Edebiyat haberleri sayfasında Edebiyat hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 28346 Edebiyat haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Edebiyat veya yazın; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır.
Edebiyat kelimesi Arapça adabiyyāt kelimesinden gelir. Kelime Adb kökünden gelen ve 1. görgü, terbiye, konuk ağırlama adabı, 2. yaşam tarzına ilişkin hikâye ve gözlemlerden oluşan anlamlarına gelen adab kelimesinin çoğul halidir.
Türkçede edebiyat kelimesi Tanzimat Dönem'inde kullanılmaya başlanmıştır. Bundan önce ilm-i edeb, şiir ve inşa gibi terimler kullanılmaktaydı.[kaynak belirtilmeli] Edebiyat kelimesi ilk defa Şinasi ve Namık Kemal'in yazılarında kullanılmıştır. Edebiyat kelimesi Fransızca littérature sözcüğünün Türkçesi olarak düşünülmüş ve kullanılmıştır. Fransızca kelime Latince harf anlamına gelen littera sözcüğünden türetilmiş litteratura kelimesine dayanır.
Seray Şahiner’in 2009’dan beri defalarca sıfırdan yazdığı, en demlenmiş romanı ‘Vatan Millet Samatya’ okurla buluştu. Romanında üç kuşağın, dönüşen İstanbul’la birlikte yeniden biçimlenen hikâyesini iki çocuğun gözünden anlatan Şahiner, kitaptaki baba figürleri için “Saygı görmek istediği için saygısızca davranıyor, sevilmek istediği için zulmediyorlar” diyor.
#Burçin ÖztınazGerçek adı Kemal Sadık Gökçeli olan edebiyatın koca çınarı, usta yazar, Nigar Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak, Adana sınırları içerisindeki Osmaniye'de 6 Ekim 1923'te dünyaya geldi. Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve şiir alanında bir eseri miras bırakan, Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal için Adana Büyükşehir Belediyesi bu yıl Altın Koza ile birlikte "Yaşar Kemal ile Dünden Yarına; Çukurova'nın Sesleri" günleri düzenleyecek.
#Yaşar Kemal‘Esrarengiz İstanbul’ okuru eski İstanbul’un karanlık sokaklarında, ‘Akıl Hastanesinde 5 Yıl’ ise Elazığ’da bir akıl hastanesinin koridorlarında dolaştırıyor. ‘Belki Yaz Erken Gelir’ ve ‘Ateşli Silahlar ve Bilardo’ bu hafta edebiyat dünyasından seçtiğimiz diğer eserler.
#EdebiyatEdebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar TahirlerOkuru çağlar arası bir yolculuğa çıkaran ilk romanı Devridaim ile 2022 Turgut Özakman İlk Roman Ödülü ve 2024 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazanarak edebiyatseverlerin dikkatini çeken Ezgi Tanergeç’in ikinci romanı Geç Kalanlar Kümesi de okurla buluşuyor.
#Ezgi TanergeçYazar, fotoğrafçı ve seyahat tutkunu olan Gökhan Kutluer nisan ayında ‘Yavaş Seyahat-Aheste Bir Ruhun Gözlemleri’ isminde yeni bir kitap yayımladı. Gezginliğin sadece yer değiştirmek değil, içsel bir dönüşüm yolculuğu olduğunu vurgulayan Kutluer’le bu yeni çalışmasını ve ‘yavaş seyahat’in inceliklerini konuştuk.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMKemal Tahir eserleri ve hayatı ölüm yıldönümü sebebiyle merak ediliyor. Türk edebiyatının en önemli romancılarından biri olan Kemal Tahir, derin tarih bilinci, toplumsal gerçekçi bakış açısı ve özgün anlatımıyla edebiyat dünyasında iz bırakmıştır. Asıl adı İsmail Kemalettin Demir olan Kemal Tahir, 15 Nisan 1910 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Peki, Kemal Tahir kimdir, eserleri neler, ne zaman öldü?
#Kemal Tahir‘Cerrah’ isimli son romanıyla Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Aynı adlı romanından uyarladığı ‘Kerr’ filmi Türkiye’nin Oscar adayı oldu, ‘Tuhaf Zamanlar’ isimli sergisi açıldı… Son filmi IDEA bu ay İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildi. Eserlerinde en çok işlediği konular; tuhaflıklar, kimlik problematiği, çağın akıl dışı durumları... Yazar, yönetmen, senarist, yapımcı, ressam Tayfun Pirselimoğlu ile buluştuk hem eski albümleri karıştırdık hem içinde bulunduğumuz ‘tuhaf dünya’ üzerine konuştuk…
#Tuhaf ZamanlarFidan Gül kimdir ve ne iş yapıyor sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Elazığ doğumlu olan Fidan Gül, eğitim alanındaki geçmişi ve kamu sektöründeki yönetici kimliğiyle dikkat çekmektedir. Peki, Fidan Gül kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri
#Fidan GülVan Gölü'nün seviyesinde yaşanan düşüş nedeniyle asırlar önce Çarpanak Adası'na ulaşımın sağlanması için yapılan 1 kilometrelik antik yolun yaklaşık yüzde 60'ı ortaya çıktı, su altında kalan kısımları ise daha da belirginleşti.
#Van GölüProf. Dr. Öztürk Emiroğlu kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1965 Ardahan doğumlu olan Öztürk Emiroğlu, araştırmacı, yazar ve akademisyen kimliğiyle tanınan bir isimdir. Türk dili ve edebiyatı alanında önemli çalışmalar yapmış ve bu alandaki birikimini çeşitli akademik görevlerde paylaşmıştır. Peki, Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Prof. Dr. Öztürk EmiroğluT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ilk durağı olan Adana’da festival kapsamında açılan sergiler sanatseverlerin akınına uğruyor. Adanalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği sergiler, 13 Nisan 2025 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
#Adana Kültür Yolu FestivaliDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#Böcek TürüDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#Kırşehir