Ayak tabanında kavis bulunmaması ve ayak iç, orta kısmının yere normalden daha fazla temas etmesi düztabanlık (pes planus) şeklinde bilinir. Ayak tabanının iç tarafında bulunan kavis, ayakta dururken ya da yürürken vücudu destekler. Çocuklarda düz taban belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
Gebelik dönemi, anne adaylarının fizyolojik ve psikolojik olarak değişimler yaşadığı hassas bir dönemdir. Peki gebeler bu dönemi nasıl fırsata çevirebilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır konuyla ilgili öneriler ve bilgiler verdi.
#HamilelikÇene eklemi, boyun omurgasına, dişlere yakın, kafatasına bağlı bir eklemdir. Bu nedenle bu bölgelerdeki rahatsızlıkların çene eklemini de etkileyeceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Çene EklemiKadınlar tarafından tercih edilen sivri burunlu yüksek topuklu ayakkabılar halk arasında ayakta kemik çıkıntısı veya çarpık parmak olarak bilinen halluks valgus rahatsızlığına neden olabiliyor. Yapılan çalışmalar özellikle 6 cm'den yüksek topuklu ayakkabı giymenin halluks valgus oluşum riskini yaklaşık 2,5 kat artırdığını ortaya koyuyor. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Güray Batmaz, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Nasıl Topuklu Ayakkabı GiyilirEklem gevşekliği (eklem hipermobilitesi) bir veya daha çok eklemde normalin üzerinde hareket açıklığı olması olarak tanımlanabilir. Genetik bir bağ dokusu hastalığıdır. Toplumun yaklaşık %10 kadarında bir dereceye kadar eklem hipermobilitesi görülmektedir. Çocuklarda yaygındır, yaş ilerledikçe görülme sıklığı azalır. Kadınlarda erkeklerden üç kat daha sık görülür.
#Eklem GevşekliğiGeçici bir problem olarak algılanan ayak bileği burkulmaları, özellikle sık tekrarlaması durumunda kemikte ödem oluşumundan, kırıklara pek çok hasara sebep olabilir. Konuyla ilgili merak edilenleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım açıkladı.
#BurkulmaNeredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#SağlıkAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#Dişİnsan vücudunun en hareketli eklemi olan ve birçok yönde hareket edebilen omuz eklemi, günlük aktivitelerimizde en çok kullandığımız eklemlerin başında geliyor. Omuzda yaşanan ağrılar ve problemler, yaşam kalitemizi düşürürken, hareket özgürlüğümüzü de kısıtlıyor.Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım, omuz instabilitesi (omuzda gevşeklik) ve omuz problemleri ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
Çiğnemede dişe 79 kg basınç uygulayan çene kasları, stresin yol açtığı irade dışı diş sıkmasında 440 kg’a ulaşacak şiddette kasılıyor. Kasılma kimi zaman uykuda gece boyunca sürüyor. Çenedeki yıpranmayla oluşan ağrılar, diş, kulak, başa yansıdığında gerçek nedenini bulmak çok zor.