Anadolu’nun dört bir yanı yılın bu zamanlarında çiçeklerle bezeniyor. Lavanta ve ayçiçeği gibi kimi ekilen, orkide ve ıhlamur gibi kimi de doğada kendiliğinden arzı endam eden çiçekler kokularıyla, renkleriyle ve kapladıkları alanlarla büyüleyici bir etki yaratıyor. Trakya’nın uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarından Burdur’un lavanta dünyasına, Isparta’nın Güller Vadisi’nden Karadeniz’in en çiçekli yaylasına kadar rengârenk rotalar bizi bekliyor.
#HürriyetAfyonkarahisar’ın Dinar ilçesine bağlı Eldere (Karakuyu), kuşların göç ettiği bir su cenneti… Eğer hıncahınç mekânlardan sıkılıyorsanız, turizm merkezlerinin ortasında verilecek en güzel mola noktası Eldere Gölü. Yüzünüzü sazlıklara döndüğünüzde bir Rembrandt tablosunda yerinizi alacaksınız.
#SeyahatDoğayla bütünleşmek, yazın sıcağından uzak ama renkleriyle iç içe kamp yapmak, kafa dinlemek için bu mevsimde biraz yukarılara çıkmak yeterli. Sosyal mesafenin gözetildiği en güzel tatil seçeneği olarak doğayla baş başa tatiller için Türkiye’nin her köşesinden ‘yerden yüksek’ adresleri derledik.
#GazetehaberleriYaşadığımız coğrafyada ilk oluşan dağ bloğu olan Dedegöl Dağları ve Anamas bloğu cennet tanımını fazlasıyla hak ediyor. Ancak bu muhteşem bölge şu anda mermer ocağı olma riskiyle karşı karşıya. Bölgeye acilen milli park statüsü verilmesi talebiyle düzenlenen Doğa Sporları Festivali’nden bildiriyoruz.
#Dedegöl DağlarıTürkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve dünya çapında tanınan Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verilmesi üzerine harekete geçen doğaseverler festival düzenliyor. 27 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Kuzukulağı Yaylası’nda çeşitli aktivitelerle bölgenin SİT alanı veya milli park statüsüne alınması talep edilecek.
#Kuzukulağı YaylasıAntik çağlardan bugüne kadar üzerinden geçtiği topraklara bereket getirmiş olan Büyük Menderes, tarımsal arazi sulaması ve hayvancılık açısından Menderes Havzası’nın can damarı. Geçen hafta toplu balık ölümleriyle gündeme gelen Büyük Menderes, ne yazık ki artık Türkiye’nin üçüncü kirli nehri olarak gösteriliyor. Sanayileşme, kentleşme, tarımsal etkenler nehri yok olma noktasına getirirken etrafındaki yaşamı da tehlikeye atıyor. Kaynağından pırıl pırıl doğan damlalar Ege Denizi’ne yaklaştıkça siyaha dönüyor, sularına karışan atıklarla denizle buluşurken yaşam değil ölüm getiriyor. Hürriyet, Büyük Menderes’in 548 kilometrelik yoluna eşlik ederken, zehir taşıyan bir nehre nasıl dönüştüğünü adım adım izledi.
#MenderesGeçen hafta denize kavuştuğu Didim-Söke’de binlerce balık ölümüyle gündeme geldi. Çevreciler eylemler, uzmanlar bitmek üzere olduğunu, ölüm saçtığını anlatan açıklamalar yaptı. Antik çağlardan bugüne kadar geçmiş olduğu topraklara hep bereket getirmiş Büyük Menderes acil önlemler alınmazsa hem kendi hem de çevresi bitmek üzere. Büyük Menderes’in ölüm yolculuğu için gezdiği tüm topraklara, 548 kilometreye onunla birlikte eşlik ettik. 2 gün boyunca cenneti andıran pırıl pırıl pınarlardan zehir taşıyan bir nehre dönüştüğüne tanıklık ettik… Yaşam kaynağı olarak doğan sularının nasıl ölüm nehrine dönüştüğünü gördük. Afyon’un Dinar ilçesi sınırlarında bulunan Suçıkan Mevkii’nde doğuyor; tarihteki adıyla Meandros yani Büyük Menderes… İlk pınarlarının bulunduğu Suçıkan ve Eldere mevkiileri cenneti andırıyor. Kazlar, ördekler, şelaleler, balıklar, bülbüller ve kuş türlerini barındırıyor. Berrak suyu kıvrıla kıvrıla yola çıkıyor. Uşak Ulubey’den geçip Denizli bölgesine ulaşıyor. Burada kıvrımlar vadiler ve kanyonlar oluşturup uzun bir yol kat ediyor. Aydın’a gelip verimli Söke Ovası’nı aşıp Balat Deltası’nda Ege Denizi ile buluşuyor. Toplam uzunluğu 548 kilometre olan nehir, tarımsal arazi sulaması, hayvancılık için Menderes Havzası’nın can damarı. Türkiye tarımsal ürünlerinin büyük bölümü bu havzada yetişiyor. Suyuyla geçtiği yörelere Antik Çağ’dan günümüze kadar hayat veren Büyük Menderes nehri bugün Türkiye’nin 3. Kirli nehri olarak gösteriliyor. Sanayileşme, kentleşme, tarımsal etkenler nehri yok olma noktasına getirirken etrafındaki yaşama da tehlike saçıyor. Suçıkan Mevkii’nden pırıl pırıl doğan o ilk damlalar Ege Denizi’ne yaklaştıkça siyaha dönüyor, karıştığı atıklarla denizle buluşurken yaşam değil ölüm getiriyor. Haber: Banu Şen - Kurgu: Levent SERT
#Banu ŞenKaya tırmanışında dünyadaki en güzel 19 bölgeden biri olan Isparta’nın Eldere köyündeki Dedegöl Dağı ve Kuzukulağı Yaylası’nda maden aranmasına izin verildi. 1993’te Dedegöl’de ilk tırmanış rotalarını açan Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi Yılmaz Sevgül, çevre felaketi yaşanacağını söyledi.
#GazetehaberleriSonbaharda aslında doğa hiç de durgun değildir. Ormanlar, dağlar, vadiler yedi rengin tonlarıyla bezenir; güneş, en güzel yüzünü sergiler. Yola çıkmanın, doğanın görsel şöleninin peşine düşmenin tam zamanı. İşte size muhteşem manzaralar sunan 10 farklı sonbahar rotası. Bu güzellikler yılın başka hiçbir döneminde tekrarlanmıyor.
Bahar geldi… Yüzlerce milyon yıldır tekrarlanan yenilenme ve var olma döngüsü tekrar başladı. Doğa hızlı bir şekilde canlanıyor, yaşam yenileniyor... Çiçekler en güzel renkleriyle ortaya çıkıyor, kelebekler baharın tadını çıkarmak için çiçekten çiçeğe konuyor. Bize çok romantik görünen bu görüntülerin perde arkasında bir var olma savaşı var elbette.
Antalya'dan geziden dönen Ankara´daki Ayşe Abla Koleji öğrencilerini taşıyan otobüs Isparta´nın Keçiborlu İlçesi´nde bir kamyonet ile çarpıştı. Otobüs sürücüsünün öldüğü kazada, aralarında Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi´nin oğlu Burak Bengi´nin de bulunduğu 21 öğrenci ile 4 öğretmen ve otobüsteki 3 personel yaralandı.