Ekolojik ayak izi, insanların günlük tüketim alışkanlıklarının hesaplandığı sistemdir. Bunlar yemek, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçlardan oluşmaktadır. Doğa üzerinde insanoğlunun bıraktığı olumsuz etkileri gözler önüne seren göstergelerden biri de ekolojik ayak izidir. Türkiye, kişi başı toplam ekolojik ayak izi değeri olan yaklaşık 2,7 küresel hektarla listenin orta sıralarında yer alırken, Mozambik, Burundi, Bangladeş, Sierra Leone, Pakistan, Tacikistan, Gine-Bissau, Myanmar ekolojik ayak izleri en küçük ülkeler arasında bulunuyor. İşte, ekolojik ayak izi hakkında detaylı bilgiler
#Ekolojik Ayak İziDoğa koruma alanında Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 40’ıncı yılını kutlamaya hazırlanırken, yepyeni bir dönemin de kapısını aralıyor. Genel Müdür Aslı Pasinli’yle büyük hızla tüketmekte olduğumuz gezegenimizi ve kendimizi nasıl kurtarabileceğimizi konuştuk.
#WWF-TürkiyeSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşBaşlıktaki yemekleri Bolonya’daki ‘Future Food Institute’ yani Gıdanın Geleceği Enstitüsü’nde aldıkları eğitim sonrası iki genç şefimiz hazırladı; İtalyanlar bayıldı, ben de oradaydım. Gıdanın geleceği için bu akademide neler yapıldığını incelerken İtalyanların en gastronomik şehrinde midemiz de bayram etti.
#Ebru Erke