Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), taslak çalışması kapsamında, fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli alınmamasının planlandığını bildirdi.
#EPDKAçık bankacılık, yakın zamanda adı fazlaca geçen tabirler arasında yer almaktadır. İngiltere hükümetinin Birleşik Krallık’taki finans ve bankacılık sektöründe reform yaratmak ihtiyacı ile ortaya çıkan bu kavram, bankacılık işlemlerinin daha şeffaf bir konuma getirilmesine imkan tanıyor. Peki, açık bankacılık nedir? İşte, o detaylar
#Açık BankacılıkElektrik Mühendisleri Odası (EMO), dağıtım sistemi gelirlerine ilişkin düzenlemeyle dağıtım şirketlerinin, mahkeme kararıyla ödedikleri tazminat ve benzeri giderleri dağıtım tarifesine eklemelerinin yolunun açıldığını iddia ederek, “Şirketler iade ettikleri kayıp-kaçak bedellerini, tüm kullanıcılara yayarak, elektrik abonelerinden geri tahsil edecekler” dedi. Ancak EPDK, vatandaşa yansıtılan böyle bir düzenleme olmadığını kaydetti.
#ElektrikElektrikte kaçak kullanımın oluşturduğu maliyeti abonelerin sırtına yükleyen tartışmalı kanun tasarısı Meclis’ten çıkmadı. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Tasarı Meclis’e geldiğinde tüketicilere kayıp-kaçak iadesi için artık müracaat etmeyin demiştik. Tüketiciler başvurulara aynen devam edebilir” diyor.
#Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent DenizElektrikte kaçak kullanımın oluşturduğu maliyeti abonelerin sırtına yükleyen tartışmalı kanun tasarısı Meclis Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı Genel Kurul’dan çıkarsa, kayıp-kaçak bedeli kalıcı hale gelmiş olacak. Daha önce hukuki yöntemlerle geri alınan bedellerin tekrar vatandaşlara ek yük olarak getirilmesinin de önü açılmış olacak.
MARDİN ve Şanlıurfa gibi Güneydoğu illerinde yoğunlaşan elektrik kesintilerine gösterilen tepkiler gündemdeki yerini korurken, elektrik sektörü temsilcileri soruna yönelik bir çözümün de “sosyal tarife” uygulaması olabileceğini kaydediyor. Sosyal tarife, dar gelirli kişilerin artan yakıt ve elektrik maliyetleriyle mücadele etmelerini destekleyen bir uygulama şeklinde tarif edilebilir.
Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, “Halen 550 dolayında olan şube sayımızı bu yıl sonuna kadar 620’ye çıkaracağız. 900 yeni personeli işe alacağız” dedi. Finans dışı varlıklarını satışa çıkaracaklarını bildiren Kalkan, 1 milyar liralık gayrımenkulün 300 milyon liralık bölümünün bu kapsamda satılacağını söyledi. Kalkan, Taksim Otelcilik’i de satacaklarını bildirdi.
AVEA, Turkcell, Vodafone, TTNet ve Türk Telekom’dan oluşan 5 telekomünikasyon şirketi, Maliye Bakanlığı’yla protokol imzalayarak, e-fatura uygulamasına geçti. Her ay 34 milyon 500 bin aboneye fatura düzenleyen 5 kuruluşta e-faturanın yaygınlaşmasıyla birlikte posta masraflarından sağlanacak tasarruf yılda 207 milyon YTL’ye ulaşacak.
Ankara Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Murat Erturan, kış aylarında bakımı yaptırılan kombinin enerjiden tasarruf sağladığını belirterek, “Bakımı yapılmış sağlıklı bir kombi, bakımsız bir kombiye nazaran doğalgaz faturasında yüzde 30-40 tasarruf sağlar. Cihaz bakımı yapılmazsa istenilen sıcaklık da elde edilemez” dedi.
#Ankara Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Murat ErturanÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşDünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot OlimpiyatıYasa dışı yollarla gelir elde etmek için çok sayıda bebeğin ölümüne neden olan yenidoğan çetesi Türkiye'nin gündemine oturdu. Tüyler ürperten vahşette çarpıcı detaylar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. İstanbul'daki "yenidoğan çetesi" soruşturması kapsamında kolluk kuvvetlerince hazırlanan fezlekede, suç örgütünün şeması ve yaptıkları usulsüzlükler yer aldı. Öte yandan örgütün ifşa olmasını sağlayan CİMER şikayetindeki ifadeler de fezlekede ayrıntılarıyla geçti.
#Yenidoğan ÇetesiGeçen haftaki yazımda, Almanya’da yaşayan vergi mükelleflerinin vergiden düşebileceği sağlık giderlerine değinmiştim. Bu hafta ise sizlere, diğer vergi avantajlarına dikkatinizi çekmek istiyorum. Herkesin hemen aklına gelmeyen birçok vergi indiriminden yararlanmaya hazır mısınız? İşte bazı örnekler:
#ALMANYAMotorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te önemli değişiklikler yapıldı. Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. İkinci el otomobil ticaretinde garanti süresi ve kapsamından, yetki belgesine, ekspertiz sorumluluğundan 6 ay 6 bin kilometre şartına kadar detaylar yönetmelikte yer aldı.
#Motorlu Kara TaşıtıPandemiyle birlikte artan paket servis talebi mevcut moto kuryeler ve kendi işini kurmak isteyen gençlerin dahil olduğu “esnaf kurye” modelini yaygınlaştırdı. Sadece İstanbul’da sayıları 350 bin adedi aşan esnaf kuryeliğe başlamak için önce iyi bir motosiklet almak gerekiyor. Paket başına 65-70 TL’nin verildiği sistemde günde 12 saat çalışan kuryenin aylık brüt geliri 50 ila 55 bin TL’yi bulabiliyor. Ancak çalışma koşulları oldukça zor.
#KuryeKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikBir süredir hileli KDV ile vergi denetimini sürdüren Maliye, şimdi yeni bir aşamaya geçiyor. Bu etapta büyük mükelleflerle ilgili kapsamlı bir saha çalışması başlatılıyor. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı 50 ilde 1000 civarında vergi müfettişi ile lüks araç ticaretinden, kuyumculuk sektörüne, özel eğitim kurumlarından ulaştırmaya vergi incelemesi yapacak.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıDarphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla 1 Ocak 2025’te zorunlu hale getireceği ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) ilişkin olarak UTTS Taşıt Montaj Firmalarına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
#Araç31 Mart yerel seçimleri için geri sayım başlarken Türkiye’nin en büyük üç kentindeki büyükşehir belediye başkan adaylarına ilk 5 vaatlerini sorduk. Üç kentin de ortak noktasında depreme hazırlık için dönüşüm, trafik çözümleri ve sosyal yardımlar var. AK Parti adayları Murat Kurum, Turgut Altınok ve Hamza Dağ ile CHP adayları Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Cemil Tugay, göreve gelirlerse ilk yapacakları işleri anlattı.
#Ekrem İmamoğlu