Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in toplantılarını yürürken yapmayı sevdiği söyleniyor, Apple'ın kurucusu Steve Jobs da öyle yapıyordu. Bilim insanları, onların bu konuda haklı olduklarını gösterdiler. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu.
#Steve JobsBilim insanları beyin gücünü artırmak için ne kadar yürümeniz gerektiğini açıkladı. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? İşte ilginç detaylar…
#YürümekBirlikte uzun zaman geçiren insanların bir süre sonra beyinlerinde de benzerlikler olmaya başlıyor; dil, duygu ve hayata bakış açısından ortak kalıplar geliştiriyorlar. Buna bilim dünyası ‘beyin ikizliği’ diyor. Yani birlikte zaman geçirdiğimiz kişilerin kim olduğuna göre beynimiz de şekilleniyor. Etrafımızda ne kadar ‘çeşitli’ insan olursa beynimiz de o kadar kendini yeniliyor.
#Northwestern ÜniversitesiBeyin görüntüleme teknikleri günümüzün teknolojisine bağlı olarak büyük bir gelişme göstermektedir. Bunun yanında tıptaki gelişmeler de önemli etkenler arasında yer almaktadır. Özellikle son yıllarda birçok beyin görüntüleme tekniği öne çıkmaya başlamıştır. Hatta bazıları önemini kaybetmiş ya da daha az tercih edilir konuma gelmiştir. EEG bu yöntemlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Halk arasında ‘sara’ olarak da bilinen epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin ani ve kontrolsüz elektrik sinyali yollamasıyla oluşan ve nöbetlerle kendini gösteren kronik bir hastalık. Doğum sırasında veya daha sonra herhangi bir nedenle beyin hasarı yaşayan kişilerde gelişen epilepsi, çocuklarda erişkinlere nazaran daha sık görülüyor. Öyle ki ülkemizde 80.000 çocuğun epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor. Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, tedaviden etkin sonuç alınmasında erken tanı ve doğru tedavinin kilit rol üstlendiğine dikkat çekerek çocularda epilepsi hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
#EpilepsiElektronörofizyoloji bölümü hakkındaki araştırmalar YKS sonuçlarının ardından gündem oldu. Elektronörofizyoloji bölümü, iki yıl eğitim alınan ön lisans bölümlerinden biri. Devlet ya da vakıf üniversitelerinde eğitimi alınabiliyor. Peki, elektronörofizyoloji bölümü nedir?
#Elektronörofizyoloji Bölümü Nedir?İnsan sağlığı oldukça önemlidir. Sağlığın korunması için belli başlı önlemler alınır. Ayrıca bozulan sağlığı tedavi etmek için de bazı tedavi yöntemlerini uygulamak gerekir. Beyindeki sinir sistemi ile ilgili ölçümlerin yapılması için de EEG çekilmektedir. EEG nedir ve nasıl çekilir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Eeg Nedir Ve Nasıl Çekilir?EGG testi nedir sorusu günün internette cevap aranan konuları arasında yer alıyor. Elektroensefalografi beyinin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi işlemidir. Beyin dokusunda yer alan sinir hücrelerine (nöronlara) ilişkin elektriksel sinyaller “hacimsel ileti” (volüm kondüksiyonu) ile kafatası üzerindeki saçlı deriye iletilirler.
#EggYKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih takvimine yönelik araştırmalar hız kazandı. Tercih döneminde en çok merak edilenlerden biri de elektronörofizyoloji bölümü. Bu bölümde iş imkanlarının neler olduğu ve hangi üniversitelerde yer aldığı vatandandaşlarca sorgulanıyor. Peki, elektronörofizyoloji bölümü nedir?
#Elektronörofizyoloji Bölümü Nedir?İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Güntekin, "Beyin-bilgisayar ara yüzleri ile gerçekleştirilen çalışmalar çok yeni teknolojiler olduğu için beyne takılması planlanan çiplerin 5 ya da 10 yıl içinde mümkün olmadığını düşünüyorum." dedi.
#BilimŞirketler, yıllık büyüme hedeflerine ulaşabilmek ve hedeflerini sürdürülebilir kılmak için tüketici taleplerini karşılamak ve beklentilerini anlamak durumundalar. Bu doğrultuda, klasik araştırmaların yeterli olmaması, tüketici iç görüsünü derinlemesine anlama ihtiyacı şirketleri yeni nesil pazarlama yöntemlerine yönlendirmeye başladı.
#NöropazarlamaPlasebo etkisi, uzun yıllardır tıp dünyasının yakından incelediği konular arasında yer alıyor. Plasebo etkisi olarak bilinen bu konu, tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Peki, plasebo etkisi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Plasebo NedirPlasebo etkisi, herhangi bir rahatsızlığın tedavi ediliyor hissi verilmesiyle geçmesine verilen addır. Kişinin kendisine verilen maddenin ilaç olduğuna inanmasıyla birlikte iyileşme sürecine girmesi, plasebo etkisine önemli bir örnektir. İşte, plasebo etkisine dair geniş kapsamlı detaylar
#Plasebo EtkisiYeni doğan bir bebek yanı sıra anne karnındaki ceninden itibaren ağrı algısı oluşur. Çocuk ve ergenlerdeki baş ağrısı da oldukça sık rastlanan bir sorundur. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, neden çocukların baş ağrısı yaşadığını, çocuklarda baş ağrısının nedenlerini ve çocuklarda migren tanısının koyulabilmesi için gerekli tipik özellikleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Çocuklarda Baş AğrısıBilim insanları, uzun süredir üzerinde çalıştıkları düşünceleri kelime haline getirebilen ayrıca beyin kayıtlarındaki bilgileri bizlere sunabilen bir cihaz geliştirdi. Japon bilim insanları ayrıca ileride akıllı telefonlarla entegreli olarak çalışmasını gerçekleştireceklerini belirttiler.
#Not