Güncelleme Tarihi:
Başkentgaz’ın, “Sıklıkla arızalanıyor, vatandaş mağdur oluyor” gerekçesiyle kartlı sayaçların değişimiyle ilgili geçtiğimiz pazartesi başlattığı kampanyaya şu ana kadar 500 abone başvuruda bulundu. Değiştirilen kartlı sayaçların herhangi bir değeri olup olmadığı vatandaşın aklında soru işareti oluştururken Başkentgaz Ticari Direktörü Ahmet Yetik, “Hiçbir mali değeri yok, presleyip hurdaya atıyoruz, isterlerse vatandaşlarımızda kalabilir” dedi. Yetik, mekanik sayaca geçişte vatandaşın kârlı çıkacağını belirterek şu açıklamalarda bulundu:
HİÇBİR DEĞERİ YOK
“Değiştirdiğimiz kartlı sayaçların hiçbir değeri yok. Bu sayaçların satışını yapan firma bile geri almıyor. Çünkü teknolojileri eski, içindeki devreler, malzemeler bir işe yaramıyor. Bu sayaçlar için pres makinası aldık. Sayaçları makina ile ezerek hurdaya atacağız çünkü geri dönüşümü de yok. Eğer vatandaşlarımız isterse sayaçlar kendilerinde kalabilir.
FATURAYA ZAMLI YANSIYOR
Kartlı sayaçlarda ‘çapraz sübvansiyon problemi’ abonenin faturasına da zamlı bir şekilde yansıyor. Çünkü elektronik sayaç hizmetleri maliyeti fazla. Mekanik sayaç kullanan abone, kartlı sayaçtan dolayı gazı zamlı kullanıyor. Çünkü kartlı sayaç hizmetleri ‘Sistem Kullanım Bedeli’nin yükselmesine neden oluyor. 950 bin sayaç mekanik olsaydı biz daha az maliyet harcamış olacaktık ve tarife geldiğinde EPDK’nın bize vermiş olduğu ‘Sistem Kullanım Bedeli’ daha düşük olacaktı. Vatandaş daha ucuza gaz kullanacaktı. Bu maliyetlerden dolayı vatandaş pahalı gaz kullanıyor.
MALİYET DÜŞSÜN İSTİYORUZ
Kartlı-elektronik sayaçlarda birçok problem var. Kart problemleri, eksi gaz problemi, eksik-fazla gaz yükleme problemi endeks arıza, vana arızaları, zamdan etkilenme, kalibrasyon sonuçları ve pil problemleri gibi birçok sorun yaşanıyor. Bu konularda vatandaşlardan yüzbinlerce arıza şikayeti alıyoruz. Mesela geçen sene 120 bin sayacın pilini değiştirdik. 4 avrodan 480 bin avro. Her sene yaklaşık 500 bin avroluk bir yük. Şu an şirket finanse ediyor ama bunun parası vatandaştan çıkacak. Elektronik sayaç maliyeti yükseltiyor. Maliyetler düşsün istiyoruz, vatandaş ucuza gaz kullansın diye sayaç değişimi yapmak istiyoruz.”