Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzaladığı protokolle 5’inci sınıf öğrencilerinin spor alanında yetenek taramasından geçirileceğini açıklamıştı. Vakıf Üniversiteleri Birliği’nin düzenlediği ‘EDU SUMMIT Eğitim Zirvesi’nde konuşan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, benzer bir protokolü Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de gerçekleştireceklerini söyleyerek, öğrencilerin sanatsal yeteneklerinin de keşfedilmesi amacıyla 5’inci sınıflarda tarama yapılacağını belirtti.
#MebVakıf Üniversiteleri Birliği tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen EDU Summit Eğitim Zirvesi'nde konuşan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, öğrencilerin sanatsal yeteneklerinin de keşfedilmesi amacıyla 5'inci sınıflarda tarama yapılacağını söyledi. Tekin, konuyla ilgili bu ay içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir protokol imzalanacağını belirtti.
#EDU Summit Eğitim ZirvesiÜlkemizde şu anda üniversite sayısı 185. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın da söylediği gibi üniversite sayısı hızla artarken yükseköğretimdeki bu büyüme, etik ve kalite başta olmak üzere birçok sorunu da beraberinde getirdi. Başkan Saraç, YÖK’ün almış olduğu kararları da bir ölçüde değerlendirecek, çıktı kontrolü yapacak bir kuruma ihtiyaç olduğunu açıkladı.
#ÜNİVERSİTEYükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın göreve geldiği günden beri üzerinde çalıştığı, Türkiye yükseköğretim sisteminin mevcut durumunu analiz eden ve bundan sonra izlenmesi gereken yol haritasını ortaya koyan stratejik vizyon çalışması 12 Mayıs'ta kamuoyu ile paylaşılacak.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, göreve geldiği günden itibaren gündemde olan ve ilk zamanlar çok tartışılan ama sonrasında rafa kaldırılan YÖK yasa taslığı 12 Mayıs’ta Erzurum’daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda kamuoyuyla paylaşılacak. YÖK, bu taslaktan önce yükseköğretimin analizini çıkardı.
#YökYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya listeyi açıkladı. Çetinsaya, “Meslek yüksekokullarında yeniden düzenlemeye ihtiyaç var. İkinci hedef nitelikli öğretim üyesi ihtiyacı. Bütün elemanların yüzde 45’i doktoralı. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 21. OECD ortalaması için doktoralı öğretim üyesine ihtiyaç var. Yüz yüze eğitim ile Türkiye’de 55 bin öğretim elemanına, 25 bin öğretim üyesine ihtiyaç bulunuyor. 300 bin araştırmacı da gerekiyor. Önümüzde 10 yılda buna eğilsek bile çok önemli gelişme gösteririz. Meslek yüksekokullarında öğretim üyelerini çeşitlendirmemiz gerekiyor. 3’üncü stratejik hedef ise uluslararsılaşma. Önümüzdeki yıllarda uluslararası öğrenci sayısının dünyada 8 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de 54 bin öğrenci var. Bu amaçla “Study in Tukey” çalışmasını geliştirdik, kamusal marka haline getirmek istedik. Bu çalışmalara devam etmeliyiz” dedi.
#YÖK Başkanı Gökhan ÇetinsayaYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Meslek yüksekokullarında yeniden düzenlemeye ihtiyaç var. İkinci hedef nitelikli öğretim üyesi ihtiyacı. Bütün elemanların yüzde 45’i doktoralı. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 21. OECD ortalaması için doktoralı öğretim üyesine ihtiyaç var. Yüz yüze eğitim ile Türkiye’de 55 bin öğretim elemanına, 25 bin öğretim üyesine ihtiyaç bulunuyor. 300 bin araştırmacı da gerekiyor. Önümüzde 10 yılda buna eğilsek bile çok önemli gelişme gösteririz. Meslek yüksekokullarında öğretim üyelerini çeşitlendirmemiz gerekiyor. 3’üncü stratejik hedef ise uluslararasılaşma. Önümüzdeki yıllarda uluslararası öğrenci sayısının dünyada 8 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de 54 bin öğrenci var. Bu amaçla “Study in Turkey” çalışmasını geliştirdik, kamusal marka haline getirmek istedik. Bu çalışmalara devam etmeliyiz” dedi.
#DoktoraÜniversiteler, orta öğretim kurumları yöneticileri ve eğitim dünyasına yön veren birçok karar vericiyi bir araya getirmeyi amaçlayan EDU SUMMIT’in bu sene teması “Yükseköğretimde Dönüşüm ve Kalite”ydi. İstanbul’da düzenlenen ‘EDU SUMMIT – II. Eğitim Zirvesi’ne katılan Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, dünyada yükseköğretimde yoğun bir reform yaşandığını vurgulayarak, temel amaçlarının Türkiye’deki yükseköğretimi daha istikrarlı ve dünya ile rekabet edebilen bir seviyeye ulaştırmak olduğunu söyledi.
#ÜNİVERSİTEBaşkan Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK’ün aldığı kararları değerlendirecek, çıktı kontrolü yapacak bir kuruma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “YÖK ile ilişkili, ama ona bağlı olmayan bir ‘Kalite Kurulu’nun oluşturulması için belirlediğimiz iş takvimine göre gereken adımları yakında atacağız” dedi.
#Yekta Saraç