Hebei Tıp Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı bulaşıcı bir çiftlik hayvanı hastalığını kullanarak Ebola'da bulunan ve virüsün hücreleri enfekte ederek insan vücuduna yayılmasını sağlayan bir protein eklediler.
#EbolaEbola virüsü, insanlara enfekte hayvanların organ, kan ve vücut sıvıları ile temasla bulaşır. Afrika’da enfekte şempanze, goril, maymun, domuz, meyve yarasası ve antiloptan bulaştığı kayıtlara geçmiştir. Peki, ebola virüsü nedir?
#Ebola Virüsü Nedir?2013’te Batı Afrika’da büyük ölümlere yol açan ‘Ebola virüs’ geri döndü. Gine’de virüsü taşıyan 3’ü ölümle sonuçlanan 7 vakanın tespiti ile yeniden Ebola salgını ilan edildi. Peki söz konusu salgın dünya ve Türkiye için yeni bir tehdit mi? Covid-19 ile ortak yanları neler? Prof. Dr. Derya Unutmaz, hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Ebola BelirtileriEbola salgınının bittiğinin ilan edilmesine yakın yeni vakaların görülmeye başladığı haberleri geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ebola salgının yeniden başladığını duyurdu. Can almaya devam eden ebola virüsü, Aralık 2013'te Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017 yıllarında görülen salgında 30 bin kişiye virüs bulaşmış, bunlardan 11 bininden fazlası ölmüştü. Peki, ebola virüsü nedir, belirtileri neler, bulaşıcı mı?
#Ebola Salgını NedirDünya genelinde Batı Afrika'da 2013 yılından itibaren yaygınlaşarak insan sağlığını tehdit eden ebola virüsü can almaya devam ediyor. Africa CDC'den yapılan son açıklamaya göre, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde virüs nedeniyle, hayatını kaybedenlerin sayısı bin 705'e çıktı. Ciddi ve tehlikeli bir virüs olan bu hastalığın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi bulunmuyor. Peki, ebola virüsü nedir? Ebola virüsü nasıl bulaşır?
#Ebola Nedir?Binlerce kişinin ölümüne neden olan ebola virüsü, Aralık 2013'te ilk olarak Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017'de görülen salgında, 30 bin kişiye virüs bulaşmış, 11 binden fazla kişi ölmüştü. Ebola Hemorajik Ateşi’nden korunma konusunda birçok zorluk vardı. Ebola Hemorajik Ateşi ile insanların tam olarak nasıl enfekte oldukları bilinmediğinden az sayıda temel korunma tedbiri vardır. Peki, ebola virüsü nedir, nasıl bulaşır?
#Ebola NedirEbola virüsü, 2013 Aralık ayında Batı Afrika'da yaygınlaşmasının ardından, hala çok sayıda insanın ölümüne neden olmaya devam ediyor. Özellikle gündeme gelen haberlerle beraber, vatandaşlar da ciddi bir hastalık olan ebola ile ilgili araştırmalarına hız verdi. Peki, hayati risk oluşturan ebola virüs hastalığı nedir? Ebola nasıl anlaşılır? İşte, ebola ile ilgili bazı bilgiler.
#Ebola Virüs Hastalığı Nedir?Ebola salgını, 2013 yılından itibaren Batı Afrika'da yaygınlaşarak can almaya devam ediyor. 2018 Temmuz ayından itibaren, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayı her geçen gün artıyor. Bununla birlikte insanlar da ebola virüsü hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Peki, ebola virüsü nedir? İşte merak edilenler...
#Ebola VirüsüEbola şimdiye kadar yaklaşık 4 bin kişinin ölümüne yol açtı. Primatlarda da rastlanan hastalık, BBC’de yayınlanan bir habere göre Orta Afrika’da 5 binin üzerinde gorilin de ölmesine neden oldu. İsmini 1976'da ilk olarak rastlandığı Zaire'deki Ebola nehrinden alan hastalık Batı Afrika'nın sınırlarını aşarak diğer kıtalara yayılmaya başlıyor.
#İstanbulDünya korkudan titriyor, Batı Afrika'da 900 kişi hayatını kaybetti, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Türkiye olarak çok ciddi önlemler alındığını açıkladı. Virüse yakalananların hali korkutuyor, insanlar ne yapacaklarını bilmiyor. Öyle ki AP'den geçen bir fotoğraf trajedinin boyutunu gözler önüne serdi. Liberya'da hayatını kaybeden bir gencin cesedi en yakınları tarafından sokağa atıldı. Kimse cesede dokunmazken, herkes normal bir durummuş gibi sokaktan gelip geçmeye devam etti. Liberya'da çalışan İspanyol asıllı bir misyoner de Ebola'dan hayatını kaybettikten sonra cenazesi fanus içerisinde ülkesine getirildi.
Afrika'da dünyanın en ölümcül hastalıklarından birinin ortaya çıkması yeni bir salgın mı geliyor korkusu yarattı. 'Marburg’ virüsünden ölen iki hastanın haberini alan Dünya Sağlık Örgütü acilen harekete geçti.
#MarburgMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechBütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
#GazetehaberleriCorona virüsü mücadelesinde tüm dünyanın gözü kulağı corona virüs ilacıyla ilgili olumlu haberlere çevrildi. Birçok ülkeden korona virüs aşı ve ilaç çalışmalarıyla ilgili haberler gelirken, corona virüs tedavisi için üretilen "Remdesivir" adlı ilacın tedavi yöntemi olarak bir çok ülke tarafından kullanılması merak uyandırdı. Peki, Remdesivir ilacı corona virüste etkili mi? Remdesivir nedir? İşte, merak edilenler...
#RemdesivirCorona virüsüyle ilgili Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tedavisinde kullanılan Remdesivir ilacının virüsün tedavisinde etkili olup olmadığı ile ilgili soruya yanıt verdi. Açıklamanın ardından Remdesivir'in corona virüs tedavisindeki olumlu ve olumsuz etkileri merak konusu oldu. Peki, Remdesivir nedir, koronavirüs tedavisinde işe yarıyor mu? Remdesivir corona tedavisinde etkili mi? İşte, Bakan Koca'nın o konuyla ilgili yaptığı açıklama ve Remdesivir ile ilgili ayrıntılar...
#Remdesivir NedirCorona virüsü mücadelesi sürerken, ABD Başkanı Donald Trump "Remdesivir" adlı antiviral ilaca acil durum onayı verdiğini açıkladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınında ABD Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) ürettiği Remdesivir adlı ilacın koronavirüs üzerinde etki edip etmeyeceğini araştıranlar gündeme gelen haberin ardından 'Remdesivir nedir?' sorusuna da yanıt arıyor. Peki, Remdesivir ilacı corona virüsü tedavisi konusunda etkili midir? İşte, Remdesivir ilacının corona virüs üzerindeki etkileri hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Remdesivir NedirEbola virüsü hastalığı veya Ebola kanamalı ateşi %60-90 oranında ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle Batı Afrika’da görülmektedir, şu ana kadar Türkiye’de yaşanmış olgu bildirilmemiştir. Hasta kişinin kan ve vücut salgıları ile temas edenlere bulaşma olasılığı yüksektir. Hastalığın bulguları ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık olarak bildirilmiştir. Ebola Virüs Hastalığı (EVH)'nin detayları ve hastalığın hakkında yapılmış araştırmalardan çıkan sonuçlar nedir?
#Ebola Virüs Hastalığı Nedirİlk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo’daki salgınlarda tespit edilen Ebola virüsü, o günden bu yana çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Virüsün doğal kaynağının Afrika’daki meyve yarasaları olduğu düşünülmektedir. Peki, Ebola nedir?
#Ebola Nedir?