BYD'nin Türkiye'ye yönelik yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararı, Türk otomotiv sanayisi için yeni bir dönemin kapılarını aralarken, bu kararın "kelebek etkisi" yaparak Türkiye'de yatırım ortamını daha cazip hale getirmesi ve farklı sektörlerden diğer markalara da bir referans teşkil etmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Küresel ölçekte büyük firmalar elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için ülkemizi tercih ediyor" dedi.
#TürkiyeSanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Türkiye’nin askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada bir numara haline geldiğini belirterek, dijital teknolojilerde performansı daha ilerilere taşımayı hedeflediklerini ve yapay zeka yarışında Türkiye'nin de olduğunu söyledi.
#İHAElektrikli araçların batarya ömrünü, yıllar sonra değerinin düşüp düşmeyeceğini ve arıza halinde neler olacağını uzmanlara sorduk. Buna göre, elektrikli araçların bataryaları yılda ortalama yüzde 2 verim kaybına uğruyor. Yani 8 yıl sonra batarya verimliliği yüzde 100’den yüzde 80’e gerileyebiliyor. Verim kaybı ve arıza halinde komple batarya yerine uygun fiyatlı modül değişimi yapılabiliyor. Araçlar 1.5-2 milyon km’ye kadar sorunsuz kullanılabiliyor.
#Elektrikli AraçlarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde MÜSİAD'ın 32. Kuruluş Yıl Dönümü Programı ve Geleneksel MÜSİAD Türkiye'nin Gücü Ödülleri Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savaştan gelip ülkemize sığınan bu kardeşlerimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Kendileri isterlerse gidebilirler ama biz onları asla kovmayacağız. Birileri çıkmış durmadan laf salatası yapıyorlar. Biz onlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz ve onları katillerin kucağına atmayacağız" dedi.
#İstanbulPanasonic ABD Elektrikli Araç Batarya İşletmesi’nden yapılan açıklamaya göre marka, Tesla’ya sağladığı ‘2170’ pil hücrelerinin enerji yoğunluğunu beş yıl içinde yüzde 20 yükseltmeyi ve kobalt içermeyen bir sürümü ticarileştirmeyi planlıyor. Bu sayede maliyeti düşürürken çevreci yapıyı arttırmayı hedefliyor.
#ABDBakan Fikri Işık, İsveçli Saab markasının Cadillac BLS ve birçok marka için model üretttiği 9-3 (Epsilon) platformunun fikri mülkiyet haklarının, İsveç, Çin ve Japonya ortaklığı olan İsveç Milli Elektrikli Araç Şirketi’nden (National Electric Vehicle Sweden-NEVS) satın alındığını açıkladı.
#Doğalgazİsveç merkezli Saab’ın CEO’su Mattias Bergman, “Türk hükümetiyle anlaşmayı 28 Mayıs’ta imzaladık. TÜBİTAK ile birlikte çalışıyoruz. Şu an birkaç tane prototip hazırladık ve Sayın Bakana bunları sunduk. Araçların birkaç gün önce de Türkiye’de lansmanı gerçekleştirildi” dedi.
#Mattias BergmanSanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Türkiye’ye İnsansız Hava Aracı vermediler, dünyanın en gelişmiş İHA’larını, SİHA’larını ürettik. İHA’larda kullandığımız kameraları vermediler. Çok daha ileri kabiliyetleri olan kameralar ürettik. Geliştirdiğimiz füzelerde kullandığımız motorları vermediler. Kendi imkanlarımızla turbojet motorları geliştirdik, ürettik. Herkes bilsin ki, hangi alanda, gizli açık ambargo konuyorsa, Türkiye o alanda daha büyük işler yapacaktır" dedi.
#Bakan KacırEge Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği Üçüncü Yatırım Zirvesi’nde yine önemli mesajlar vardı. Zirvede dünya ekonomisindeki dengelerin ne kadar hızlı değiştiğinin mesajları verildi. Amerika ve Çin arasındaki güç mücadelesi, Avrupa’nın teknoloji açığını kapatma çabaları, Türkiye’nin yatırım ikliminde hukukun üstünlüğü ve güvenilir bir finansal sistemin önemi... Ancak bu meseleleri yalnızca haber başlıklarıyla geçiştiremeyiz; hayatımıza dokunan yönleriyle anlamaya çalışmalıyız.
#1Elektrikli araç ve cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte batarya patlamaları, büyük bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sarıyer’de 19 yaşındaki Mehmet Gökay Odabaş, elektrikli bisikletinin bataryasının şarjdayken patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Bu olay, batarya güvenliği ve kullanım hatalarıyla ilgili soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi. Peki bu patlamalar neden gerçekleşiyor? Kullanıcı olarak biz mi hatalıyız yoksa cihazlar mı sorunlu?
#TeknolojiElektrikli ve haricen şarj edilebilir hibrit araçların ithalinde değişikliğe gidildi. Geçtiğimiz Kasım ayında sadece elektrikli araçlara getirilen şartlar plug-in hybrid araçlar için de geçerli oldu.
#Elektrikli OtomobilPil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Kadem Usta "2 hücre üretim tesisi halihazırda aktif faaliyet gösteriyor. Yatırım aşamasında olan gigavatsaat üzeri kapasiteli 4 yeni tesisle bu sayı daha da artacak. Ülkemizin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaat üretim kapasitesini aşacağını öngörüyoruz" dedi.
#PilHannover’da gerçekleşen dünyanın en büyük ticari araç fuarlarından IAA Transportation 2024’e Türkiye’de üretilen yeni nesil araçlar damga vurdu. Volkswagen, Ford ortaklığında Türkiye’de ürettiği ilk modeli yeni Transporter’ın dünya tanıtımını ilk kez burada yaparken, Anadolu Isuzu gibi markalar da yeni yüzde 100 elektrikli modellerini sergiledi.
#Ticari AraçTürkiye’nin Çin’den ithal edilen otomobiller için temmuz ayında uygulamaya başladığı ilave vergilerin ilk etkileri görüldü. Ağustos ayında toplam pazarda Çinli üreticilerin satışları temmuz ayına kıyasla yüzde 31 azalarak 5 bin 946 adede kadar geriledi. Buna rağmen, sekiz ay sonunda satışlarını geçen yıla göre yüzde 120 artıran Çinli üreticiler her 10 otomobilden 1’ini satmayı başardı.
#ÇinTürkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı son bir yılda 4 kat artarak 131 bin adedi aştı. Üreticiler tarafından satışa sunulan model sayısı 40’a yaklaşırken Hürriyet, Türkiye’de satılan elektrikli otomobillerin ‘en’lerini çıkardı. Buna göre, en çok satan otomobil Togg T10X olurken; en yüksek menzile sahip modeller 678 km ile Mercedes-Benz EQS ve Porsche Taycan, en isabetli menzile sahip model yüzde 99’la Audi Q4 Sportback, en büyük pile sahip model Mercedes-Benz EQS ve en ucuz model 892 bin TL ile Dacia Spring şeklinde sıralandı.
#Elektrikli AraçlarTEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ile Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları 12 Ağustos’ta TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde başladı.
#TEKNOFESTCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Türkiye yeni dönemin forveti olacak” diyerek, çip üretiminden yeşil enerjiye, yüksek teknoloji yatırımları ve teşvikleri içeren program açıkladı. Hedef en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını ülkeye çekmek.
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “