrılarak uzayan yollarda bulutların üzerine doğru yolculuğunuz sırasında size eşlik eden civanperçemi, kurtpençesi, tavşancılotu, yumak çiçekli çançiçeği, ala körigen, ahududu… Şehirlerin karışık ve gri hayatından uzaklaşıp Kaçkar Dağları silsilesinde yol alırken görebileceğiniz en çiçekli yaylaları derledik.
#Karadeniz YaylalarıKaradeniz Bölgesi'ni her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ederken, huzur, sessizlik ve yeşil doğayı arayanların yeni adresi Elevit Yaylası oluyor. Kaçkar Dağları'nın eteklerinde deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikteki yayla, yeşil doğası, endemik bitki örtüsü ve faunasıyla, ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor.
#SeyahatKaradeniz Bölgesi’ni her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ederken, huzur, sessizlik ve yeşil doğayı arayanların yeni adresi Elevit Yaylası oluyor. Kaçkar Dağları’nın eteklerinde deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikteki yayla, yeşil doğası, endemik bitki örtüsü ve faunasıyla, ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor. Elevit Yaylası, doğal güzelliğiyle bilinen Ayder Yaylası'na rakip oldu
#Elevit YaylasıBaharda memleketin her yerinde mevsim dönüşümünü izlemek insana keyif verir. Ancak yeşilin elli tonu memleketi Karadeniz’de, daha da içerilere girip özellikle Fırtına Deresi’nden Kaçkarlar’a uzanan hat üzerinde dolandığınızda, bahar sarhoşluğu sizi sarabilir. Çamlıhemşin’in yüksek dağ kesimlerinde bahar mevsiminin gelişi, mayıs sonu ile haziran ortalarıdır.
#KaradenizCemre havaya düştü ve bahar geldi kapımıza dayandı. Ilıman havanın etkisiyle rahat rahat gezmenin keyfini sürmek için tüm şartlar müsait. Yılın temposu sizi hafiften yorduysa ve hatta şimdiden tatil hayali kurmaya başladıysanız sizlere yurtiçi ve yurtdışı çok güzel bahar önerilerimiz var.
#ŞirinceKaradeniz’de bölge insanını ayağa kaldıran ve kısaca ‘Yeşil Yol’ olarak adlandırılan 2 bin 600 kilometrelik projede, 2’nci ve 3’üncü öncelikli yol olarak yer alan ‘mor ve mavi’ güzergâhlar da çevreye zararları açısından eleştiriliyor. Uzmanlar, en büyük zararın en yoğun turizm merkezlerinin yer alacağı 1’inci öncelikli Yeşil Yol’da meydana geleceğini, 2’nci öncelikli yol olan mor ile 3’üncü öncelikli yol olan mavi güzergâhın da bölge doğasına zarar vereceğini savunuyorlar. Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’nda detaylı olarak gösterilen üç güzergâh, 8 ayrı ildeki 38 turizm merkezini birbirine bağlayacak.
#KaradenizKaradeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası'na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası'na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı. Durumu haber alınca bölgeye hareket eden yöre sakinleri, arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi yolu kestiği için yaylaya gidemeyince, insan zinciri ile taş taşıyarak yeni bir yol oluşturdu. Samistal Yaylası'na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı.Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası'ndan geçirilmek istenen Yeşil Yol Projesi'ne karşı çıkanların tepkileri artarak sürüyor. Yeşil Yol güzergahı üzerinde yöre sakinlerinin nöbet tutması nedeniyle çalıştırılamayan iş makineleri, bu kez Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan gelen komando birlikleri nezaretinde Samistal Yaylası'na getirildi. Durumu haber alan bölge sakinleri, dün sabah erken saatlerde araçlarla yaylaya doğru yola çıktı. Ancak grup, Elevit Yaylası'nda arızalandığı iddiasıyla bırakılan İl Özel İdaresi'ne ait iş makinesi yolu kestiği için geçiş yapamadı.
#RizeliKARADENİZ Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı. Durumu haber alınca bölgeye hareket eden yöre sakinleri, arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi yolu kestiği için yaylaya gidemeyince, insan zinciri ile taş taşıyarak yeni bir yol oluşturdu. Samistal Yaylası’na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı. Dozerin geçeceği güzergahın önüne elinde sopasıyla oturan Havva Bekar, ''Yaylaların yolu birleşmeyecek. Kesinlikle istemiyoruz. Vali bize çapulcu diyor. Biz çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz. Vali, Kaymakam kimdir?Ben, ben, ben, halkım ben'' diye isyan etti.
#RizeRize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, Kaçkar Dağları’nın eteğindeki Çat Vadisi’nde ağustos ahududu (frambuaz) zamanı. Yayla yollarının kenarını kaplayan çalılarda her gün sepetler dolusu ahududu ve bögürtlen olgunlaşıp meraklısını bekliyor. Sahiller sıcaktan kavrulurken, Çat civarında çıkacağınız serin yürüyüşlerde çivit rengi dağ göllerini, uçsuz bucaksız ormanları, dereleri ve birbirinden güzel kır çiçeklerini keşfedebilirsiniz.
Büyük kentlerin bunaltıcı sıcakları bu yıl Karadeniz yaylalarına ilgiyi artırdı. Yıllardır yaylaların fotoğrafını gören, merak eden birçok tatilci rotasını sıcaktan kavrulan güney sahilleri yerine Karadeniz’e çevirdi. Okurlarımızdan Türkan Turgut ve Mücevher Kenar da geçen ay Doğu Karadeniz turuna çıktı ve izlenimlerini Hürriyet Seyahat okurlarıyla paylaştı. Karadeniz yaylaları, yeşili, bulutları, yağmuru özleyenler için eylül sonuna kadar cazibesini koruyor.
Karadeniz dendiğinde akla hırçın dalgalı denizinden çok yaylaların gelmesi biraz da yazın insanı nefes alamaz duruma getiren boğucu sıcağı yüzünden değil mi? Evet, Karadeniz demek yayla demek ve yayla da yüksek tepelerde özgürce salınmak... Sadece biz değil, çiçekler de, hayvanlar da, böcekler de özgür yaylalarda… Hangi yaylada ne yapılır rehberimize bakmadan yola çıkmayın.
#Uğur BiryolKaradeniz’in hırçın dalgalarıyla buluşan, çay ve fındık denince akla ilk gelen şehrimiz Rize; doğal güzellikleri ile de herkesi kendine hayran bırakıyor. Yaz aylarında yaylaya çıkılan, kış aylarında ise kar manzaralı kahvaltılara gidilen Rize; gidenlerin damağında, gitmeyenlerin ise aklında kalıyor. Peki, Rize’nin ilçeleri neler ve hangi bölgede? İşte Rize hakkında tüm merak ettikleriniz ve sizin için derlediğimiz Rize gezi rehberi.
#Rize İlçeleriÇamlıhemşin'de geçirdiğim dört gün boyunca geçmişteki tecrübelerden de faydalanarak bir rehber oluşturmayı başardım. Doğu Karadeniz, Türkiye'nin ciddi bir değeri. Gezdikçe, keşfettikçe, gördükçe ülke sevginizi artırır ve doğaya âşık olmanızı sağlar. Bu mükemmel coğrafyayı sizler de görün diye deli dolu bir rehber hazırladım. Hadi beraber bakalım...
#RizeYayla dersin akla önce Pokut gelir, Ayder gelir. Bal dersin aklına Anzer gelir. Fırtına Deresi’nin gürüldeyişini nerede duysan için gider; aklına yine o gelir. En çok demli bir çay içtiğinde adını anasın gelir. Tabii ki Rize’den bahsediyorum. Yeşilin yuvasından, Karadeniz’in anlatılmaz yaşanır şehri Rize’den… Madem anlatılmaz, neden yazdın o zaman derseniz; yolunuz düştüğünde size rehber olacak 10 adımı yazdım. Sizin için Rize vakti geldiğinde, bilmeniz gerekenler listesi hazır olsun.
#Karadeniz