YKS 2023 sınav sonuçları heyecanla beklenirken, diğer taraftan adaylar da bölüm bölüm ve program araştırmalarına başladı. Üniversite sınavlarının açıklanmasının ardından tercih maratonu başlayacak. Adaylar puanlarına ve sıralamalarına göre 2 ve 4 yıllık eşit ağırlık bölüm tercihlerini oluşturacak. Peki Eşit ağırlık bölümleri ve meslekleri neler? İşte YKS 2023 eşit ağırlık puanı ile alan 2 ve 4 yıllık bölümler...
#YKS 2023Milyonlarca üniversiteli adayının beklediği YKS terich süreci başladı. YKS tercih robotu ekranı 2024 adaylar tarafından ziyaret edilmeye başlandı. Tercih yapacak adayların ÖSYM'nin internet sitesindeki 2024-YKS Tercih Kılavuzu'nu dikkatle incelemeleri ve tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları önem taşıyor. 2024 yılı YKS sonuçlarının 16 Temmuz'da açıklanmasının ardından üniversite adayları için tercih dönemi bugün başlıyor. ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden alınacak olan YKS tercih başvurusu için 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları yayımlandı. Kılavuzda yer alan 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans bölümler taban puanlarını, kontenjanları ve sıralamaları, tercih döneminde adaylara ışık tutacak. 2024-TYT puanı hesaplanan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak yapabilecekler. Peki, YKS tercih yapma ekranı açıldı mı? YKS tercihleri nasıl ve nereden yapılır? İşte, 2024 üniversite tercih yapma ekranı ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#YKS Tercih Ekranı8-9 Haziran’da uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından, bu yıl Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ikinci öğretim programlarının tamamını kapatması, ayrıca pek çok bölümde kontenjan azaltmasına gitmesi özellikle sözel ve eşit ağırlık tercihlerini daha da kritik hale getirdi.
#Konuk YazarÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 17-18 Haziran tarihlerinde uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili adayların en çok sorduğu soruları ve cevaplarını yayınladı. Adaylar, sınava başvurulardan, oturumlara, puan hesaplamalarından sınav belgelerine kadar birçok konuda soru sordu. Bu yılın diğer yıllara göre en önemli farklarından biri deprem bölgesindeki öğrencilerin sınav ücreti ödemeyecek ve istediği ilde sınava girebilecek olması. İşte en çok merak edilen sorular ve yanıtları:
#YKSYKS 2022 yılında da yoğun ilgi görüyor. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS oturumları 18 Haziran Cumartesi ve 19 Haziran Pazar günleri yapılacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavına girmek isteyenler başvurularını yayımlanan kılavuz içerisinde yer alan bilgilere göre tamamladılar. Peki, TYT, AYT, YDT nedir, kimler girebilir?
#YKSBu yıl sınava girecek 2.5 milyonu aşkın adayı ilgilendiren ve önceki akşam açıklanan sınav değişiklikleri birçok öğrenciyi sevindirdi ancak bazı uzmanları da kalitenin düşeceği konusunda endişelendirdi. Sınav değişikliklerini YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile konuştum...
#Erol ÖzvarYükseköğretim Kurulundan yapılan açıklamaya göre 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırıldı. Ayrıca TYT’nin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacak.
#TYTÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2021-2022 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ikinci ek yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun belirlediği esaslar doğrultusunda yapılacak. Adaylar puanlarını ve başarı sıralamalarına erişebiliyor. Bu yıla özel düzenlenecek ikinci ek yerleştirme tarihleri için de birinci ek yerleştirmelerin ardından oluşacak kontenjanların belirlenmesi bekleniyor.
#Baraj DüştüBarajı geçmeden üniversiteye gidilir mi sorusu, üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının akabinde araştırılan konu oldu. TYT'de baraj altında kalan ya da AYT'de barajı geçemeyen öğrenciler, aldıkları puan ile barajı geçmeden üniversiteye gidilir mi sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, barajı geçmeden üniversiteye gidilir mi? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Tyt2021 YKS oturumlarının tamamlanması ardından AYT ve TYT'de baraj puanı merak konusu oldu. Üniversite adaylarının herhangi bir lisans veya önlisans bölümlerine yerleşebilmesi için en az baraj puanına ulaşması gerekiyor. Peki, AYT ve TYT'de barajı puanı kaç, baraj puanına ulaşmak için kaç net gerekiyor?
#AytYKS sınavına kısa bir süre kala baraj puanı soruları da gündeme geldi. YKS; TYT, AYT, YDT olmak üzere 3 oturumda gerçekleştirilecek. Üç oturumun tamamlanması ve sonuçların açıklanması ardından tercih süreci başlayacak. Baraj puanına ulaşan adaylar, tercih hakkına sahip olacak. Peki, YKS baraj puanı kaç değişti mi? İşte TYT, AYT ve YDT baraj puanları…
#YKSÜlkemizde üniversite tercih bölümünde pek çok bölüm araştırılması yapılmaktadır. En çok tercih edilmek istenilen ve başarı sıralaması olan bölümler arasında da hukuk bölümü yer almaktadır. Hukuk bölümü tercih edilen bölümlerden biridir. Özellikle bu bölümde oldukça geniş bir iş yelpazesi bulunmaktadır. Bölümden mezun olanlar hem kamuda hem de özel sektörde çalışabilirler. Hukuk bölümü olan ülkemizde birçok üniversite yer almaktadır. Hem ek tercih döneminde hem de normal tercih döneminde hukuk bölümü tercih edilmektedir. Hukuk bölümünü okumak isteyenler mezunların ne kadar maaş aldığını da araştırmaktadırlar. Geçtiğimiz aylarda hukuk bölümü araştırılan bölümler arasına girmiştir. Peki, hukuk bölümü nedir? Hukuk bölümünden mezun olanlar ne iş yapmaktadırlar? Türkiye'de hangi üniversitelerde hukuk bölümü yer almaktadır? İşte hukuk bölümüne dair tüm detaylar.
#Hukuk Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Üniversite tercih dönemi bittiğinde öğrencileri bir tercih maratonu beklemektedir. Tercih maratonu başladığında en çok tercih edilen ve tercih listesine eklenen bölümlerden birisi Avrupa Birliği İlişkileri bölümüdür. Avrupa birliği ilişkileri bölümü özellikle eşit ağırlık kategorisinden sınava hazırlanan adaylar için araştırılan ve dersleri merak edilen bir bölümdür. Avrupa Birliği ilişkileri bölümü Türkiye'de birçok üniversitede yer alan bir bölümdür. Avrupa birliği ilişkileri bölümünden her yıl onlarca öğrenci mezun olmakta ve bu kişiler çeşitli kuruluşlarda istihdam edilmektedir. Geçtiğimiz hafta Avrupa birliği ilişkileri bölümü internette en çok araştırılan bölümler arasına girmeyi başarmıştır. Peki, Avrupa birliği ilişkileri bölümü nedir? Avrupa birliği ilişkileri bölümünden mezun olanlar ne iş yapmaktadırlar? Bu bölümde yer alan dersler nelerdir? Mezunlar nerelerde istihdam edilirler? İşte merak edilen Avrupa birliği ilişkileri bölümüne dair tüm detayları derledik.
#Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü NedirAYT ne demek sorusu, ÖSYM'nin gerçekleştirdiği sınav dolayısıyla pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başlıyor. Özellikle haber bültenlerinde YKS ile birlikte adı sıkça zikredilen konulardan birisi olan AYT, internet üzerinden araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, binlerce öğrencinin kaderini belirileyecek üniversite sınavının bir parçası olan AYT nedir ve ne demektir? İşte, AYT'nin anlamı ve merak edilen bazı bilgiler
#AytÜniversite adayları bugün TYT’de, yarın AYT’de istedikleri bölümü kazanmak için yarışacak. Bu yıl pandemi nedeniyle baraj da düşürüldüğü için daha çok öğrenci tercih yapma hakkı kazanacak. Bugünkü sınavda 15 net yapan iki yıllık bir bölümü kazanabilecek. İki sınavda yaklaşık 32 net yapmış olursa 4 yıllık bir bölümde okuyabilecek.
#YAZARYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları için gerekli işlemler için son viraja girildi. Üniversitelerde önlisans ya da lisans eğitimi almak isteyen adayları ilgilendiren sınav 3 oturum halinde uygulanacak. Veliler ve öğrenciler ise Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavlarının ne olduğunu merak ediyor. Peki, TYT nedir? İşte yanıtı.
#TytYKS tercih kılavuzu kapsamında tercihler için son güne girildi. Birçok gencin üniversite hayallerini gerçekleştirebilmek için gerçekleştireceği YKS tercihleri bugün sona erecek. Peki, AYT ve TYT alanlarından bir bölüme yerleşmek isteyenlerin merakla araştırdığı YKS tercihleri için nelere dikkat etmek gerekecek? İşte, başarı sıralaması başta olmak üzere dikkat edilmesi gereken hususlar...
#Yks15-16 Haziran'da uygulanan, 2,5 milyondan fazla üniversite adayının katıldığı 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre yapılan 2019 YKS tercih işlemleri için artık kısa bir süre kaldı. Adaylar tercihlerini tamamladıktan sonra sonuçların açıklanmasını bekleyecek. Peki, YKS tercihleri ne zaman bitecek?
#YKSYaklaşık 2 milyon adayın ter döktüğü YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından, tercih telaşı başladı. Adaylar, 29 Temmuz'a kadar tercih yapacak. Eğitim uzmanları, adayların kariyer hedeflerine en uygun üniversiteyi ve bölümü seçmesinin sınavda gösterilen başarı kadar önemli olduğunu söylüyor.
#Yks