Maymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkDünya bir süredir Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş sebebiyle koronavirüs salgınıyla ilgili haberlerden uzaklaşmış durumda. İngiltere’den gelen yeni haber ise gözlerin bir kez daha ölümcül virüslere çevrilmesine neden oldu. Ülkede Ebola’ya benzetilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü kaynaklı bir vaka görüldüğü açıklandı.
#İngiltereModern tıptaki gelişmelere rağmen bazen tıbbi durumlar düzeltilememektedir. İlerlemiş, ilerleyici veya ölümcül bir hastalık, herhangi bir yaştaki bir kişinin günler, haftalar, aylar veya bazen bir yıldan fazla bir süre içinde ölmesine neden olabilecek, tedavisi olmayan, yaşamı sınırlayan bir durumdur. Peki, tedavisi olmayan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkDünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsünün kaynağını halen kesin olarak bilmiyoruz. Salgının ilk günlerinde ortaya atılan ancak daha sonra gözden düşen laboratuvar sızıntısı teorisi ise son dönemde yeniden üstelik çok daha güçlü bir biçimde tartışılır hale geldi.
#Çin2013’te Batı Afrika’da büyük ölümlere yol açan ‘Ebola virüs’ geri döndü. Gine’de virüsü taşıyan 3’ü ölümle sonuçlanan 7 vakanın tespiti ile yeniden Ebola salgını ilan edildi. Peki söz konusu salgın dünya ve Türkiye için yeni bir tehdit mi? Covid-19 ile ortak yanları neler? Prof. Dr. Derya Unutmaz, hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Ebola BelirtileriNipah virüsü, tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele verirken gündeme geldi. Bilim insanlarına göre, yarasaların COVID-19, SARS, MERS, Ebola, Nipah virüsü olmak üzere salgınları ortaya çıkaran çok sayıda virüsün kaynağı olduğu düşünüyor. İlk defa Malezya ve Singapur’da 1998 ve 1999 yılları arasında görülen nipah virüsünün insanlar ya da hayvanlar için herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Zoonotik bir virüs olan bu virüsle enfekte kişilerde, akut solunum yolu hastalığı görülebiliyor. İşte, nipah virüsü (NİV) belirtileri ve hastalıkla ilgili ayrıntılar.
#Nipah Virüsü NedirEbola salgınının bittiğinin ilan edilmesine yakın yeni vakaların görülmeye başladığı haberleri geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ebola salgının yeniden başladığını duyurdu. Can almaya devam eden ebola virüsü, Aralık 2013'te Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017 yıllarında görülen salgında 30 bin kişiye virüs bulaşmış, bunlardan 11 bininden fazlası ölmüştü. Peki, ebola virüsü nedir, belirtileri neler, bulaşıcı mı?
#Ebola Salgını NedirSon dakika haberi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin merakla beklediği corona virüsü toplantısı sonrasında çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında, "Mecburiyeti olmayan hiçbir vatandaşımız, tehdit ortadan kalkana kadar, evinden çıkmamalı, kimseyle temas etmemelidir" dedi. Erdoğan ayrıca 76 yaş üstü emekli vatandaşların eğer isterlerse emekli maaşlarını evlerinden alabileceklerini söyledi.
#CumhurbaşkanıEbola virüsü hastalığı veya Ebola kanamalı ateşi %60-90 oranında ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle Batı Afrika’da görülmektedir, şu ana kadar Türkiye’de yaşanmış olgu bildirilmemiştir. Hasta kişinin kan ve vücut salgıları ile temas edenlere bulaşma olasılığı yüksektir. Hastalığın bulguları ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık olarak bildirilmiştir. Ebola Virüs Hastalığı (EVH)'nin detayları ve hastalığın hakkında yapılmış araştırmalardan çıkan sonuçlar nedir?
#Ebola Virüs Hastalığı NedirBinlerce kişinin ölümüne neden olan ebola virüsü, Aralık 2013'te ilk olarak Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017'de görülen salgında, 30 bin kişiye virüs bulaşmış, 11 binden fazla kişi ölmüştü. Ebola Hemorajik Ateşi’nden korunma konusunda birçok zorluk vardı. Ebola Hemorajik Ateşi ile insanların tam olarak nasıl enfekte oldukları bilinmediğinden az sayıda temel korunma tedbiri vardır. Peki, ebola virüsü nedir, nasıl bulaşır?
#Ebola Nedirİlk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo’daki salgınlarda tespit edilen Ebola virüsü, o günden bu yana çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Virüsün doğal kaynağının Afrika’daki meyve yarasaları olduğu düşünülmektedir. Peki, Ebola nedir?
#Ebola Nedir?Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre binlerce kişinin ölümüne neden olan ve özellikle 2014-2015 yıllarında Afrika kıtasında etkili olan Ebola virüsü bir dönem uluslararası toplum nezdinde ciddi sağlık tehdidi oluşturmuştu. Bu hastalığın adını duyan vatandaşlar da Ebolanın ne olduğunu ve belirtilerini araştırıyor. Peki, Ebola nedir? Ebolanın belirtileri neler?
#Ebola Nedir?Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Afrika'da ortaya çıkan ve şu ana kadar 127 kişinin ölümüne neden olan ve toplam 1,300 kadar insana bulaşan kara veba hastalığının tedavisi olmadığını, hastalığın ölüm oranının yüzde 88 olduğunu söyledi. Bölgedeki sağlık kriz merkezi ölümlü vakaların beş günde yüzde 37 arttığına dikkat çekti.
#Dünya Sağlık Örgütü- Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu: - "Bugüne kadar, önceki seneler de dahil, hastaneye yatan hacılarımızın hiçbirinde Mers-CoV virüsüne rastlanmadı. Bu virüs, sadece Suudi Arabistan'da çalışan bir işçimizde tespit edildi" - "Öngörümüz 15 gün içinde Mers-CoV'un gündemimizdeki yerinin oldukça azalacağı, Ebola hastalığının bir süre daha kamuoyumuzu meşgul etmeye devam edeceği yönündedir"