Deney yaparken ellerini kaybetti, bilimden vazgeçmedi... Altuğ Özışık 17 yaşında... Evlerinin balkonunda hazırladığı deney roketinin kartuşunu taktığı sırada patlama meydana geldi, ellerini kaybetti. Ama o ümidini kaybetmedi... Şimdi robotik protez üzerine çalışmalar yapıyor, “Sorun yaşayan insanlara yardımcı olmak istiyorum” diyor.
#Altuğ Özışık- AK Parti'nin seçim bürosuna atması için kendisine verilen patlayıcının infilak etmesi sonucu eli kopan 14 yaşındaki O.M, SODES kapsamında oluşturulan Gençlik Desteği Merkezi'ndeki görevliler sayesinde hayata yeniden tutunmayı başardı - O.M: "Bana zorla verilen patlayıcı ile seçim bürosunun bulunduğu yere giderken, oradan kucağında bebeği olan bir kadın geçiyordu. Ona zarar vermemek için bombayı atmak istemedim, elimde patladı" - "En büyük hayalim polis olmak"
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerine İskenderun’da yakalanıp babasını ve bir bacağını kaybeden 13 yaşındaki Mehmet Mustafa Erkol, yaşadığı zor günleri sporla aşmaya çalışırken hedeflerini Hürriyet’e anlatmıştı. Annesi Güldane Erkol ile İstanbul’da yeni bir hayat kuran Mehmet Mustafa, geçtiğimiz aylarda başladığı yeni spor dalı ‘triatlonda katıldığı ilk organizasyonda altın madalya kazandı. Bu yıl LGS’ye de hazırlanan Mehmet Mustafa, hem iyi bir lise hem de sportif başarı hedeflerine aynı anda koşuyor.
#6 ŞubatHatay'ın İskenderun ilçesinde depremde eşi ve kızı vefat eden Senem Ece Mazı, asrın felaketinde kaybettiği bacağının yerine taktırdığı protezin sıfır denilerek 650 bin TL bedelle ikinci el olarak kendisine satıldığını öğrenmesiyle hayatının şokunu yaşadı.
#HatayHatay'ın İskenderun ilçesinde depremde eşi ve kızı vefat eden Senem Ece Mazı, asrın felaketinde kaybettiği bacağının yerine taktırdığı protezin sıfır denilerek 650 bin TL bedelle ikinci el olarak kendisine satıldığını öğrenmesiyle hayatının şokunu yaşadı.
#DepremzedeOBEZİTE, sağlık açısından risk oluşturan vücutta yoğun yağ birikimidir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, karaciğer hastalığı, uyku apnesi gibi hastalıklara da etki eden obezite, iyileştirilebilir bir hastalıktır. Fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve davranış değişiklikleri kilo vermeye yardımcı olarak obezite tedavisinde kullanılır. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisinden ya da obeziteye karşı geliştirilen cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir. Kilo fazlalığının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, bazen ortopedik sorunlara neden olduğu gibi, aynı zamanda ortopedi hastalarının tedavilerini de zorlaştırdığı uyarısında bulundu. Aktuğlu, aşırı kilonun yol açtığı ortopedik sorunları anlattı...
#1Üniversite öğrencileri İlker Uygun ve Berk Reçber, ampute insanlarda kullanılabilecek biyonik kol üretti. Halihazırda kullanılan biyonik kollarla sadece tutma, bırakma gibi 2 hareket yapılabilirken, genç mühendislerin ürettiği biyonik kol şu anda 15 farklı hareketi yapabiliyor. Hastalar artık bu kolla piyano çalıp el yazısı yazabilecek.
#İlker UygunSertleşme bozuklukları 40 yaş üzerindeki erkeklerde en sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarından birisidir. Genel bir tanımlama yapmak gerekirse sertleşme bozukluğu erkeğin penisinin cinsel ilişkiyi sağlayacak düzeyde sertleşememesi veya bu sertliği sürdürememesidir. Günümüzde gerek yaşlanmaya bağlı bir bozukluk olarak görülmesi, gerekse kolay dile getirilemeyen bir rahatsızlık olması nedeniyle doktora başvuruda hastalar oldukça zorlanmaktadır. Bu durum hastada psikolojik stres ve depresyona neden olabildiği gibi evlilik hayatında da çeşitli çatışmaları ve huzursuzluğu beraberinde getirmektedir.
#SağlıkAntalya'da 13 günlükken bacağı kesilen ve babasının kendi imkanlarıyla yaptığı düzenekle yürümeyi öğrenmeye çalışan Özge Yıldırım'ın (7), eskidiği için bacağını sıkan protezi yenilendi. Yeni protezine alışmaya çalışan Özge, pandemi nedeniyle sokağa çıkamadığı zamanlarda çalışmalarını evinin çatısında sürdürüyor.
#Özge YıldırımÖzel Sağlık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yağmur Işın, tıp alanında son yeniliklerden olan robot yardımlı navigasyon cihazlarının diz ve kalça protezi ameliyatlarında başarıyla kullanıldığını ve bu yöntemin giderek yaygınlaştığını söyledi.
#İzmirAğız ve diş sağlığı sağlığımız için çok önemli bir konudur. Bu anlamda üniversitelerin bölümlerinden birisi olan Diş Teknisyenliği bölümü pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Diş teknisyeni olabilmek için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Peki Diş Teknisyeni nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Diş Teknisyeni olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Diş Teknisyenliği hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Diş Teknisyeni Nedir?SURİYE'nin İdlib kentinde 4 yıl önce rejimin bombalı saldırısında annesinin karnında oksijensiz kalınca duyma yetisini kaybedip, işitme engelli olarak dünyaya gelen Muhammed Mudar El Şaba'ya (4) Mersin'in Tarsus ilçesindeki özel bir hastanede biyonik kulak takıldı.
#Muhammed Mudar El ŞabaOrtopedi, doğuştan gelen kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını tedavi etmek için oluşturulan tıbbi bir uzmanlıktır. Bu uzmanlık dalı, zamanla gelişerek tedavi alanını genişletmiş ve iskelet sistemindeki her türlü yaralanma be rahatsızlığın tedavisini kapsamaya başlamıştır. İşte ortopedi hakkında detaylar, ortopedi doktoru hangi hastalıklar ile ilgileniyor tüm bilgileri sizler için derledik.
#Ortopedi Nedir?Yozgat’ın Yerköy ilçesinde nadir görülen ‘ağrıya duyarsızlık sendromu’ hastalığı nedeniyle acı ve ağrı hissetmeyen 20 yaşındaki Muhammet Emre Dinç, parmaklarını yiyerek vücudunda kalıcı hasarlar bırakıyor. Hastalığı nedeniyle kendisi acı hissetmese de çevresindekilere büyük acılar yaşatıyor.
#Parmaklarını YiyorDenizli’de doğuştan sol eli olmayan ve gittiği müzik kursundaki öğretmeninin yaptığı aparatla gitar çalan 11 yaşındaki Nuriye Gürel’in hayalleri bir bir gerçek oluyor. Başlatılan yardım kampanyasıyla biyonik el protezine kavuşan Nuriye, geçtiğimiz gün Haluk Levent’le düet yaparak en büyük hayallerinden birini de gerçekleştirdi.
#Haluk LeventTer bezlerinin normalden fazla çalışması sonucunda oluşan aşırı terleme, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan aşırı terleme sosyal ortamlarda rahatsızlık hissi veriyor. Üstelik bu sorun sadece yaz aylarında değil, yılın 4 mevsiminde gün boyu devam ediyor ve hatta stres gibi etkenlerle daha da şiddetlenebiliyor. Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. A. Banu Çağlar, aşırı terleme tedavileri hakkında bilgi verdi.
#Sarhoş