İstanbul Havalimanı’nda apronda kullandığı yakıtı ikmal araçlarını, yerli paydaşlarıyla birlikte elektrikli olarak imal ettirdiklerini belirten TFS Akaryakıt Hizmetleri’nin CEO’su Hüseyin Hilmi Aslanoğlu, “Bu proje ile dünyada bir ilke imza attık. Proje kapsamında tedarik edilen 50 jet yakıtı ikmal aracı elektrikliye dönüştürüldü” diye konuştu.
#Yakıt İkmaliElektrikli mobilite alanındaki en son teknolojiler dünyaya yön vermeye devam ediyor. Dünya çapında markalar global teknolojileriyle elektrikli gelecek vizyonunu tanıtıyor. Otomobil, ticari araç ve motosiklet hatta elektrikli wingsuit’e kadar giden geliştirmelerin global gösterimleri bu hafta gerçekleştirildi.
#GazetehaberleriAlbayrak Innovation CEO’su Oğuzhan Albayrak, yüzde 80’e kadar varan enerji tasarrufuyla motorların aynı seviyede üretim yapabileceği yeni bir cihaz icat etti ve 28 Haziran’da bu cihazın patentini aldı. Albayrak, bilim insanlarının ‘asrın icadı’ olarak değerlendirdiği cihazın piyasaya sürülmesi için yatırımcı arıyor.
#ALMANYASanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Dünya son yıllarda gerilimler, krizler ve kimi yerlerde çatışmaların tetiklediği zor ve keskin bir dönemeçten geçiyor. Biz de Türkiye olarak son 22 yıldır sahip olduğumuz güçlü bir siyasi istikrar, inşa ettiğimiz rekabetçi üretim altyapısı ve adeta sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ve üretim ekosistemiyle küresel sistemde yaşanan belirsizliklerin başarıyla üstesinden geliyoruz” dedi.
#Mehmet Fatih KacırHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1Dünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden RUSAL’ın EMEA Satış Direktörü Roman Borisov, alüminyum üretiminde sera gazını ortadan kaldıracak devrim niteliğinde bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını belirtti. Borisov, “İnert anot teknolojisi hem sera gazı salınımını ortadan kaldıracak hem de anot tasarrufu sağlayarak üretim maliyetlerini azaltacak” dedi.
#AlüminyumBalıkesir'de Çamlık Uydu Kuluçka Merkezi'nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 14 çeyrekte teknoloji ve üretim odaklı büyümesine hız kesmeden devam ettiğini belirterek, savunma sanayiinde başarı hikayelerine her gün yenilerini ekleyerek yerlilik oranını yüzde 20’den yüzde 80’lere çıkardıklarını söyledi.
#Mehmet Fatih KacırBir dizi program için Eskişehir'e gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Eskişehir Bölge Müdürlüğümüz; lokomotif, boji, elektrik makineleri, motor, vagon, talaşlı imalatlar ve kimyasal işlemler fabrikalarından oluşan yedi fabrika ile bütünleşmiş dev bir üretim merkezimizdir. Bugüne kadar toplam 912 adet çeşitli tipte lokomotif, 11 bin 974 çeşitli tipte vagon üretimi gerçekleştirmiştir" dedi.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Görüyoruz ki; bazı belediye başkanları yerine getirmedikleri vaatlerinin üstünü örtmek için oraya buraya saldırmaktadır. Bugün de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bizi taşeron olarak suçlar gibi konuştuğuna şahit olduk. Çok şükür biz milletimize hizmet yolunda, milletimizin daha iyi şartlarda yaşaması için gerekirse işçi oluruz, taşeron oluruz" açıklamasını yaptı.
#Abdulkadir UraloğluSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 22 yılda 2’den 101’e yükselttikleri teknoloji geliştirme bölgeleri ve destekledikleri bin 298 Ar-Ge ve 327 tasarım merkezi ile ülkemizde teknoloji seviyesi yüksek üretim kapasitesi inşa ettiklerini söyledi.
#Mehmet Fatih KacırUzay roketlerinden lüks otomobillere kadar birçok teknolojik ürünün ‘olağanüstü hafif ve sağlam’ olmasını sağlayan kompozit endüstrisindeki yenilikler, Paris’te JEC World Fuarı’nda vitrine çıktı. Fuarda 42 Türk şirketi stant açtı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç "Kompozit malzeme teknolojisi Türkiye'nin teknoloji üretiminde kritik bir malzeme. Bu açıdan kompozitler geleceğimiz" dedi.
#Paris2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırTüketici elektroniği şirketleri 2023’te küresel enflasyon ve tedarik krizinin gölgesinde geleceğe dair hazırlıklarının ön gösterimini yaptı. Senenin yıldızı donanımlar değil yazılımlar olurken yapay zekâ artık tüketicilere doğrudan hizmet eder hale geldi. 2024 ise teknoloji devriminin adımlarına hazır. Firmaların yapay zekâyı ürünlerine daha çok entegre edeceği 2024’te; güneş gözlüğü gibi kullanabileceğimiz karma gerçeklik gözlükleri, telefonu tahtından etmeye hazırlanan yaka bilgisayarları, fiyatı ucuzlayan katlanabilir telefonlar, akıllı yüzükler ve 10 dakika şarjla 400 km yapan elektrikli otomobil batarya teknolojileri geliyor.
#TüketiciTicaret Bakanı Ömer Bolat, CNN Türk'te yayınlanan Hakan Çelik'le haftasonu programında açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat fahiş fiyat uygulayan işletmelere karşı Bakanlık olarak yoğun bir şekilde sahada olduklarını söylerken 'Zamları geri alın uyarısı yapıyoruz' dedi.
#Ticaret BakanıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ulaşım ve haberleşmede 21 yılda 198 milyar dolar yatırım yaptık, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ulaştırma ve altyapı yatırımlarını önümüzdeki 30 yıl için planladık, 197 milyar dolar ilave yatırım gerçekleştireceğiz” dedi.
#Abdulkadir UraloğluSanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN Türk ekranlarında yapay zekaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, Türkiye ile Katar arasında 12 anlaşmanın imzalandığını söyledi ve çip, bulut teknoloji alanında işbirliklerinin olacağını belirtti.
#Mehmet Fatih KacırCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni'ne katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada "Göreve geldiğimizde yılda 36 milyar dolar ihracatı olan ülkemiz 254 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatını en hızlı artıran 3. ülke olduk. Yükseliş trendini devam ettiriyoruz." dedi.
#CumhurbaşkanıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İsrail’in Gazze’ye saldırılarına tepkisini “İsrail yönetimi hamile kadınları, doğmamış bebekleri katletmekle övünen cinnet hali içindedir. Sivillerin üzerine mermi yağdırmanın adı barbarlık, eşkıyalık, devlet terörüdür” diye sürdürdü. Erdoğan, “Atom bombası tehdidi dahil savaş araçlarını kullanan İsrail ve destekleyenler, insanlık vicdanı nezdinde yargılanacaktır. Holokost utancı, Avrupalı ülkeleri esir almış durumda” dedi. Cumhurbaşkanı dün Kabine toplantısının ardından özetle şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. "Atom bombası tehdidi dahil savaş araçlarını kullanan İsrail ve destekleyenler, insanlık vicdanı nezdinde yargılanacaktır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Holokost utancı, Avrupalı ülkeleri esir almış durumda. İsrail yönetimi Holokost'u kalkan olarak kullanıyor" ifadelerini kullandı. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı çözümün şart olduğunu belirten Erdoğan, "Kıbrıs Türkü haklı davasından döndürmeye çalışanların Kafkasya'da yeni oyunlar peşinde koştuğuna şahit oluyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, "Şimdiye dek 8 binden fazla Togg aracı yollara çıktı. 2 yıl içinde yerlilik oranımızı yüzde 68'in üzerine çıkaracağız" dedi.
#Fatih KacırAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TÜRASAŞ’ı ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Milli Hızlı Tren ile ilgili son gelişmeleri paylaşan Uraloğlu, “Milli Elektrikli Trenimizden sonra Milli Hızlı Trenimizi de yapıyoruz. İşletme hızı 225 km olan Milli Hızlı Trenimizde tasarım çalışmalarımızı yüzde 90 oranında tamamladık. İlk prototip montajına 2024 yılı başında başlamayı planlıyoruz. 8 araçlı tren setine sahip olacak bu milli hızlı trenimizi de 2025 yılında yolcu taşımacılığına kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
#Abdulkadir Uraloğlu