Çanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı, 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda su seviyesi, yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 32,3 seviyelerine düştü. Çanakkale Belediyesi, encümen kararıyla su tüketimine getirdiği kısıtlamayı 31 Aralık'a kadar uzattı.
#ÇanakkaleÇANAKKALE’de merkezin içme ve kullanma suyunu sağlayan Atikhisar Barajı’ndaki su düzeyi 54 milyon 115 bin metreküpten 28 milyon metreküpe düştü. Belediye, bunun üzerine geçen 2 Mart’ta, 31 Mayıs’a kadar geçerli olacak bazı kısıtlamalar getirdi. Ancak yeterli yağış olmayınca barajdaki su düzeyi yükselmedi, kısıtlama kapsamı 31 Ağustos’a kadar uzatıldı. Geçerlilik süresi uzatılan önlemler şöyle:
#1ÇANAKKALE Belediyesi, olumsuz iklim koşulları, yanlış kullanım gibi nedenlerle giderek azalan suya dikkat çekmek ve tasarruf bilinci aşılamak için kolları sıvamıştı: “Uygulayacağımız bazı kolay tasarruf yöntemleri ile tonlarca suyun boşa harcanmasını önleyebiliriz. Unutmayalım, hiçbir kaynak sınırsız değildir. Evde, musluklarımızdan akan suyun ömrü tasarruf ile uzar.”
#12021’de elektrik tüketiminin tamamı aynı fiyatla çarpılıyordu. Artık öyle değil. Fatura artık iki kademede değerlendirilecek. Mesela bir faturada 201 kilovat saat kullanımı var. 150 kilovat saat zamlı birim fiyatı olan 1.37 lira ile çarpılarak, geriye kalan 51 kilovat saat ise 2.06 lira dan çarpılacak. Peki, tüketicilere sunulan tek veya üç zamanlı tarife seçeneği ile faturaların ateşi söner mi?
#ANTALYAHAFTA sonu, sokağa çıkma kısıtlamasına karşın, yüzümüz güldü... Uzun süredir yolunu gözlediğimiz yağmur sonunda geldi. Bazı yerlerde ilk gece sıkıntı yaşandı ama genelde özlemişiz yahu yağmuru... Ben yine de bu yağmura karşın, susuzluk tehlikesine değineceğim. Çanakkale Belediyesi bir dizi önlem aldı bile. Başkan Ülgür Gökhan, “Su krizinin kapıda olduğunu” vurguladı, önlemlere uyulmasını istedi, “Tasarruflu kullanmamız şart” dedi. Ve Çanakkale Belediyesi’nin internet sitesinden özet:
#İzmirÇanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda 12 milyon metreküp su kaldı. Kuraklık nedeniyle barajda su miktarının iyice azalması üzerine harekete geçen Çanakkale Belediyesi, şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla araç, halı ve kilim yıkanmasını yasaklarken, sanayi tesislerinde kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesine, bahçe sulamalarının da mümkünse kuyu suyu kullanılarak ve damlama sistemi ile yapılması kararı aldı.
#ÇanakkaleÇanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda 12 milyon metreküp su kaldı. Kuraklık nedeniyle barajda su miktarının iyice azalması üzerine harekete geçen Çanakkale Belediyesi, şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla araç, halı ve kilim yıkanmasını yasaklarken, sanayi tesislerinde kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesine, bahçe sulamalarının da mümkünse kuyu suyu kullanılarak ve damlama sistemi ile yapılması kararı aldı.
#ÇanakkaleBaşkent Doğalgaz Dağıtım (Başkentgaz) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ Genel Müdürü Ahmet Yetik, son üç yılda Ankara'da ön ödemeli (elektronik) sayacını mekanik sayaçla değiştiren abone sayısının 50 bini aştığını belirterek, "Abonelerimizden bu işlemler için sayaç ücreti, değişim bedeli, hizmet ücreti gibi her ne ad altında olursa olsun hiçbir işlem bedeli alınmamaktadır." dedi.
#BaşkentgazAnkara’daki kartlı sayaçları, mekanik sayaçlarla değiştirmek istediklerini belirten Başkentgaz Ticari Direktörü Ahmet Yetik, “Kartlı sayaçlarda hizmet maliyeti çok fazla. 950 bin sayaç mekanik olsaydı, biz daha az maliyet harcamış olacaktık ve tarife geldiğinde EPDK’nın bize vermiş olduğu ‘Sistem Kullanım Bedeli’ daha düşük olacaktı” dedi.
#BaşkentgazBaşkentgaz, abonelerin gaz ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla yeni yılda kiosk modelini hayata geçirecek. Ankaralılar, günün 24 saati fatura ödeyip, gaz alabilecek. Başkent Doğalgaz Ticari Direktörü Ahmet Yetik, şu an merkezde 3 adet olan kiosk’ların sayısını 150’ye çıkararak, kentin geneline yayacaklarını söyledi.
#Kiosk ModeliBaşkentlilerin, ön ödemeli doğalgaz sayaçları için ödedikleri 300 doların akıbeti yılan hikayesine döndü. Vatandaşların, ‘güvence bedeli’ diye bildikleri 300 doların, 1996 yılında alınan ‘Büyükşehir Belediyesi İdari Encümen’ kararına göre ‘geri ödenmemek’ üzere verildiğini açıklayan Başkentgaz yetkilileri, karar yazısını bina girişlerine asmaya başladı.
Türkiye'nin değişik bir çok bölgesinden çok sayıda kişi bugünlerde aynı sorunu yaşıyor. Tatil dönüşü, gelen elektrik faturaları şaşkınlığa yol açıyor. Çok sayıda kişi evde olmadıkları halde, gelen faturanın normal zamanlara göre daha yüksek geldiği iddiasında. Tüketiciler, dağıtım şirketlerinin kendilerine bir açıklama yapamadıklarını kaydediyor.